Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές ανεβαίνουν κατηγορία

Αναλυτές αισιοδοξούν ότι το ΧΑ μπορεί να… αναγεννηθεί εκ της τέφρας του, καθώς ήδη εισηγμένες εταιρείες «ανεβαίνουν κατηγορία» και καλύπτουν το κενό εκείνων που επιλέγουν να αποχωρήσουν. Ποιες μετοχές πρωταγωνιστούν.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές ανεβαίνουν κατηγορία

Όταν σε μια ποδοσφαιρική ομάδα φεύγουν γνωστοί παίκτες της, οι οποίοι αναπληρώνονται επάξια από άλλους που προέρχονται από το φυτώριό της, τότε μιλάμε για «ακριβές μεταγραφές εκ των έσω».

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου από τη μια πλευρά συνεχίζεται εδώ και χρόνια η αποχώρηση πολλών εταιρειών, από την άλλη πλευρά, ωστόσο, άλλες εισηγμένες αναπτύσσονται και έρχονται να καλύψουν -ή και σε ορισμένες περιπτώσεις να υπερκαλύψουν- τα κενά που αφήνουν οι πρώτες.

Μόλις προχθές, η Forthnet ανακοίνωσε τη δρομολογούμενη αποχώρησή της από το ΧΑ, μετά την επιτυχή έκβαση της σχετικής δημόσιας πρότασης. Ανάλογη πορεία θα έχει και η Paperpack, ενώ κατά το τελευταίο 12μηνο τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης και οι μετοχές της Καράτζης. Πέραν αυτών, οι βασικοί μέτοχοι της Newsphone αναζητούν τρόπους για να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο 90%, ενώ -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- υπάρχουν σκέψεις αποχώρησης από το ΧΑ σε τουλάχιστον δύο ακόμη κερδοφόρες εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ήδη εισηγμένων εταιρειών που για διάφορους λόγους αναβαθμίζονται χρηματιστηριακά και έρχονται να αναπληρώσουν το κενό των προσφερόμενων επιλογών που θα πρέπει να διαθέτει η εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Για παράδειγμα, εδώ και πολλά χρόνια, οι εισηγμένες του ομίλου Viohalco έπαιζαν στο ΧΑ πολύ μικρότερο ρόλο από αυτό που θα αντιστοιχούσε στα οικονομικά τους μεγέθη και τη διεθνοποίηση των εργασιών τους.

Διάφοροι λόγοι που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν αυτό το γεγονός ήταν η χαμηλή μετοχική διασπορά στη μητρική Viohalco και στην ElvalHalcor, ή ακόμη ο καθόλου ευκαταφρόνητος τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου, σε συνδυασμό με τις υψηλές απαιτούμενες επενδύσεις. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι επενδύσεις άρχισαν να αποδίδουν, ο δείκτης καθαρό χρέος προς EBITDA να αποκλιμακώνεται και το κόστος χρηματοδότησης να ψαλιδίζεται.

Επιπλέον, η ένταξη της μετοχής της Viohalco σε τέσσερις δείκτες STOXX από τις 22 Μαρτίου αναβαθμίζει την εικόνα της μετοχής και ίσως δράσει καταλυτικά, έτσι ώστε σε βάθος χρόνου να δούμε την υλοποίηση placements τόσο στην ίδια την εταιρεία όσο και στη θυγατρική της ElvalHalcor, εκεί όπου το free float υπολείπεται του 10%. Αν κάποιος συνεκτιμήσει και τα επιτυχή αποτελέσματα της επένδυσης της Cenergy στα υποβρύχια καλώδια, τότε μπορεί να ελπίζει σε μια μετοχική αναβάθμιση των εταιρειών του ομίλου σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Επιπρόσθετα, οι χειρισμοί που έγιναν κατά την τελευταία διετία με στόχο τη χρηματοοικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, γεγονός που είχε ως έμμεσο αποτέλεσμα την επιστροφή μιας δυναμικής μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ, όταν κατά τα προηγούμενα χρόνια, ο τίτλος είχε τεθεί στο επενδυτικό περιθώριο. Επίσης, χρήσιμη επιλογή για το ΧΑ αποτελεί η εδώ και τρία χρόνια διαπραγμάτευση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Τον Μάρτιο του 2020, όταν η Entersoft -εν μέσω πανδημίας- μετατασσόταν από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης είχε θέσει ως μακροπρόθεσμο στόχο, η μετοχή της εταιρείας του να κατατάσσεται σε αυτές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ένα χρόνο αργότερα, η βελτίωση των κερδών της εισηγμένης, οι νέες εξαγορές στις οποίες προχώρησε, αλλά και οι ευρύτερες εξελίξεις στον κλάδο της πληροφορικής έχουν εκτινάξει τη χρηματιστηριακή αξία της Entersoft, βάζοντάς την στο ραντάρ των αναλυτών.

Κάτι ανάλογο έγινε και με τη δεύτερη εταιρεία του κλάδου που μετατάχθηκε στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, την Epsilon Net, η οποία μέσα στους τελευταίους οκτώ μήνες προχώρησε σε τρεις εξαγορές και ανέβασε κατά πολύ τη χρηματιστηριακή της αξία. Εντεινόμενο επίσης είναι το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών για την Performance Technologies (η οποία εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά), όταν προ 12μήνου ο τίτλος βρισκόταν στο επενδυτικό περιθώριο.

Πρόσφατα εισήχθη στο ΧΑ και η κερδοφόρος βορειοελλαδίτικη ασφαλιστική εταιρεία Interlife, ενώ η μέχρι πέρυσι υπερχρεωμένη Pasal Development έχει μετονομαστεί σε Premia Properties, έχει πλήρως εξυγιανθεί, διαθέτει τη μεγαλύτερη έκθεση στον χώρο των logistics μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου, ενώ δρομολογεί περαιτέρω κινήσεις που θα χρηματοδοτηθούν με νέα μεγάλη ΑΜΚ (εισφορά σε είδος και μετρητά) και με έκδοση εταιρικού ομολόγου μέσω του ΧΑ.

Κινητικότητα επικρατεί και στον χώρο των εταιρικών ομολόγων, όπου μετά τις περυσινές μεγάλες εκδόσεις των Lamda Development, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναμένονται φέτος και άλλες, με πρώτη αυτή της Motor Oil.

Γενικότερα, το ΧΑ ελπίζει πολλά στο μέλλον όχι μόνο στις όποιες νέες εταιρείες εισαχθούν σε αυτό, αλλά και σε εκείνες που για διάφορους λόγους θα «ανεβούν κατηγορίες» με το πέρασμα του χρόνου, όπως έπραξαν κατά το παρελθόν αρκετές εισηγμένες, με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του Μυτιληναίου, της JUMBO, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, της Quest Holdings, της γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ-ΚΡΙ, των Πλαστικών Θράκης, της Ευρωπαϊκής Πίστης και της Παπουτσάνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v