Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού τοποθετούν οι ξένοι τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες

Τα νέα δεδομένα στον κλάδο από την επέλαση της πανδημίας. Οι εκτιμήσεις για τη φετινή και την επόμενη χρονιά και τι σημαίνουν για τις αποτιμήσεις και το επενδυτικό αφήγημα. Οι θετικές και οι αρνητικές πτυχές των προβλέψεων. 

Πού τοποθετούν οι ξένοι τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες

Οι εγχώριες τράπεζες, παρά τα όποια θετικά αποτελέσματα σε όρους κόστους, προβλέψεων και κεφαλαίων για το 2020, ξεκινούν το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε πολύ δύσκολες συνθήκες λειτουργίας. 

Ενώ η χρονιά ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς, η συνέχεια του 2020 περιλαμβάνει ήδη: 

  • Χρονική μετάθεση στα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και συνεπώς πολύ αυξημένο ρίσκο, όταν τα σχέδια απομείωσης των NPEs επανέλθουν στο προσκήνιο. 
  • Αυξημένους φόβους δημιουργίας νέας γενιάς NPEs και κακοπληρωτών στους τομείς που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού και την πανδημία.
  • Μακροοικονομικές συνθήκες βαθιάς ύφεσης, από τις υψηλότερες δυνητικά στην Ευρώπη, αφού η εγχώρια οικονομία στηρίζεται σε τομείς όπως τουρισμός, μεταφορές και υπηρεσίες.
  • Πιθανές υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας.
  • Τέλος, διαφορετικές συνθήκες στην αγορά του real estate, οι οποίες μάλιστα από «όπλο στη φαρέτρα» των τραπεζών ενδεχομένως να αποτελέσουν εκ νέου την «αχίλλειο πτέρνα».

Το πόσο πολύ έχει επηρεαστεί αρνητικά το επενδυτικό κλίμα φαίνεται από τις αποδόσεις των τραπεζών φέτος. Η Alpha Bank, παρά τα εβδομαδιαία κέρδη του 16,5%, καταγράφει πτώση 64% φέτος, έχοντας πραγματοποιήσει νέα ιστορικά χαμηλά στο 0,53 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα είναι -59% φέτος παρά το +34% την εβδομάδα, έχοντας επίσης πραγματοποιήσει νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,815 ευρώ. Η Eurobank σημειώνει πτώση 57% φέτος και είναι +16% την εβδομάδα και με χαμηλό στο 0,3022 ευρώ. Η καλύτερη συμπεριφορά φέτος είναι, για την ώρα, από την Τράπεζα Πειραιώς με -55% το 2020 και +23% στην εβδομάδα και χαμηλό στο 0,92 ευρώ. 

Η επιφυλακτικότητα στις εγχώριες τράπεζες όμως απεικονίζεται και στις τιμές των προσφάτως εκδοθέντων ομολόγων τους, όπου οι αποδόσεις στη λήξη (yield to maturity) παραμένουν διψήφιες παρά την εξομάλυνση των προηγούμενων ημερών. Για την Πειραιώς, η λήξη του 2029 εμφανίζει απόδοση 17,2% και η λήξη του 2030 13,32%. Για τη Εθνική Τράπεζα, η λήξη του 2029 σημειώνει απόδοση στη λήξη 12,02%. Τέλος, για την Αlpha Βank, η απόδοση στη λήξη του 2030 είναι στο 10,38%. 

Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Η Goldman Sachs ήταν η πρώτη μεγάλη επενδυτική τράπεζα με σημαντική βαρύτητα στην αγορά, που έχοντας λάβει υπόψη της τις προβλέψεις των οικονομολόγων της για την ύφεση στην Ευρώπη, προχώρησε σε σημαντικές περικοπές στις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών για την περίοδο 2020-2021. Η Goldman Sachs περιόρισε δραστικά τις εκτιμήσεις της για όλες τις τράπεζες του focus list της, αλλά όχι τόσο όσο για τις εγχώριες τράπεζες. 

Για την ακρίβεια, προβλέπει ζημιές για όλες τις τράπεζες πλην της Εθνικής Τράπεζας. Η τελευταία φαίνεται να σώζει την παρτίδα της φετινής χρονιάς με τα έκτακτα κέρδη από τις πωλήσεις ομολόγων και το swap κρατικών ομολόγων με το Δημόσιο στο πρώτο τρίμηνο, τα οποία της δίνουν αέρα να προχωρήσει και τον σχεδιασμό της. 

Οι αποτιμήσεις των εγχώριων τραπεζών σε όρους κερδοφορίας ενώ δείχνουν φθηνές, βάσει του μέσου όρου των αναλυτών, αν ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εκτιμήσεις της Goldman Sachs και υιοθετηθεί η άποψη ότι και οι άλλοι αναλυτές θα προβούν άμεσα σε σημαντικές περικοπές (το πιθανότερο σενάριο), τότε το επενδυτικό στόρι των τραπεζών δεν δείχνει ιδιαίτερα ελκυστικό σε σχέση με τις τράπεζες της περιοχής μας. Οι περισσότερες τράπεζες της περιοχής μας θα συνεχίσουν να έχουν θετική τελική γραμμή, καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων και υποπολλαπλάσια NPEs να διαχειριστούν. 

Για λόγους συντηρητικότητας αλλά και λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Goldman Sachs, για την Αlpha Βank προβλέπει άνω των 600 εκατ. ευρώ καθαρή ζημιά για φέτος. Για το 2021, περιορίζει την εκτίμησή της σε μηδενικά κέρδη και το 2022 επανέρχεται σε θετικό έδαφος, με πάνω από 400 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη.

Βάσει των προβλέψεων της Goldman Sachs, η αποδοτικότητα μέσων ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας θα είναι στο -9% φέτος. Παρά ταύτα, η εμπιστοσύνη της Goldman Sachs στην τράπεζα είναι εμφανής, γιατί είναι η μόνη που παρά τη μείωση στην τιμή-στόχο παραμένει με θετική σύσταση. 

Για τη Eurobank, περιμένει για φέτος άνω των 110 εκατ. ευρώ καθαρή ζημιά. Για το 2021, περιορίζει την εκτίμησή της στα κέρδη κατά 69,3% στα 111 εκατ. ευρώ και το 2022 επανέρχεται σε ισχυρό θετικό έδαφος με πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Βάσει των προβλέψεων της Goldman Sachs, η αποδοτικότητα μέσων ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας θα είναι -5,9% φέτος. Η σύσταση της Goldman Sachs είναι ουδέτερη. 

Για την Εθνική Τράπεζα, αναμένει άνω των 280 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη για φέτος. Για το 2021, περιορίζει την εκτίμησή σε 100 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και το 2022 επανέρχεται σε πιο θετικό έδαφος με πάνω από 280 εκατ. ευρώ. Βάσει των προβλέψεων της Goldman Sachs, η αποδοτικότητα μέσων ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας θα είναι 5,3% φέτος. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) διαμορφώνεται σε λιγότερο από 4 φορές για φέτος και στις 11,2 φορές το 2021. Παρά τη συνεχιζόμενη κερδοφορία και για φέτος, η σύσταση της Goldman Sachs είναι ουδέτερη. 

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει πάνω από 300 εκατ. ευρώ καθαρή ζημιά για φέτος ενώ είναι και η μόνη τράπεζα για την οποία προβλέπει ζημιά και το 2021, μικρότερη βέβαια, λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ. Προγενέστερα προέβλεπε κέρδη για όλες τις περιόδους. Για το 2022, προβλέπει ότι η τράπεζα θα συνεχίσει θετικά, με εκτίμηση για κέρδη πάνω από 265 εκατ. ευρώ. Για την τράπεζα, η σύσταση της Goldman Sachs είναι επίσης ουδέτερη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v