Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πώς θα διατηρήσει το προβάδισμα το θετικό σενάριο

Η εικόνα της αγοράς μετά την αναθεώρηση των δεικτών του MSCI. Ο θετικός ρόλος των νέων ρεκόρ στην αγορά ομολόγων. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για τον Γενικό Δείκτη, τις τράπεζες και τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

XA: Πώς θα διατηρήσει το προβάδισμα το θετικό σενάριο

Μετά το review των δεικτών του MSCI, η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου μπορεί να είναι πιο ενδεικτική των διαθέσεων των επενδυτών.

Το ισχυρό profit taking στις εγχώριες μετοχές και κυρίως στις τραπεζικές αξίες στις προηγούμενες εβδομάδες μετεκλογικά και έως τις 16/8, έφερε δυναμική επανεμφάνιση των αγοραστών με αρωγό και τα ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων των εγχώριων ομολόγων.

Η διατήρηση της αυξημένης μεταβλητότητας, η κίνηση προς τις 880 – 900 μονάδες και η ευκολία ή μη παραμονής πάνω από τη σημαντική περιοχή στήριξης των 830 μονάδων, θα δείξει πόσο ισχυρό είναι το θετικό σενάριο που εξυφαίνεται.

Από την άλλη πλευρά, η προσέγγιση και αποτυχία διάσπασης των 900 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 2.250 μονάδων στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έφερε ρευστοποιήσεις τις προηγούμενες φορές, οπότε και αυτήν την φορά πιθανή προσέγγιση των επίπεδων απαιτούν προσοχή, γιατί θα απαιτηθεί σημαντική ενίσχυση των χρηματικών εισροών, που ίσως και λόγω εποχικότητας να είναι δύσκολο να συμβεί. Με το κλίμα στο εξωτερικό να παραμένει ασταθές, δεν είναι απίθανο η ανοδική δυναμική να ολοκληρωθεί χαμηλότερα από τις 900 μονάδες και έπειτα να επέλθει ισχυρό profit taking στην αγορά.

Πιο τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης θα πρέπει και πάλι να διατηρήσει την περιοχή στήριξης στις 830 μονάδες. Η επόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική και ο στόχος της διάσπασης των 880-900 μονάδων είναι το αμέσως επόμενο πεδίο. Ακολουθεί η περιοχή των 930-950 μονάδων ως επόμενο τεχνικό επίπεδο. Αυτό προϋποθέτει άκρως ευνοϊκό κλίμα στο εξωτερικό και ότι οι εξαγγελίες της ΔΕΘ θα ικανοποιήσουν την αγορά. Κίνηση χαμηλότερα των 830 μονάδων επιδεινώνει τη βραχυπρόθεσμη κατάσταση και απομακρύνει την εικόνα στην αγορά από το θετικό σενάριο.

Το ιδανικό είναι ο Γενικός Δείκτης να παραμένει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 20 ημερών σε κάθε περίπτωση διόρθωσης και να παραμείνουν πάνω από κει και ο δείκτης των τραπεζών, αλλά και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ακολουθεί πλέον τον Γενικό Δείκτη, η δυναμική να υπερκεράσει τον ΚΜΟ 20 ημερών είναι θετικό στοιχείο και θα πρέπει στην επόμενη εβδομάδα να το διατηρήσει. Η ανοδική πορεία προς τις 2.250/2.260 μονάδες περνά μέσα από τη διατήρηση ή μη των 2.100 μονάδων. Αυτή δίνει πόντους για επιστροφή στα επίπεδα των 2.180-2.200 μονάδων, με ενδιάμεση περιοχή τη ζώνη των 2.150 μονάδων. Κάτω από τις 2.100 μονάδες, ο δείκτης δείχνει χαμηλότερα από τις 2.000 μονάδες.

O τραπεζικός δείκτης έχει προχωρήσει έως τις 850 μονάδες, για να κινηθεί έπειτα χαμηλότερα, έως τις 605 μονάδες. Ανοδικά πρέπει να βρεθεί υψηλότερα από τις 780 μονάδες. Αδυναμία διάσπασης του επιπέδου θα επαναφέρει τον δείκτη στο πρώτο του κάτω όριο, που είναι οι 730 μονάδες και έπειτα οι 660 μονάδες.

Η Αlpha Βank επέστρεψε στη ζώνη των 1,55-1,65 ευρώ και πλέον οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να κινηθούν προς το 1,85 ευρώ, αν το κλίμα το επιτρέψει. Η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι το 1,55 ευρώ.

Η αντίσταση των 2,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή παρά τη χθεσινή διάσπαση. Η τεχνική εικόνα της είναι καλύτερη από της Alpha Bank και της Eurobank και διαμορφώνεται υψηλότερα του ΚΜΟ των 20 ημερών. Η στήριξη είναι στα 2,20 ευρώ όπως φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες, και έπειτα τα 1,90 ευρώ. Πάνω από τα πρόσφατα υψηλά στα 2,66 ευρώ, ο στόχος είναι πλησίον των 3 ευρώ.

Για τη Eurobank, η διάσπαση του 0,80 - 0,82 ευρώ θα δώσει την κίνηση προς το 0,90 ευρώ. Στα 0,63-0,67 ευρώ έδειξε ισχυρή στήριξη στην τρέχουσα κίνηση. Οριακά πλέον πάνω από τον μέσο όρο των 20 ημερών.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή διόρθωσε από την αντίσταση των 3,20/3,30 ευρώ και επέστρεψε χαμηλότερα στη στήριξη στη ζώνη 2,20/2,30 ευρώ με ταχύτητα. Με αντίστοιχη ταχύτητα κινήθηκε υψηλότερα προς τα 3 ευρώ και πλέον στοχεύει στα 3,20/3,30 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v