Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερος μήνας εκροών ο Σεπτέμβριος για τα ελληνικά ETF

Πονοκέφαλος η απόσυρση κεφαλαίων από τα ελληνικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια. Πάνω από 12 εκατ. δολάρια εκροές στα δύο funds τον Σεπτέμβριο. Άνοδος 25% στο έτος για MSCI Greece. Οι μεγαλύτερες θέσεις σε μετοχές.

Δεύτερος μήνας εκροών ο Σεπτέμβριος για τα ελληνικά ETF

Με την ολοκλήρωση του εννεαμήνου, τα κεφάλαια υπό διαχείριση στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που επενδύουν αποκλειστικά σε ελληνικές μετοχές σημείωσαν πτώση για δεύτερο μήνα, όπως διαπιστώνεται από τα επιμέρους στοιχεία στο ETF GREK (MSCI Greece ETF) και το Lyxor MSCI Greece UCITS ETF.

Ο ρυθμός των εκροών το Σεπτέμβριο μειώθηκε σε σχέση με τον Αύγουστο, ωστόσο ο προβληματισμός διατηρείται, αφού στο δίμηνο οι εκροές είναι σημαντικές και ξεπερνούν τα 50 εκατ. δολάρια. Το άθροισμα των κεφαλαίων υπό διαχείριση, πάντως, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε όρους κεφαλαιοποίησης της εγχώριας αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό Global X MSCI Greece και το ευρωπαϊκό Lyxor MSCI Greece διαθέτουν 336 εκατ. δολάρια και 195 εκατ. ευρώ υπό διαχείριση αντίστοιχα, αθροιστικά, δηλαδή, είναι 550 εκατ. δολάρια περίπου.

Για το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset, για το διαπραγματεύσιμο ETF GREK στις ΗΠΑ, οι εκροές προσέγγισαν τα 10 εκατ. δολάρια. Αν και η εγχώρια αγορά συνεχίζει να κινείται ανοδικά και ο MSCI Greece διαμορφώνεται 25% υψηλότερα από τις αρχές του έτους, αποτελώντας τη δεύτερη αγορά σε απόδοση σε όλο το φάσμα αναδυόμενων και ανεπτυγμένων αγορών, οι εκροές για δεύτερο συνεχόμενο μήνα δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να μαζεύουν ρευστότητα από περιφερειακές αγορές όπως το Χ.Α. Δεν είναι άλλωστε σύμπτωση ότι το αρνητικό πρόσημο του Αυγούστου στο Χ.Α. και το οριακά θετικό του Σεπτεμβρίου συνοδεύτηκαν με αθροιστικές εκροές της τάξεως των 55 εκατ. δολαρίων για το εν λόγω διάστημα.

Με τη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών να παραμένει υψηλή, δεν είναι απίθανο οι εκροές από την αγορά να συνεχιστούν και τον Οκτώβριο.

Για το Global X MSCI Greece (άνω πίνακας), οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του την 30/9 ήταν: ΟΤΕ με 12,39%, Αlpha Βank 9,18%, Eurobank 8,76%, ΟΠΑΠ 6,16%, Jumbo 5,28%, Τράπεζα Πειραιώς 4,94%, Eθνική Tράπεζα 5,78%, Gaslog Ltd 2,88%, Gaslog Partners LP 3,15% Τιτάν 3,75%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Alta Vista Research, ο δείκτης P/E για το 2019 του GREΚ είναι στις 18,3 φορές και ο δείκτης P/BV, λόγω της βαρύτητας των τραπεζικών μετοχών, στις 0,61 φορές. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, η μεγαλύτερη ενίσχυση θέσεων είναι στις τραπεζικές μετοχές, με μικρή υποχώρηση στη θέση του ΟΤΕ κάτω από 12,5%.

Για το Lyxor MSCI Greece, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις στις 30/9 ήταν: Coca Cola HBC 22,86%, ΟΤΕ 11,83%, Αlpha Βank 9,14%, Eurobank 8,88%, ΟΠΑΠ 8,16%, Jumbo 7,22%, Motor Oil 4,99%, Eθνική Tράπεζα 5,89%, Μυτιληναίος 3,72% και Τράπεζα Πειραιώς 3,33%. Στο χαρτοφυλάκιο, οι θέσεις των τραπεζών είναι αυξημένες, ειδικά σε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v