Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού χτίζονται τώρα «άμυνες» στο Χρηματιστήριο

Οριακά χαμηλότερα το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η υποχώρηση στο ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και τα επίπεδα στα οποία αναμένεται να «επιμείνουν» οι αγοραστές. Τα στοιχεία υπερβολής στην τραπεζική βουτιά και οι επόμενες κρίσιμες στηρίξεις για τους τίτλους.

Πού χτίζονται τώρα «άμυνες» στο Χρηματιστήριο

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διέσπασε με υψηλές αξίες συναλλαγών, ειδικά για μήνα Αύγουστο, την πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης στις 830-840 μονάδες και πλέον βρίσκεται στις 800 μονάδες.

Η περιοχή δεν αποτελεί κάτι ιδιαίτερο τεχνικά, παρά ψυχολογικό όριο μόνο, αφού η τεχνική στήριξη τοποθετείται στις 780 μονάδες. Χαμηλότερα βρίσκονται οι 760 μονάδες, η προσέγγιση των οποίων θα εξαρτηθεί από την πορεία των τραπεζικών τίτλων.

Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι ακόμα πιο καθοριστική, αφού ο στόχος των αγοραστών θα είναι η προσπάθεια κίνησης πάνω από τις 830 μονάδες, ενώ οι πωλητές, οι οποίοι εδώ που έφτασε η αγορά έχουν και το πάνω χέρι, θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις των αγοραστών στις 780 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος σταμάτησε να προηγείται στην κίνηση της αγοράς (πλέον ο Γενικός Δείκτης ηγείται της πτώσης), η στήριξη είναι χαμηλότερα, στις 1.910 μονάδες και παρακάτω στις 1.820 μονάδες. Η αντίσταση των 2.000 μονάδων είναι πλέον πανίσχυρη και υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι η αγορά ίσως και να έχει δει τα υψηλά της για το 2019.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

O τραπεζικός δείκτης μετά τη συνεδρίαση στις 13/8 κρέμασε τους αγοραστές, οι οποίοι εν ολίγοις πέταξαν τα χαρτιά τους. Η πτωτική κίνηση του δείκτη των τραπεζικών ιδρυμάτων δίνει τον τόνο αφού προηγείται και της πτωτικής κίνησης. Οι 605 μονάδες που προσεγγίστηκαν, αποτελούν στήριξη, ωστόσο στις 550 μονάδες η περιοχή δείχνει πιο αξιόπιστη. Χαμηλότερα οι 475 μονάδες.

Η αδυναμία της διάσπασης του επιπέδου των 850 μονάδων δεν προμήνυε θετικά νέα για τον δείκτη, αλλά η πτώση 30% χαμηλότερα έχει στοιχεία υπερβολής ξεκάθαρα. Οι 660 μονάδες αποτελούν το επίπεδο που πρέπει να διατηρήσει πάση θυσία ο δείκτης.

Στις επιμέρους μετοχές, η Αlpha Βank είχε μείνει πίσω στην άνοδο και πλέον έχει φτάσει πολύ κοντά να κλείσει το ανοδικό gap από τις 24/5. Έχασε εύκολα τη στήριξη στη ζώνη των 1,50-1,55 ευρώ και πλέον οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την τιμή κοντά στη ζώνη των 1,20-1,30 ευρώ, διαφορετικά το επόμενο επίπεδο είναι το 1 ευρώ. Η βάση όπου πρέπει να επιστρέψει είναι τα 1,50 ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε το αντίστοιχο gap στις 24/5 και έχασε διαδοχικά τα 2,20 ευρώ και τα 2 ευρώ και πλέον η ουσιαστική στήριξη είναι στα 1,50-1,50 ευρώ με μια μικρή ενδιάμεση στα 1,80-1,83 ευρώ. Επιστροφή πάνω από τα 2,2 ευρώ δίνει πόντους στον στόχο των 2,5 ευρώ.

Για τη Eurobank, μετά την απώλεια των 0,70 ευρώ, τα 0,60-0,62 ευρώ είναι η στήριξη που θα πρέπει πάλι να κρατήσει, διαφορετικά, τα 0,55 ευρώ είναι η επόμενη ζώνη με σημαντική στήριξη. Ανοδικά, τα 0,70-0,72 ευρώ είναι η πρώτη αντίσταση που πρέπει να υπερβεί.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή συνεχίζει να διορθώνει από την αντίσταση των 3,20-3,30 ευρώ και συνέχισε χαμηλότερα από τη στήριξη στη ζώνη των 2,60 ευρώ, που είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η μετοχή έχει ένα εμφανές gap από τις 24/5 αρκετά χαμηλότερα από τα 2 ευρώ και, επειδή η ΕΤΕ το έκλεισε χθες και η Alpha Bank είναι κοντά, δεν είναι απίθανο να κλείσει και αυτό. Πιο χαμηλά οι στηρίξεις στα 1,90-2 ευρώ και στα 1,60 ευρώ. Πιο ψηλά τα 2,65 και τα 3 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v