Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόβει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Wood

Οι ελληνικές τράπεζες θα επιβιώσουν από το νέο «αγώνα επιβίωσης», εκτιμά. Βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου για τον κλάδο, «κόβει» τη σύσταση για την Alpha σε hold. Γιατί προτιμά Eurobank και Εθνική.

Κόβει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Wood

Νέες, χαμηλότερες τιμές-στόχους για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο θέτει η Wood σε ανάλυσή της για τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ υποβαθμίζει και τη σύσταση για την Alpha Bank σε hold από buy.

Ο οίκος μειώνει τους στόχους κατά ένα μέσο 40%, ωστόσο σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά στο ταμπλό. Ειδικότερα, διατηρεί σύσταση αγοράς για τη Eurobank, με στόχο το 0,70 ευρώ (από 1,20 ευρώ), αλλά και για την Εθνική Τράπεζα, με στόχο τα 2,1 ευρώ (από 3,5 ευρώ). Ο στόχος για την Alpha Βank διαμορφώνεται στο 1 ευρώ (από 2,35) ενώ για την Πειραιώς στο 1,90 ευρώ από προηγούμενο στόχο στα 3,2 ευρώ (διατηρεί hold).

Όπως σημειώνει η Wood, οι ελληνικές τράπεζες επιδίδονται εκ νέου σε αγώνα επιβίωσης λόγω της πανδημίας. Μετά από πτώση των μετοχών του κλάδου κατά 63% στο έτος, έχουν επιστρέψει σε πιεσμένους πολλαπλασιαστές, με τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/TBV) να εκτιμάται στο 0,16 για το 2020.

Πιστεύουμε ότι οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, με τις προβλέψεις για επισφάλειες να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας προ προβλέψεων τόσο το 2020 όσο και το 2021, επισημαίνει.

Σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιβιώσουν και οι μετοχές τους θα ανατιμηθούν σημαντικά με τη λήξη της πανδημίας. Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιλεκτικοί, αναφέρει, προσθέτοντας ότι προτιμά τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής λόγω χαμηλότερων ΝΡΕs, υψηλότερων δεικτών κάλυψης και καλύτερης ορατότητας για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων.

Ο οίκος σημειώνει ότι και οι μετοχές των Alpha και Πειραιώς είναι υπερβολικά φθηνές (και θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν σε ένα θετικό σενάριο), αλλά προτιμά να μείνει στο περιθώριο έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα με τις εκκρεμείς τιτλοποιήσεις.

Η οικονομία και τα «μαξιλάρια» των τραπεζών

Η Ελλάδα κρίνεται επιτυχημένη στον περιορισμό της κρίσης του κορωνοϊού, ωστόσο η ορατότητα για την οικονομία το 2020 παραμένει περιορισμένη, τονίζει ο οίκος. Προβλέπει ότι η πτώση του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 4,3% φέτος, με ισχυρή ανάκαμψη 4,7% το 2021.

Η Wood μειώνει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία προ προβλέψεων των τραπεζών κατά 15%, αποτυπώνοντας μικρότερη αύξηση των χορηγήσεων και πιο αδύναμες προμήθειες. Σε επίπεδο καθαρών κερδών, αναμένει οριακή κερδοφορία το 2020 και το 2021, λόγω αυξημένων προβλέψεων, με ανάκαμψη της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων μόλις το 2022.

Ο οίκος υπολογίζει τα «μαξιλάρια» από τα κεφάλαια και την κερδοφορία προ προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών να υποχωρούν στα 13-15 δισ. ευρώ ή στο 10% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων. Αυτό σημαίνει ότι για να χαθούν, θα πρέπει τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο σύστημα να υπερβούν τα 30 δισ. ευρώ, κάτι που ο οίκος θεωρεί υπερβολικό. Αντ’ αυτού εκτιμά ότι τα νέα ΝΡΕs θα ανέλθουν στα 7-8 δισ. ευρώ και θα απορροφηθούν από τα κέρδη προ προβλέψεων των τραπεζών εντός δύο ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v