Θετικά σινιάλα στέλνει το Χρηματιστήριο

Το αισιόδοξο μεσοπρόθεσμο σενάριο παραμένει το κυρίαρχο παρά τις όποιες βραχυπρόθεσμες αναταραχές. Η επιστροφή υπό συνθήκες των ξένων θεσμικών διαχειριστών και η βοήθεια από την πορεία των ομολόγων. Τα τεχνικά σημεία σε δείκτες και τραπεζικές μετοχές.

Θετικά σινιάλα στέλνει το Χρηματιστήριο

Οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά παραμένουν ενθαρρυντικές μεσοπρόθεσμα, μετά και τη σαφή διάσπαση των 900 μονάδων, αν και βραχυπρόθεσμα η αγορά δείχνει να έχει αρχίσει να κουράζεται τεχνικά. Μετά από αρκετό καιρό, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει και εξετάζουν τις επενδυτικές επιλογές της χώρας.

Φαίνεται, επίσης, ότι τα spreads των εγχώριων δεκαετών ομολόγων έναντι των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης θα μειωθούν περαιτέρω φέτος και οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε θετικές αναθεωρήσεις για το αξιόχρεο της χώρας.

Οι κίνδυνοι στο διεθνές περιβάλλον παραμένουν στο προσκήνιο, ενώ μετά την υπογραφή της συμφωνίας της «πρώτης φάσης» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν σταθεροποιητικά.

Σε αυτό το μήκος κύματος, μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκέντρωση πολλών επενδυτικών οργανισμών σε εκδήλωση της Axia Venture για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι σημαντικών οίκων, που απείχαν τα τελευταία χρόνια, όπως οι Blackrock και Blackstone.

Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης, για την αγορά και τον Γενικό Δείκτη, η διατήρηση της κίνησης άνω των 900 μονάδων και η κίνηση σε νέα, υψηλότερα υψηλά, αν και αυξάνει τις πιθανότητες για το ανοδικό μεσοπρόθεσμο σενάριο, δημιουργεί και τις συνθήκες για μια ήπια κατοχύρωση κερδών.

Η συμπεριφορά σε τίτλους όπως του ΟΠΑΠ μετά την αποκοπή του μερίσματος, του ΟΤΕ που υποαποδίδει της αγοράς φέτος, καθώς και των Eurobank, ETE, Αlpha Βank, θα αποκαλύψει τις διαθέσεις των αγοραστών και την πιθανότητα για rotation στις θέσεις τους, προκειμένου η αγορά να αναρριχηθεί υψηλότερα, χωρίς ενδιάμεση διόρθωση.

Ωστόσο, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει υψηλότερα από τη σημαντική περιοχή των 880-900 μονάδων, μια μικρή υποχώρηση από αυτά τα επίπεδα δεν αλλάζει τη θετική φορά των τελευταίων εβδομάδων και η επόμενη ζώνη με ενδιαφέρον είναι οι 950 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης μπόρεσε να χωνέψει με ευκολία την αποκοπή του μερίσματος του ΟΠΑΠ και ο μεσοπρόθεσμος θετικός βηματισμός διατηρείται, ο οποίος δείχνει υψηλότερα προς τις 2.400-2.450 μονάδες. Η στήριξη είναι πλέον η περιοχή των 2.250 μονάδων.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών φαίνεται ότι η συνέχεια είναι δυσκολότερη, παρά τα νέα υψηλά του Γενικού Δείκτη. Ο δείκτης έχει πλέον ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 800-820 μονάδων και εφόσον διασπάσει τις 880 μονάδες, οι 950 παραμένουν το επόμενο επίπεδο και πρώτος πιθανός στόχος του δείκτη.

Η Αlpha Βank παραμένει εντός της ζώνης των 1,78-2,01 ευρώ, με ενδιάμεσα επίπεδα στόχων τα 1,92 και 1,98 ευρώ και λίγο πριν από τα 2 ευρώ ανά μετοχή. Διάσπαση των επιπέδων 1,78 ευρώ-1,80 ευρώ είναι το stop σε αυτό τον ανοδικό κύκλο.

Για την Εθνική Τράπεζα, το επίπεδο των 3 ευρώ είναι μόνο ψυχολογικό όριο και η στήριξη είναι στα 2,70-2,80 ευρώ, που είναι και η πλέον αξιόπιστη περιοχή για stop. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 3,15 ευρώ ανά μετοχή και έπειτα τα 3,30 ευρώ. Απώτερος στόχος τα 3,65-3,75 ευρώ ανά μετοχή.

Για τη Eurobank, η επιστροφή πάνω από το επίπεδο του 0,90 ευρώ, που είναι το προηγούμενο υψηλό, θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς το 1 ευρώ ή και υψηλότερα. Η στήριξη στην τρέχουσα διαδρομή είναι το 0,82 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κινείται πλέον στο πάνω εύρος του καναλιού των 2,85-3,30 ευρώ, χωρίς να έχει διασπάσει ανοδικά το προηγούμενο υψηλό. Υψηλότερα είναι τα 3,30 ευρώ και τα 3,50 ευρώ ανά μετοχή και εκεί θα κριθεί η πορεία της φετινής χρονιάς, ενώ stop μπορεί να είναι η ζώνη των 2,85-2,90 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v