Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει διέξοδο από το τέλμα το Χρηματιστήριο

Η εποχικότητα του Αυγούστου και η γεωπολιτική ανησυχία φέρνουν σε κρίσιμα όρια τους βασικούς δείκτες. Η διάθεση των επενδυτών έναντι των τραπεζικών τίτλων και ο τζίρος θα δώσουν κατεύθυνση. Πτωτικό το άνοιγμα.

Ψάχνει διέξοδο από το τέλμα το Χρηματιστήριο

 Η εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει εγκλωβισμένη χαμηλότερα από την περιοχή των 640 μονάδων με μικρές διακυμάνσεις και ανύπαρκτες επί της ουσίας αξίες συναλλαγών, συνδυασμός που δεν ευνοεί τη θετική επίλυση και την ανοδική κατεύθυνση.

Σε σκηνικό με γεωπολιτικό κίνδυνο, αδύναμο μακροοικονομικό προφίλ, επιδεινούμενη κατάσταση στην πανδημία και τις τραπεζικές μετοχές εκτός ραντάρ επενδυτών, οι συνθήκες risk-off διατηρούνται. Παρότι οι αποτιμήσεις στις εγχώριες μετοχές, πλην τραπεζών, εμφανίζονται φθηνές, με τον δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) να διαμορφώνεται στις 12,5 φορές για το 2021, η επιδείνωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας λόγω της κρίσης της πανδημίας επηρεάζει τη διάθεση των ξένων επενδυτών και φέρνει σημαντική υποχώρηση των συναλλαγών. 

Η τεχνική εικόνα για την αγορά και για τον Γενικό Δείκτη δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η κίνηση χαμηλότερα των 619 μονάδων έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο για να ακυρωθεί απαιτείται ισχυρή ανοδική κίνηση με κλείσιμο υψηλότερα των 664 μονάδων, το οποίο δείχνει ιδιαίτερα δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες και συναλλακτικές αξίες. Οι επόμενες στηρίξεις τοποθετούνται στις 600, 593, 582 και 539 μονάδες για το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη. Η βραχυπρόθεσμη τάση για τον Γενικό Δείκτη, μετά τη διάσπαση, έχει ανοίξει την πιθανότητα η αγορά να προχωρήσει προς χαμηλότερα επίπεδα και προς τη ζώνη των 580-605 μονάδων και όσο παραμένει χαμηλότερα των 650 μονάδων, τον έλεγχο της τάσης τον έχουν ξεκάθαρα οι πωλητές και η εικόνα θα επιδεινωθεί.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διατήρηση γύρω από την ουσιαστική στήριξη στις 1.525 μονάδες, δεν αποτελεί ευνοϊκή ένδειξη για την αγορά. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα από το πρόσφατο εύρος του μεταξύ των 1.492 και 1.623 μονάδων και η διάσπαση του κάτω άκρου μπορεί να αποτελεί και σήμα για τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, αν δεν αναιρεθεί με αυξημένες αξίες συναλλαγών. Χαμηλότερα η κίνηση μπορεί να κατέλθει έως τις 1.400 μονάδες, με τα επιμέρους επίπεδα με σημασία για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να τοποθετούνται στις 1.504, 1.492 και 1.430 μονάδες. Σε περίπτωση προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης και κλεισίματος, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.546 και 1.569-1.571 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Τέλος για τον δείκτη των τραπεζών, η περιοχή των 360 μονάδων χάθηκε εύκολα και πλέον η κίνηση και συνεχόμενη παραμονή χαμηλότερα από τις 320 μονάδες έχει χαλάσει τη διαγραμματική κατάσταση στους τραπεζικούς τίτλους. Το ιστορικό χαμηλό στις 266 μονάδες παραμένει το κομβικό σημείο στο δείκτη των τραπεζών, αφού η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών της αγοράς δεν έχει αλλάξει εδώ και αρκετό καιρό.

Παρά τη βελτίωση στην τεχνική εικόνα επιμέρους τίτλων, όπως ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Jumbo, Μυτιληναίο, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή και μερικούς ακόμα, για να αλλάξει η αγορά το μεσοπρόθεσμο βηματισμό σε θετικό, απαιτείται η συνεισφορά του τραπεζικού κλάδου, επιστροφή και παραμονή πάνω από τις 680-690 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και πάνω από τις 1.650 μονάδες σε επίπεδο υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v