Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Η αναδιάταξη δυνάμεων και τα σινιάλα

Η αλλαγή σκυτάλης στην αγορά από τις τράπεζες και την Coca Cola HBC σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ διατηρεί το θετικό κλίμα. Πώς επηρεάζει το κλείσιμο των βιβλίων. Καταλύτης για τη συνέχεια ο τζίρος. Τα τεχνικά όρια σε δείκτες και τραπεζικές μετοχές.

XA: Η αναδιάταξη δυνάμεων και τα σινιάλα

Το ενδιαφέρον της αγοράς παραμένει εστιασμένο στον δείκτη των τραπεζικών μετοχών, αφού στο μικροσκόπιο θα εισέλθουν και τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αλλά και τυχόν περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο «Ηρακλής».

Για την ακρίβεια, η αγορά προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει πλέον το εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Alpha Bank με την κωδική ονομασία Galaxy, τις ομοιότητες και τις διαφορές του με το σχέδιο της Eurobank, αλλά και τη νέα παράμετρο που δημιουργείται από την ύπαρξη του προγράμματος εγγύησης ελληνικών τιτλοποιήσεων (HAPS) στο σχεδιαζόμενο project.

Η διατήρηση της κίνησης του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη κοντά στα υψηλά του κρατάει αναλλοίωτο το θετικό μεσοπρόθεσμο σενάριο. Παρά τη σημαντική αποκόμιση κερδών σε Coca Cola HBC και τράπεζες, ο ΟΤΕ ήταν η εφεδρεία της αγοράς, καθώς κινήθηκε στα 13,99 ευρώ και σε επίπεδα που είχε να κινηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2008. Όπως είχαμε αναφέρει και την προηγούμενη εβδομάδα, το κλείσιμο των βιβλίων είναι αρκετά πιθανό να κρύβεται πίσω από την πορεία της αγοράς, όπως και μεμονωμένων μετοχών στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου.

Σε τεχνικό επίπεδο, o Γενικός Δείκτης κινήθηκε υψηλότερα από τη σημαντική περιοχή των 880 μονάδων και πλέον έχει τη στήριξη στα επίπεδα των 860 μονάδων, ωστόσο η αύξηση στις συναλλαγές που θα συνέχιζε να βοηθά στην προσπάθεια να κινηθεί προς τη ζώνη των 900 μονάδων δεν συνέβη. Η μικρή αυτή υποχώρηση δεν αλλάζει ωστόσο τη θετική φορά των τελευταίων εβδομάδων.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε περισσότερο από τον Γενικό Δείκτη λόγω Coca Cola HBC, όμως για την ώρα το ψυχολογικό επίπεδο των 2.190 μονάδων δεν έχει διασπαστεί. Όσο διατηρείται, ο στόχος είναι οι 2.270 μονάδες αρχικά. Στον αντίποδα, υποχωρώντας κάτω από τις 2.100 μονάδες, ο δείκτης θα αλλάξει φορά και θα κινηθεί χαμηλότερα, προς τις 2.000 μονάδες, με πιθανή στήριξη στις 1.950 μονάδες. Παρά τη μικρή υποχώρηση, η τεχνική εικόνα του FTSE/Athex Large Cap δείχνει να έχει πλέον πιο κοντινή εικόνα με του Γενικού Δείκτη.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 Για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών, μετά τα νέα υψηλά έτους αρκετά πάνω από τις 900 μονάδες, η συνέχεια ήταν η αποκόμιση κερδών, χωρίς ακρότητες ωστόσο. Ο δείκτης βρήκε στήριξη στην περιοχή των 880 μονάδων, που είναι και η πρώτη υποτυπώδης στήριξη. Εφόσον διατηρούνται, οι 950 μονάδες παραμένουν το επόμενο επίπεδο και πρώτος πιθανός στόχος του δείκτη. Χαμηλότερα πολύ σημαντική περιοχή πλέον οι 800-815 μονάδες.

Η Alpha Bank κινήθηκε πολύ γρήγορα από τον ενδιάμεσο στόχο του 1,92 ευρώ στο 1,98 ευρώ και λίγο πριν από τα 2 ευρώ ανά μετοχή. Επιστροφή έως το 1,80 ευρώ και χαμηλότερα στο 1,74 ευρώ είναι τα stop σε αυτό τον ανοδικό κύκλο.

Για την Εθνική Τράπεζα, το επίπεδο των 3,00 ευρώ είναι μόνο ψυχολογικό όριο και η στήριξη στα 2,70-2,80 ευρώ πλέον είναι και η πλέον αξιόπιστη περιοχή για stop. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 3,15 ευρώ ανά μετοχή και έπειτα τα 3,30 ευρώ.

Για τη Eurobank, η διατήρηση του 0,90 ευρώ, που είναι το προηγούμενο υψηλό, επίσης διατηρήθηκε και πλέον η κίνηση πάνω από αυτά τα επίπεδα έχει ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς το 1 ευρώ ή και υψηλότερα.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συνεχίζει να υπολείπεται της κίνησης των άλλων τραπεζών που κινήθηκαν σε νεότερα υψηλότερα υψηλά. Υψηλότερα βρίσκονται τα 3,30 ευρώ ανά μετοχή και εκεί θα κριθεί η πορεία της φετινής χρονιάς, ενώ stop μπορεί να είναι η ζώνη των 2,85-3,00 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v