Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ εκροών στα αμοιβαία κεφάλαια

Εκροές που μέσα σε ένα μήνα υπερακόντισαν τις εισροές ολόκληρης της περυσινής χρονιάς. Πού οφείλεται το «αδυνάτισμα» των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων. Αλλαγή πολιτικής παρατηρείται από τις τράπεζες.

Μπαράζ εκροών στα αμοιβαία κεφάλαια

Κλίμα προβληματισμού επικρατεί μεταξύ των στελεχών των ΑΕΔΑΚ, καθώς μέσα στον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκαν εκροές κεφαλαίων που «σκόρπισαν» τις εισροές ολόκληρου του 2019, καθώς και του φετινού Ιανουαρίου.

«Ό,τι καταφέραμε πέρυσι, βασισμένοι πάνω στις υψηλότατες αποδόσεις που είχαμε επιτύχει προς όφελος των μεριδιούχων, αλλά και στις προσπάθειες των τραπεζών στο μέτωπο της προώθησης των προϊόντων μας, χάθηκε μέσα σε ένα μήνα -και χωρίς δική μας ευθύνη- λόγω του κορωνοϊού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ενώ το 2019 οι εγχώριες ΑΕΔΑΚ είχαν καταφέρει να προσελκύσουν «φρέσκο χρήμα» της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, ενώ ο φετινός Ιανουάριος ξεκίνησε και αυτός θετικά, στη συνέχεια, οι εκροές που ακολούθησαν, εξανέμισαν ό,τι είχε χτιστεί τους προηγούμενους 13 μήνες…

Οι μεγαλύτερες εκροές παρατηρήθηκαν στα ομολογιακά Α/Κ. Γνωστό στέλεχος της αγοράς, μιλώντας στο Euro2day.gr, σημειώνει: «Είναι μια τάση που παρατηρήθηκε διεθνώς, λόγω του κορωνοϊού. Αρχικά υπήρξε ανησυχία μεταξύ των επενδυτών γύρω από την πιστοληπτική ικανότητα πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο στη συνέχεια οι εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήρθαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Επιπλέον, ένας σημαντικός λόγος εκροών στα ομολογιακά Α/Κ είναι πως σημαντικό τμήμα των μεριδίων τους κατέχεται όχι από ατομικούς επενδυτές αλλά από ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ. Κάποιοι λοιπόν εξ αυτών είναι πιθανόν ότι ρευστοποίησαν μερίδια Α/Κ προκειμένου να καλύψουν τις προσεχείς τους ανάγκες σε ρευστότητα, καθώς λόγω της πανδημίας προέβλεψαν χαμηλότερα έσοδα και μικρότερες ταμειακές εισροές από τις δικές τους δραστηριότητες».

Πέραν αυτών, οι τράπεζες έχουν σταματήσει τις περυσινές εντατικές τους προσπάθειες (που συνεχίστηκαν και στις αρχές της φετινής χρονιάς), προκειμένου να στρέψουν τμήμα των καταθετών τους προς τα αμοιβαία κεφάλαια.

Ειδικότερα, με δεδομένο ότι οι τράπεζες είχαν πλεόνασμα ρευστότητας στα ταμεία τους, ωθούσαν τους καταθέτες τους προς τα αμοιβαία κεφάλαια και τα συμβόλαια ζωής των συνεργαζόμενων ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου: α) Να μην επιβαρύνονται με πιστωτικούς τόκους προς τους πελάτες τους και με το αρνητικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, β) να εισπράττουν έσοδα από προμήθειες.

Σύμφωνα με γνωστό παράγοντα της αγοράς, «το κλίμα σήμερα δεν προσφέρεται για να προωθηθούν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Το έχουν ήδη αντιληφθεί οι τράπεζες και έχουν σταματήσει τις σχετικές προωθητικές ενέργειες. Ακόμη όμως και να τις συνέχιζαν, η ανταπόκριση θα ήταν οριακή. Μετοχές και ομόλογα καταγράφουν απώλειες το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα πολλοί επενδυτές προτιμούν να διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, μέσα σε ένα κλίμα ευρύτερης αβεβαιότητας για το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι δουλειές και τα εισοδήματά τους στο μέλλον».

Πέραν αυτού όμως, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, είναι πολύ πιθανόν οι τράπεζες να μην έχουν φέτος την περυσινή «πολυτέλεια» να διώχνουν καταθέσεις (ρευστότητα) προς όφελος των εσόδων τους από προμήθειες.

Ήδη οι τράπεζες -λόγω των έκτακτων συνθηκών- ετεροχρόνισαν τις τοκοχρεολυτικές δόσεις πελατών τους για κάποιους μήνες. Αυτό θα τους περιορίσει προφανώς τη ρευστότητα. Επιπλέον, πρωταρχικός τους στόχος για φέτος είναι να στηρίξουν με πρόσθετα δάνεια επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, προκειμένου να μην καταρρεύσουν, με την ΕΚΤ να έχει χαλαρώσει τους εποπτικούς κανόνες σε μια τέτοια διαδικασία.

Γενικότερα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «λόγω του κορωνοϊού, το περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που επικρατούσε στις αρχές του έτους. Τον Ιανουάριο, η αγορά προσδοκούσε για την Ελλάδα μια τριετία ικανοποιητικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, με οριακά επιτόκια για τα κρατικά ομόλογα και με μειούμενα κόκκινα δάνεια για τις τράπεζες. Τώρα όλα αυτά έχουν ανατραπεί, με την αγορά να ποντάρει πλέον σε μια γρήγορη απεμπλοκή από την πανδημία και σε γενναία κοινοτικά πακέτα στήριξης, τα οποία όμως θα έχουν και παρενέργειες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Με δεδομένο ότι μετοχές και ομόλογα (ιδίως τα εταιρικά) έχουν κατρακυλήσει, κάποιοι αγοράζουν με μακροπρόθεσμη προοπτική, αναλαμβάνοντας και τον αντίστοιχο -πολύ σημαντικό- κίνδυνο. Οι επενδυτές όμως αυτοί δεν έχουν συνήθως το προφίλ του κλασικού αποταμιευτή των τραπεζικών καταθέσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v