Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύκλος Χρηματιστηριακή: Τα δέκα top picks για το 2020

Οι δέκα μετοχές του ΧΑ που επιλέγει για την επόμενη χρονιά η Κύκλος Χρηματιστηριακή. Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι της ελληνικής αγοράς με βάση τα νέα δεδομένα του οικονομικού περιβάλλοντος.

Κύκλος Χρηματιστηριακή: Τα δέκα top picks για το 2020
  • Του Δημήτρη Τζάνα*

Οι προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου για το 2020 μπορούν να χαρακτηριστούν ως ευοίωνες, σε συνέχεια του απολογιστικά θετικού 2019 (+45% ο Γενικός Δείκτης με +99% για τον κλάδο των τραπεζών).

Οι λόγοι της κατ’ αρχάς αισιοδοξίας για το 2020 σχετίζονται με την προοπτική της επιτάχυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης λόγω αυξημένων επενδύσεων, της προοπτικής της εξυγίανσης των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια και της πιθανολογούμενης αυξημένης πιστωτικής επέκτασης, της προσδοκίας αναβαθμίσεων του αξιόχρεου ώστε να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, της επιτάχυνσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και της συνέχισης της εφαρμογής μέτρων πιο φιλικών προς το επιχειρείν.

Στον αντίποδα, η διατήρηση των αβεβαιοτήτων του διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά και η συντήρηση συνθηκών γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστούν απειλές για τη διατήρηση κλίματος που θα επιτρέψει αυξημένες ροές σε τοποθετήσεις που ενσωματώνουν επενδυτικούς κινδύνους. Όμως, οι Κεντρικές Τράπεζες διατηρούν τις πολιτικές χαμηλών ως και αρνητικών επιτοκίων, προκειμένου να διατηρούνται υψηλές συνθήκες ρευστότητας ώστε οι διαχειριστές να κατευθύνονται σε επιλογές με αξιοπρεπείς μερισματικές αποδόσεις, στο βαθμό που ο επενδυτικός κίνδυνος είναι χαμηλός.

Κρίνεται σκόπιμη η επισήμανση δέκα επενδυτικών επιλογών (top picks) ως βασικός οδικός χάρτης επιλογών από το ελληνικό χρηματιστήριο:

• Για όσους συνομολογούν με το σενάριο των αισιόδοξων μεσοπρόθεσμα προοπτικών.

• Θεωρώντας ότι οι ιστορικά υψηλές επιδόσεις των αγορών εξωτερικού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, θα οδηγήσουν κάποιες ροές κεφαλαίων και προς την Αθήνα, παρά την απομείωση της συμμετοχής των ελληνικών τίτλων από τους διεθνείς δείκτες (MSCI και άλλους) που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

• Ευελπιστώντας, την παράλληλη έναρξη της αντιμετώπισης του χρηματιστηρίου με επενδυτικό σκεπτικό από τους Έλληνες, στο βαθμό που αποκατασταθεί η αξιοπιστία που για διαφόρους λόγους έχει πληγεί τα τελευταία έτη.

Στο σύνολό τους, οι καταγραφόμενες εταιρείες έχουν ηγετική θέση στους κλάδους τους, άριστο management, υποδειγματική εταιρική διακυβέρνηση και ελπιδοφόρες προοπτικές.

Οι επενδυτικές επιλογές είναι οι ακόλουθες:

1. ΟΤΕ. Αδιαμφισβήτητη ηγετική θέση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Κορυφαία δεικτοβαρής μετοχή του Χ.Α. με συνεχή βελτίωση της ρευστότητάς της και προοπτική βελτίωσης της μερισματικής της απόδοσης. Με τη συνδρομητική τηλεόραση να συμβάλει στη βελτίωση των μεγεθών.

2. ΕΛΠΕ. Ηγετική θέση στον κλάδο των διυλιστηρίων με επιδόσεις ρεκόρ για τα μεγέθη της. Το σενάριο της ιδιωτικοποίησης και της αξιοποίησης κοιτασμάτων οδηγεί τη μετοχή στο επίκεντρο και το 2020.

3. ΔΕΗ. Το απόλυτο turn around story του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι εξαγγελίες για την υλοποίηση του φιλόδοξου εταιρικού μετασχηματισμού και η προοπτική συνεχούς βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας, οδηγούν όλα τα επενδυτικά ραντάρ στη στενή παρακολούθησή της .

4. ΑΔΜΗΕ. Η υλοποίηση του πολυετούς (2020-30) και ιδιαίτερα μεγάλου επενδυτικού προγράμματος οδηγεί σε συνεχή αναπτυξιακή πορεία. Διατηρώντας παράλληλα ελκυστική μερισματική απόδοση.

5. Lamda Development. Η επιτυχής ολοκλήρωση της τεράστιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 650 εκ. ευρώ κατέδειξε ότι η επενδυτική κοινότητα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προοπτική έναρξης του σχεδίου στο Ελληνικό στο 1ο εξάμηνο του 2020, έργου που θα σηματοδοτήσει την επιτάχυνση της ανάπτυξης στη χώρα.

6. Μυτιληναίος. Η επιτυχής έκδοση του ομολόγου συνιστά σημαντικό βήμα στην προσπάθεια περαιτέρω διεθνοποίησης του ομίλου, προκειμένου να αντλήσει φθηνότερα κεφάλαια για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του, στον ενεργειακό κυρίως τομέα.

7. ΟΠΑΠ. Κορυφαία επιλογή με βάση τη μερισματική της απόδοση. Με αδιαμφισβήτητη ηγετική θέση στον κλάδο του στοιχηματισμού και συνέχιση των αναπτυξιακών προοπτικών με την επέκταση των σημείων εγκατάστασης VLTs.

8. Aegean. Με ηγετική θέση στις αερομεταφορές και τον τουρισμό. Τα φετινά ρεκόρ διακίνησης επιβατών αναμένεται να καταρριφθούν και πάλι τα επόμενα χρόνια στο βαθμό που εκπληρωθούν οι στόχοι επισκεπτών στη χώρα. Συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα (αύξηση στόλου αεροσκαφών) και τη διανομή ικανοποιητικού μερίσματος.

9. Quest. Ο όμιλος συνεχίζει την ανάπτυξή του σε πέντε μέχρι τώρα πυλώνες (προϊόντα/λύσεις πληροφορικής, λογισμικό, ηλεκτρονικές συναλλαγές, υπηρεσίες ταχυμεταφορών, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Με προοπτική συνέχισης της ισχυρής ανάπτυξης και της ικανοποιητικής μερισματικής απόδοσης.

10. Ευρωπαϊκή Πίστη. Σταθερή οργανική ανάπτυξη των προσφερόμενων ασφαλιστικών υπηρεσιών με προοπτική συνέχισης λόγω εξελίξεων περί το ασφαλιστικό. Σημαντικά οφέλη από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και ικανοποιητική μερισματική απόδοση.

• Ο κ. Δημήτρης Τζάνας είναι Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v