Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούνται περισσότερα κεφάλαια από το εξωτερικό

Μετά τις καθαρές επενδυτικές εισροές των 5,6 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, ακόμη μεγαλύτερο ύψος ξένων κεφαλαίων επιδιώκεται να έρθει στη χώρα μέσω του Χρηματιστηρίου.

ΧΑ: Ζητούνται περισσότερα κεφάλαια από το εξωτερικό

Παρά τη μετριότατη πορεία του Γενικού Δείκτη κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι ξένοι επενδυτές αύξησαν αθροιστικά τις θέσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο καταβάλλοντας κατά την ενδεκαετία 2009-2019 5,578 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, από το 2013 και μετά οι καθαρές εισροές των ξένων επενδυτών στο ΧΑ είναι συνεχείς και μάλιστα τους πρώτους έντεκα μήνες του 2019 διαμορφώθηκαν στα 283 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και αν θεωρηθεί (και σωστά) πως ένα τμήμα αυτών των 5,578 δισ. ευρώ ανήκουν σε Έλληνες που είχαν τοποθετήσει προηγουμένως τα συγκεκριμένα κεφάλαια στο εξωτερικό, τα βασικά συμπεράσματα είναι:

• Οι ξένοι τοποθετήθηκαν στο ΧΑ γιατί διέθεταν την απαιτούμενη υψηλή ρευστότητα, επιχειρώντας να εκμεταλλευθούν τα επίπεδα τιμών σε ένα χρηματιστήριο που είχε υποαποδώσει εμφανώς έναντι των άλλων ευρωπαϊκών. Πολλές πάντως από τις τοποθετήσεις των ξένων ήταν βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Για τις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις τώρα, οι ξένοι επενδυτές σε πολλές περιπτώσεις δικαιώθηκαν (π.χ. Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, JUMBO, Sarantis, Fourlis) και σε άλλες όχι (π.χ. τράπεζες, Folli-Follie).

• Η μείωση των θέσεων των Ελλήνων μικροεπενδυτών αποδίδεται σε παράγοντες όπως η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος τους, η μεταφορά αποταμιεύσεων σε «στρώματα» και στο εξωτερικό, καθώς και η πώληση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να… πληρωθούν η Εφορία, οι τράπεζες και οι λοιπές υποχρεώσεις. Από την όλη κατάσταση επηρεάστηκε και το ενεργητικό των εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων, η παρουσία του οποίου στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι πλέον σαφώς περιορισμένη.

• Δυστυχώς, πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων επενδυτών επικεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα (παρά το rebound του 2019) τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια να αποψιλωθούν. Αντίθετα, όσοι επενδυτές επέλεξαν, άλλα blue chips, ή και δεκάδες άλλες μετοχές από τη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση (πχ ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ικτίνος Μάρμαρα, Quest Holdings, PROFILE, AS Company, Paperpack, ΙΑΣΩ, Πλαστικά Κρήτης, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Entersoft) καρπώθηκαν υψηλότατες αποδόσεις.

Στόχος της Ελλάδας είναι να αυξηθούν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα και αυτό θα μπορούσε να γίνει και μέσω της κεφαλαιαγοράς.

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας (μέσω μετοχών και εταιρικών ομολόγων) θα μπορούσε ως ένα βαθμό να συμβάλλει στον επαναπατρισμό κεφαλαίων, ιδίως τώρα που τα διεθνή επιτόκια είναι αρνητικά και η κατάσταση στην ελληνική οικονομία παρουσιάζει σαφείς τάσεις ομαλοποίησης.

Προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μέσω του ΧΑ (πέραν των άλλων γενικότερων μέτρων, όπως πχ οι μειώσεις φόρων σε εταιρικά κέρδη και διανεμόμενα μερίσματα) δρομολογείται τον Ιανουάριο η ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για την Εταιρική Διακυβέρνηση (ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός αναφέρθηκε σε «rebranding του ελληνικού χρηματιστηρίου»), ενώ παράλληλα ζητούνται τρόποι να εκμεταλλευθούν ήδη υπάρχοντα «επενδυτικά εργαλεία» που έχει λανσάρει η ΕΧΑΕ.

Το σύνολο πάντως των παραγόντων της αγοράς συμφωνεί πως καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση πρόσθετων κεφαλαίων από το εξωτερικό αποτελεί η προσφορά περισσότερων επιλογών, όπως νέες εισαγωγές εταιρειών, νέες ομολογιακές εκδόσεις και νέα επενδυτικά σχήματα με στόχο τη χρηματοδότηση startups και λοιπών καινοτόμων σχημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v