Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαραίνει το κλίμα στο Χρηματιστήριο λόγω Τουρκίας

Ισχυρές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η νέα αρνητική αυτονόμηση στο Χρηματιστήριο και το «βαρίδι» των γεωπολιτικών εντάσεων με την Τουρκία. Η αποκλίνουσα πορεία με τα ομόλογα, τα κρίσιμα όρια για Γενικό Δείκτη, FTSE 25, τράπεζες και το... θετικό σενάριο.

Βαραίνει το κλίμα στο Χρηματιστήριο λόγω Τουρκίας

Οι χαμηλές αξίες των συναλλαγών αποκαλύπτουν πλέον όχι μόνο το περιορισμένο ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε στους μετοχικούς τίτλους από τις αλλαγές στους δείκτες MSCI, αλλά και την επιφυλακτικότητα που επικρατεί στην αγορά.

Οι εγχώριες αξίες έχουν και πάλι αυτονομηθεί σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αγορές, αφού το εγχώριο τέμπο παραμένει στον αρνητικό πόλο.

Το κλίμα και η ψυχολογία παραμένουν ιδιαίτερα εύθραυστα και είναι εξαιρετικά πιθανό να κινηθούν και σε χειρότερα επίπεδα αφού στις μετοχές δεν αρέσει καθόλου η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι εντάσεις που έχουν προστεθεί.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι σε σχέση με τους τελευταίους μήνες και την προηγούμενη ένταση στα σύνορα του Έβρου και αναμένεται να συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο στις συνεδριάσεις. Η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, καθώς οι εντάσεις όχι μόνο δεν έχουν ξεπεραστεί αλλά φαίνεται να απαιτούν και μεγαλύτερες παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Σε πλήρη αντίθεση, και για διαφορετικούς λόγους ωστόσο, η αγορά των ομολόγων και οι κρατικοί τίτλοι κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, με το εγχώριο δεκαετές να κινείται πολύ κοντά στο επίπεδο του 1%, ενώ η κίνησή τους στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών είναι 0,919%-4,069%. Η χρηματιστηριακή αγορά επηρεάζεται περισσότερο από τις γεωπολιτικές προκλήσεις, κινούμενη περισσότερο από την τρέχουσα ειδησεογραφία.

Στο περιβάλλον αυτό, το Χρηματιστήριο είναι εύλογο να παλινδρομεί και να αναμένει πιο πειστικά δεδομένα, ώστε να σχηματίσει μια κυρίαρχη ανοδική τάση και ίσως η καλύτερη επενδυτική επιλογή είναι η αμυντική στάση, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στα κρίσιμα μέτωπα. Ταυτόχρονα, οι ειδικές συνθήκες στην οικονομία και στις αγορές λόγω της πανδημίας θα συνεχίσουν να καθορίζουν την κατάσταση και τις εξελίξεις τόσο για το υπόλοιπο του έτους όσο και για το 2021, που είναι το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία.

Πιο τεχνικά, ο βασικός δείκτης από τα όρια της πρώτης βραχυπρόθεσμης αντίστασης στην περιοχή των 650-660 μονάδων κινήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στις στηρίξεις των 630 μονάδων. Η απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση για τον Γενικό Δείκτη θα εξαρτηθεί είτε από την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 671 μονάδων, είτε από τη διάσπαση της στήριξης στις 627 μονάδες, κίνηση που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες και επίσης, θα ανοίξει τον διάδρομο υποχώρησης σε χαμηλότερα επίπεδα και προς τη ζώνη των 580-605 μονάδων.

Για τον Γενικό Δείκτη, όσο παραμένει χαμηλότερα των 650 μονάδων, τον έλεγχο της τάσης τον έχουν ξεκάθαρα οι πωλητές και η εικόνα θα επιδεινωθεί.

Στο θετικό σενάριο, ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 30 ημερών βρίσκεται στις 647 μονάδες και η υπέρβασή του δίνει κίνηση ως τις 671 μονάδες.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική αντίδραση ήταν σε παρόμοιο τέμπο με την ευρύτερη αγορά και πλέον η ουσιαστική στήριξη είναι στις 1.525 μονάδες. Στις 1.565 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης εξακολουθεί τη διακύμανση στο εύρος των 1.492 και 1.623 μονάδων και η διάσπαση σε ένα από τα δύο άκρα θα σηματοδοτήσει ίσως και τη μεσοπρόθεσμη τάση. Χαμηλότερα από τις 1.525 μονάδες, η κίνηση μπορεί να κατέλθει έως τις 1.400 μονάδες. Τα ενδιάμεσα επίπεδα με ενδιαφέρον του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι οι στηρίξεις στις 1.504, 1.492 και 1.430 μονάδες.

Για τον δείκτη των τραπεζών, η περιοχή των 415 μονάδων, που θα αλλάξει σε αρκετά πιο θετική την εικόνα του κλάδου, είναι πολύ μακριά. Η στήριξη στην περιοχή των 360 μονάδων χάθηκε εύκολα και πλέον κάτω από τις 320 μονάδες «χαλάει» επικίνδυνα η κατάσταση.

Συνολικά, η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών της αγοράς δεν έχει αλλάξει εδώ και αρκετό καιρό, παρά τις βραχύβιες τεχνικές αντιδράσεις. Για να εισέλθει η αγορά σε ένα θετικό μεσοπρόθεσμο βηματισμό, προϋπόθεση είναι να υπάρξει διάσπαση και παραμονή πάνω από τις 680-690 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και πάνω από τις 1.650 μονάδες σε επίπεδο υψηλής κεφαλαιοποίησης. Για να συμβεί ωστόσο αυτό, απαιτείται σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v