Η Τρίπολη «αποδέχεται» τουρκική στρατιωτική βοήθεια

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, η κυβέρνηση της Λιβύης επιδιώκει στρατιωτική ενίσχυση, για να ανακόψει τον στρατηγό Χαφτάρ. Με αιγυπτιακά άρματα μάχης φαίνεται πως ενισχύεται ο τελευταίος.

Η Τρίπολη «αποδέχεται» τουρκική στρατιωτική βοήθεια

Η κυβέρνηση της Τρίπολης «αποδέχθηκε» την «προσφορά» της Τουρκίας για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, με σκοπό την αποτροπή των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ. Την είδηση μετέδωσε πριν από λίγο το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο πηγές στην κυβέρνηση της Τρίπολης, μεταδίδει η Καθημερινή.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την «επιτάχυνση» όλων όσα προβλέπονται από τη συμφωνία Αγκυρας - Τρίπολης, μιλώντας σε εκδήλωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Λίγες ώρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι περί στρατιωτικών επιχειρήσεων «πέρα από τα σύνορα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «θα επιταχύνουμε τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Τους έχουμε πει ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε, εάν το χρειαστούν. Είτε πρόκειται για στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία για την ασφάλεια είτε για τα βήματα που έχουν ληφθεί σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά μας στη θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το sigmalive, ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα ενισχύσει τον στρατό του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα, κατά την προέλασή του στην Τρίπολη έναντι των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ. Σύμφωνα με το «Middle East Monitor», τα αιγυπτιακά άρματα είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του Χαφτάρ.

Ο αλ-Σίσι θα εξοπλίσει «προσωρινά» τον στρατάρχη Χαφτάρ, με την προϋπόθεση ότι θα επιστραφούν στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους και την επιτυχία του στόχου τους, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v