Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Qualco: Συμφωνία με την Astrobank για διαχείριση NPEs

O όμιλος Qualco αγοράζει το 74,9% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής που διαθέτει η Astrobank στη διαχείριση NPEs. Κοντά στα 900 εκατ. ευρώ οι υπό διαχείριση απαιτήσεις. Δεν ανακοινώθηκε τίμημα.

Qualco: Συμφωνία με την Astrobank για διαχείριση NPEs

Δεσμευτική συμφωνία με την κυπριακή τράπεζα Astrobank υπέγραψε η Qualco Holdco, εταιρεία συμμετοχών του ομίλου Qualco, για την αγορά του 74,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Trusset Asset Management Limited και την πολυετή ανάληψη διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( Non Performing Exposures- NPEs) της τράπεζας.

Η Qualco αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στη διαγωνιστική διαδικασία, που έτρεξε η Astrobank, για την ανάθεση διαχείρισης των NPEs της, ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, μέσω πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της νεοσύστατης θυγατρικής της Trusset Asset Management Ltd.

Όπως ανακοινώθηκε η Qualco Holdco αποκτά το 74,9% της Trusset από την Astrobank, η οποία διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό (25,1%). Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ότι η Trusset θα προσλάβει τα 37 άτομα, που απασχολεί σήμερα η Astrobank για τη διαχείριση των NPEs. Δεν ανακοινώθηκε το τίμημα που θα καταβάλει η Qualco για την αγορά του 74,9% της Trusset.

Εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και ολοκληρωθεί η συναλλαγή η Qualco θα διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Astrobank ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, επιδιώκοντας να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στην κυπριακή αγορά.

Σημειώνεται ότι στην Qualco Holdcο συμμετέχει με 20% η PIMCO, ενώ το υπόλοιπο 80% κατέχεται μέσω της Wokalon Finances Ltd από τον Ορέστη Τσακαλώτο και τους παλαιούς μετόχους της Qualco. O όμιλος Qualco διαθέτει στην Ελλάδα, τη Quant, το μεγαλύτερο μη τραπεζικό servicer για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Η Astrobank υπέγραψε πρόσφατα με την Εθνική Τράπεζα δεσμευτική συμφωνία για την αγορά της Εθνικής Κύπρου, ενώ όπως έχει αποκαλύψει η στήλη Χαμαιλέων επιδιώκει να αντλήσει «φρέσκα» κεφάλαια της τάξης των 80 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της. Η συμφωνία με την Qualco αναμένεται να βελτιώσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς της κατά περίπου 1%.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v