Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αποτιμά τις ελληνικές μετοχές η Citigroup

Τι σηματοδοτεί η είσοδος σε εκλογικό τέμπο στις ΗΠΑ. Διατηρεί τις αυξημένες τιμές-στόχους των βασικών δεικτών ο διεθνής οίκος. Ποια είναι η εικόνα για τις ελληνικές μετοχές και οι προσδοκίες για τα κέρδη.

Πώς αποτιμά τις ελληνικές μετοχές η Citigroup

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα αποτελέσουν βασικό θέμα που θα καθορίσει την πορεία των αγορών, εκτιμάει η Citigroup.

Ο Biden φαίνεται ο πιο πιθανός νικητής, αν και κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει εκτός τον πρόεδρο Trump, με τη μόλυνσή του από την Covid-19 του να αποτελεί την τελευταία αλλαγή.

Ο Tobias Levkovich, στρατηγικός μετοχών της Citi στις ΗΠΑ, ανησυχεί ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αμφισβητηθεί μετά. Ανησυχεί επίσης για την αύξηση των φόρων των εταιρειών, σε περίπτωση που επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί. Η προοπτική υψηλότερης εταιρικής φορολογίας θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένη πώληση περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ.

Η Citigroup επιβεβαιώνει τις αυξημένες τιμές-στόχους των βασικών δεικτών των μετοχών, αφού αναμένει πλέον ότι τα παγκόσμια κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα συρρικνωθούν κατά 25% το 2020, έναντι 30% σε προγενέστερη εκτίμησή της. Στην αρχή της πανδημίας η Citigroup εκτιμούσε ότι θα υπάρξει πτώση της τάξεως του 50%. Ωστόσο παραμένει πιο απαισιόδοξη από το consensus των αναλυτών (-18%) για φέτος και για το 2021 (+28% consensus vs +20% Citigroup).

Αυτή η αναβάθμιση των κερδών, μαζί με τη συνεχή υποστήριξη από τις κεντρικές τράπεζες, σημαίνει ότι ο στόχος και σημείο αναφοράς για τον δείκτη MSCI AC World έως και τα μέσα του 2021 θα είναι οι 705 μονάδες, με αύξηση 7% από τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό θα σήμαινε ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες σε 21 φορές τα κέρδη του 2021, πολύ υψηλότερα από τις 15 φορές, που αποτελούν τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και σε επίπεδα κοντά στη «φούσκα» του 2000.

Τι βλέπει για τις ελληνικές μετοχές

Ιδιαίτερα ελκυστικά τοποθετούνται οι εγχώριες αξίες σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές. Βάσει των εκτιμήσεων της Citigroup, οι εγχώριες μετοχές του δείκτη MSCI Greece θα σημειώσουν πτώση 16,1% (από 14,7% στην προηγούμενη ανάλυση) στα κέρδη ανά μετοχή φέτος, αλλά ισχυρή ανάπτυξη το 2021, της τάξεως του 29,5% (από 33,8% στην προηγούμενη έκθεση) και 11,8% το 2022.

Η αποτίμηση των εγχώριων μετοχών είναι αρκετά χαμηλότερη από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, με 14,96 φορές (από 15,3 φορές) τα κέρδη ανά μετοχή το 2020 και 11,5 φορές το 2021. Το ισχυρό όπλο για τις εγχώριες μετοχές είναι η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece και ο κυκλικά αναπροσαρμοσμένος δείκτης P/E. Με επιδόσεις 5,6% και 7,7 φορές για φέτος, ο δείκτης MSCI Greece τοποθετείται στις υψηλότερες-ελκυστικότερες θέσεις της αμερικανικής τράπεζας.

Από την άλλη, όμως, οι αποδόσεις υστερούν σημαντικά φέτος με -42,1%, την ισχυρότερη διόρθωση μεταξύ των αγορών της περιοχής μας αλλά και την υψηλότερη μεταξύ των αγορών που παρακολουθεί η Citigroup.

Υψηλότερος o στόχος για τον δείκτη S&P 500

Η Citigroup αύξησε τον στόχο για τον δείκτη S&P 500 στα μέσα του 2021 στις 3.600 μονάδες, με περιθώριο ανόδου 7% και πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών στις ΗΠΑ είναι «τεντωμένες», αλλά δεν φαίνεται να μπορούν να εμποδίσουν την ταχεία κίνηση που χρηματοδοτείται από την κεντρική τράπεζα.

Οι αναβαθμισμένες εκτιμήσεις για τα EPS και η συνεχής υποστήριξη από τις κεντρικές τράπεζες οδηγούν σε παρόμοιες αυξήσεις στις προβλέψεις της παγκόσμιας αγοράς μετοχών. Αυξάνουν τον στόχο στα μέσα του 2021 για τον MSCI σε 705 από το 630, υποδηλώνοντας άνοδο 7% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι στόχοι τους στα μέσα του 2021 δείχνουν ότι οι παγκόσμιες μετοχές διαπραγματεύονται με EPS 23,1x 2021, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 15x μακροπρόθεσμα. Οι μετοχές των ΗΠΑ (25,9x) φαίνονται ιδιαίτερα ακριβές.

Οι καλύτερες αποδόσεις προβλέπονται τώρα στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές. Για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ο στόχος είναι οι 385 μονάδες από 361 μονάδες, με προβλεπόμενη άνοδο 7%. Ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCI EM αναμένεται να σημειώσει άνοδο 6% και ο δείκτης P/E για το 2021 διαμορφώνεται στις 19 φορές.

Αναβαθμίσεις EPS

Η αρχική πρόβλεψη της Citigroup για μείωση στα παγκόσμια EPS κατά 50% το 2020, βάσει του ΑΕΠ, ήταν πολύ απαισιόδοξη. Ο οίκος αναμένει τώρα πτώση 25%, ακολουθούμενη από ανάκαμψη 20% το 2021.

Το consensus των αναλυτών αναμένει μια παγκόσμια συστολή των EPS 18% το 2020 και μια ανάκαμψη 28% το 2021. Αυτό συνεπάγεται ότι η ανάκαμψη θα επαναφέρει τα κέρδη στην προηγούμενη κορυφή μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, εκτίμηση η οποία φαίνεται πολύ αισιόδοξη για τη Citigroup.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v