Γιατί αλλάζει στάση για τις ελληνικές μετοχές η JP Morgan

Σημαντική στροφή στις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου για την εγχώρια αγορά. Ουδέτερη η σύσταση για τις ελληνικές μετοχές. Οι αποτιμήσεις, το discount των τίτλων, το θετικό και το αρνητικό σενάριο.

Γιατί αλλάζει στάση για τις ελληνικές μετοχές η JP Morgan

Ουδέτερη είναι η σύσταση της αμερικανικής JP Morgan για την Ελλάδα αφού φαίνεται ότι η αποτίμηση της εγχώριας αγοράς σε όρους πολλαπλασιαστή κερδοφορίας των επόμενων μηνών (forward P/E) είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και πενταετίας.

Η νέα άποψη της JP Morgan αποτελεί σημαντική στροφή στις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου, ο οποίος πρόσφατα τοποθετούσε τις αποτιμήσεις των εγχώριων μετοχών σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Για την ακρίβεια, ο δείκτης P/E forward εκτιμάται σε 12,2 φορές έναντι 16,3 φορές και 18,1 φορές για τις περιόδους των δέκα και των πέντε ετών, αντίστοιχα. Το discount των εγχώριων μετοχών, όπως το υπολογίζει η JP Morgan σε σχέση με τους μέσους όρους της αγοράς, είναι 25% και 32% για την 10ετία και την 5ετία, αντίστοιχα. 

Η εγχώρια αγορά εμφανίζει σημαντικό discount έναντι των αναδυόμενων αγορών (Emerging Markets - EM) της τάξεως του 17%. Σε σχέση όμως με τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας, ΕΜΕΑ Markets, οι εγχώριες αξίες είναι διαπραγματεύσιμες με μικρό premium της τάξεως του 8,4%. Σε σχέση με τις παγκόσμιες αγορές, το discount της εγχώριας αγοράς είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Σε ένα θετικό σενάριο για την Ελλάδα, η JP Morgan θα ήθελε να δει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προωθεί την ανάπτυξη αλλά και την απόδοση στα δεκαετή ομόλογα να διαμορφώνεται χαμηλότερα από το 1%. Αντίθετα, στο κακό σενάριο, το επίκεντρο είναι στη δυσκολία των μακροπρόθεσμων κερδών να ανακάμψουν και στο νέο lockdown λόγω της Covid-19.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v