Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Société Générale: Χωρίς τέλος ο κατήφορος για την τουρκική λίρα φέτος

Υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών, παρότι η κεντρική τράπεζα της χώρας εξακολουθεί να δαπανά αποθέματα για να συγκρατήσει τη λίρα. Πλήγμα και από τις γεωπολιτικές εντάσεις. Πιέσεις και στα ομόλογα βλέπει ο οίκος.

Société Générale: Χωρίς τέλος ο κατήφορος για την τουρκική λίρα φέτος

Πίεση χωρίς τέλος τόσο για το τοπικό νόμισμα, την τουρκική λίρα, όσο και τα τουρκικά ομόλογα σε συνδυασμό με συνεχή αποχώρηση των επενδυτών από τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, προβλέπει η γαλλική τράπεζα Société Générale για φέτος, στην έκθεσή της για τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών.

H έλλειψη αξιόπιστου και συνεπούς πλαισίου στόχευσης του πληθωρισμού υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, παρότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να δαπανά τα συναλλαγματικά αποθέματα για να διατηρήσει την τουρκική λίρα και πιο πρόσφατα έχει επιστρέψει στην καθημερινή χάραξη πολιτικής μέσω ρυθμιστικών παρεμβάσεων.

Κύριος λόγος αυτής της αποχώρησης των επενδυτών είναι η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της χώρας και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα, οι προοπτικές για την τουρκική λίρα είναι γεμάτες προκλήσεις λόγω της στάσης της νομισματικής πολιτικής που εξακολουθεί να είναι χαλαρή (το πραγματικό επιτόκιο είναι σε αρνητικό επίπεδο της τάξεως του -1,6%), των χαμηλών αποθεματικών συναλλάγματος (καθαρά αποθεματικά εκτός των συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων -swaps- της κεντρικής τράπεζας στα -29,8 δισ. δολάρια) και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Παρότι έχει ενισχύσει τη ρευστότητα και έχει αυξήσει το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης, από το -5,1% στο -1,6%, το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί σε θετικό έδαφος, ώστε να μπορέσει να συγκρατήσει την πτώση της τουρκικής λίρας, σημειώνει η τράπεζα. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της γαλλικής τράπεζας, η πτώση στην τουρκική λίρα θα συνεχιστεί στο υπόλοιπο του 2020, με την ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου να φτάνει τις 7,7 και αυτό μπορεί να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το πραγματικό επιτόκιο. Μόνο όταν η πραγματική απόδοση της τουρκικής λίρας εισέλθει σε θετικό έδαφος θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί η ισοτιμία το 2021 και να οδηγηθεί σε ανάκαμψη έναντι του δολαρίου.

Κατά τα επόμενα τρίμηνα, οι αποδόσεις των δεκαετών τουρκικών ομολόγων θα συνεχίσουν επίσης να δέχονται πιέσεις και να παραμένουν πολύ υψηλά γύρω από τα επίπεδα του 13%-14%, καθώς η αδυναμία του εγχώριου νομίσματος και οι πληθωριστικές πιέσεις εμποδίζουν τις αποδόσεις να μειωθούν. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 12% περίπου σε ετήσια βάση παρά τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις της πανδημίας και τις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Η Société Générale επισημαίνει ότι στα τουρκικά ομόλογα σημειώνονται εκροές κάθε μήνα το 2020, συνολικού ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η φυγή των επενδυτών πιθανότατα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Η βελτίωση στα τουρκικά ομόλογα και η πτώση των αποδόσεών τους θα συμβεί μόνο όταν τα επιτόκια παρέμβασης αυξηθούν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα την επόμενη χρονιά, ώστε να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν το τοπικό νόμισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v