Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κρίσιμες ζώνες άμυνας για το Χρηματιστήριο

Προβληματίζει την αγορά η αδυναμία των τραπεζών να παρακολουθήσουν το ράλι των ομολόγων. Πού τοποθετούνται τα «stops» σε δείκτες και τραπεζικές μετοχές. Ποιος είναι ο αντίλογος των αισιόδοξων, που βλέπουν αλλαγή πορείας.

Οι κρίσιμες ζώνες άμυνας για το Χρηματιστήριο

 Χωρίς αξιόλογες κινήσεις και με το βλέμμα στις άμυνες παραμένει η εγχώρια αγορά μετοχών. Μετά την αναβάθμιση της Fitch Ratings και το υψηλό έτους στις 24/1, οι εγχώριες μετοχές κινούνται σε ένα πλάγιο και ελαφρώς πτωτικό κανάλι τιμών, συσσωρεύοντας ωστόσο τις δυνάμεις τους υψηλότερα από τις 900 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την κίνησή του εντός του στενού καναλιού διακύμανσης μεταξύ των 895-935 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται σταθερά υπό πίεση από την αρχή του έτους με μικρές διαφοροποιήσεις. Οι μετοχές των τεσσάρων τραπεζών σημειώνουν πτώση από τις αρχές τους έτους, της τάξεως του 10%, με τη Eurobank να βρίσκεται στο κάτω άκρο με -16% και την Τράπεζα Πειραιώς να ξεχωρίζει θετικά και στο άνω άκρο με +1%.

Το Χ.Α. εξακολουθεί να αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τις θετικές ειδήσεις από τις αγορές των ομολόγων και την παραμονή του δεκαετούς ομολόγου σε επίπεδα χαμηλότερα του 1%, όμως παρά την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους αγοραστές, η περιοχή των 900 μονάδων δείχνει ιδιαίτερα σημαντική και είναι ισχυρό οχυρό των αγοραστών σε περίπτωση νέας οπισθοχώρησης και αξιόλογο stop σε όσους έχουν βραχυπρόθεσμο προσανατολισμό στην αγορά. Παρότι δεν έχει αλλάξει η ψυχολογία, η αδυναμία του Χ.Α. να ακολουθήσει τις θετικές εξελίξεις των ξένων αγορών και των ομολόγων προβληματίζει ολοένα και περισσότερο και ειδικά η αδυναμία των συστημικών τραπεζών.

Αντιστάθμισμα στην πτωτική πορεία των τραπεζών αποτελούν οι τίτλοι των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Coca Cola HBC, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ, με άνοδο άνω του 5%. Στο επίκεντρο έχει εισέλθει και η μετοχή του ΟΤΕ. Ειδικά για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η αποτίμησή της διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδα υψηλότερα τους 1 δισ. ευρώ, ενώ η μητρική ΓΕΚ απέχει 160 εκατ. ευρώ περίπου.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο μεσοπρόθεσμος θετικός βηματισμός διατηρείται και δείχνει υψηλότερα, προς τις 2.400-2.450 μονάδες. Η στήριξη διατηρείται στην περιοχή των 2.200-2.250 μονάδων όπως φάνηκε στις αρχές της εβδομάδας. Χαμηλότερα από αυτή την περιοχή, αλλάζει και η εικόνα στην αγορά. 

 Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Το ενδιαφέρον της αγοράς έχει εστιαστεί και πάλι στον τραπεζικό κλάδο αφού η απώλεια των 800 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για χαμηλότερα επίπεδα. Για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών, η ζώνη των 850 μονάδων και μετά των 880 μονάδων αποτελούν ιδιαίτερα ισχυρές αντιστάσεις, παρά τις θετικές εκθέσεις και ειδήσεις που αφορούν τον κλάδο. Τελευταία προστέθηκε η Morgan Stanley, η οποία τόνισε ότι οι εγχώριες μετοχές είναι «καλό trade» για φέτος.

Η ζώνη των 800 μονάδων ωστόσο παραμένει στο προσκήνιο και, αν διαρραγεί, τότε θα είναι πιθανό το ενδεχόμενο επιθετικότερων πωλήσεων με την επόμενη, χαμηλότερη στήριξη προς τις 730-750 μονάδες. Οι συναλλαγές του τραπεζικού κλάδου φαίνεται να αφορούν σημαντικά αμερικανικά χαρτοφυλάκια, αν και αυτό δεν απεικονίζεται στις κινήσεις του διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου GREK που επενδύει σε εγχώριες αξίες. Από τις αρχές του έτους, οι εκροές είναι χαμηλές, στα 4 εκατ. δολάρια, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν υψηλότερες.

Η Αlpha Βank παραμένει εντός της ζώνης των 1,75-2,01 ευρώ, με ενδιάμεσα επίπεδα στόχων τα 1,92 και 1,98 ευρώ και λίγο πριν από τα 2 ευρώ. Διάσπαση των επιπέδων του 1,75 ευρώ είναι το stop σε αυτό τον ανοδικό κύκλο.

Για την Εθνική Τράπεζα, η στήριξη στα 2,75-2,80 ευρώ διασπάστηκε, ενώ αποτελούσε αξιόπιστη περιοχή για stop. Χαμηλότερα, τα 2,50 ευρώ. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 3,15 ευρώ ανά μετοχή και έπειτα τα 3,30 ευρώ. Αν και εφόσον δεν υπάρξει επιτάχυνση της πτωτικής κίνησης, η επόμενη ζώνη στήριξης είναι σημαντική για αντίδραση.

Για τη Eurobank, που καταγράφει την υψηλότερη πτώση στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η απώλεια του επιπέδου του 0,80 ευρώ έχει αλλάξει επί τα χείρω αισθητά την τεχνική εικόνα. Η στήριξη στην τρέχουσα διαδρομή είναι τα 0,78-0,80 ευρώ και για λιγότερο βραχυπρόθεσμους επενδυτές το 0,75 ευρώ.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να εμφανίζει την καλύτερη τεχνική εικόνα μεταξύ των τραπεζών και δείχνει ιδιαίτερη προθυμία να παραμείνει κοντά στο υψηλότερο εύρος του καναλιού των 2,85-3,30 ευρώ. Το stop είναι η ζώνη των 2,79-2,87 ευρώ. Υψηλότερα είναι τα 3,30 ευρώ και τα 3,50 ευρώ ανά μετοχή και εκεί θα κριθεί η πορεία της φετινής χρονιάς.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v