Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αποτιμήσεις και οι νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Οι εκτιμήσεις και οι επισημάνσεις των αναλυτών μετά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και τις ανακοινώσεις για επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων. Η ακτινογραφία και οι αποτιμήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Οι αποτιμήσεις και οι νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

H αγορά συνεχίζει να μην τρομάζει από τις αντλήσεις κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο της Αθήνας και χτίζει σταδιακά ασπίδα ασφαλείας από τις 900 μονάδες.

Πέρα από τις μετοχές που θα πρωταγωνιστήσουν στη μετα-Covid-19 περίοδο, το ενδιαφέρον είναι και πάλι στραμμένο στις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Κι αυτό γιατί αυτή τη φορά η πιθανότητα να βρεθούν «κανονικές» τράπεζες την επόμενη διετία είναι αυξημένη. Τράπεζες με ικανότητα να δανείζουν και με χαμηλά μονοψήφια μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Αναμφίβολα, μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι αναλυτές αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις τους, αναμένουν χαμηλότερο κόστος κεφαλαίων και αυξάνουν τις τιμές-στόχους για τις μετοχές τους. Ασφαλώς και οι προκλήσεις δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες επιστρέφουν στο προσκήνιο -και όχι μόνο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. 

Οι τιμές-στόχοι

Οι τιμές-στόχοι για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες αυξάνονται μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου και το guidance για την επόμενη περίοδο, αφού οι αναλυτές βλέπουν ότι τα νέα δεδομένα επιτρέπουν αισιοδοξία για την περίοδο 2021-2023.

Το ταμπλό του Χρηματιστηρίου επίσης, μετά από καιρό και παρά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και την επικείμενη αύξηση της Alpha Bank, φαίνεται να ποντάρει στις τραπεζικές μετοχές αφού οι επενδυτές βλέπουν ότι ο μετασχηματισμός του κλάδου των τραπεζών θα επιταχυνθεί από το σχέδιο «Ηρακλής 2», από τις ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων, από την ανάληψη εμπροσθοβαρώς του κόστους από τις επερχόμενες τιτλοποιήσεις και τις προβλέψεις λόγω Covid-19.

Παράλληλα, η βελτίωση που καταγράφεται στα προ προβλέψεων έσοδα, τα οποία ευνοήθηκαν από τα κέρδη στα ελληνικά ομόλογα και τα ανθεκτικά βασικά τραπεζικά έσοδα, δίνουν μια σταθερή βάση λειτουργίας.

Τα επόμενα χρόνια, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι προμήθειες θα βοηθήσουν την αντιστάθμιση της πίεσης στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) λόγω των τιτλοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί, ότι το κόστος των εκδόσεων για τις ελληνικές τράπεζες θα μειωθεί με τη βελτίωση των NPE και των αξιολογήσεων, ενώ τα πρόσθετα κεφάλαια Τier 1 ή Τier 2 ως κεφαλαιακό αποθεματικό θα έχουν μικρότερο κόστος. 

Τα θετικά βήματα των ελληνικών τραπεζών και η πρόοδος στις κινήσεις μείωσης των NPE έχουν σχολιαστεί και από τους οίκους αξιολόγησης, αφού βλέπουν ότι οι τιτλοποιήσεις θα μειώσουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες και θα συνδράμουν στη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους.

Ο δρόμος προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο συμμετοχής των NPEs στα δανειακά χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζών είναι ακόμα μακρύς και δύσβατος, αλλά ίσως οι μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου να είναι οι πρώτες που μπορεί να προσφέρουν κέρδη και αξία στους μετόχους μακροπρόθεσμα.

Η εικόνα ανά τράπεζα

Oι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι μέχρι στιγμής μεταξύ των μεγάλων νικητών στην ελληνική αγορά το 2021, με αρωγό και τις εισροές κεφαλαίων από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE και MSCI. Ο κλάδος, μετά τη χρηματιστηριακή καθίζηση που υπέστη σε όρους αποτίμησης το 2020, επανέρχεται και απομένει να δούμε αν είναι ακόμα ένα ευκαιριακό ανοδικό ράλι τιμών και ωραιοποίησης αποτιμήσεων ή κάτι διαφορετικό. 

  • -Eurobank: Η μέση τιμή-στόχος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, αλλά και των σχεδιασμών της, έχει διαμορφωθεί ανοδικά στο 0,92 ευρώ, με θετικό ρυθμό μεταβολής από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α. Η τράπεζα, για την περίοδο 2021-2022, αποτιμάται με δείκτη τιμής προς καθαρή κερδοφορία της τράπεζας (P/E) που θα διαμορφωθεί στις 10,73 φορές και 6,79 φορές, αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο του κλάδου. Αναφορικά με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/ΤBV), η αποτίμηση της τράπεζας τοποθετείται στις 0,56 φορές και τις 0,53 φορές για την περίοδο 2021-2022, στο πάνω εύρος των αποτιμήσεων του κλάδου, αλλά και η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται σε 5,1% και 7,4% για τη διετία, που είναι και ο υψηλότερος δείκτης μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών. Η νέα τιτλοποίηση (project «Mexico») το 2021, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει τα NPE σε μονοψήφιο νούμερο έως το 2021. 
  • -Εθνική Τράπεζα: Η μέση τιμή-στόχος είναι τα 3,20 ευρώ ανά μετοχή) και το περιθώριο ανόδου είναι 25% από τα τρέχοντα επίπεδα. Για την περίοδο 2021-2022, ο δείκτης τιμής προς καθαρή κερδοφορία της τράπεζας θα διαμορφωθεί στις 8,7 φορές το 2021 και σε 6,8 φορές το 2022 σε σταθμισμένους όρους. Αναφορικά με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/ΤBV), η αποτίμηση της τράπεζας εκτιμάται στις 0,46 φορές και στις 0,44 φορές αντίστοιχα για την περίοδο 2021-2022. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται από 4,6% φέτος σε 6,3% το 2021. Για την περίοδο 2021-2022, αποτιμάται με δείκτη τιμής προς καθαρή κερδοφορία της τράπεζας (P/E) που θα διαμορφωθεί στις 8,51 φορές και 7,07 φορές.
  • -Alpha Βank: Η μέση τιμή-στόχος είναι το 1,23 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου είναι μικρό σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Για την περίοδο 2021-2022, ο δείκτης τιμής προς καθαρή κερδοφορία της τράπεζας θα διαμορφωθεί σε αρνητικά επίπεδα το 2021 και σε 14,55 φορές το 2022. Αναφορικά με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/ΤBV), η αποτίμηση της τράπεζας εκτιμάται στις 0,28 φορές για την περίοδο 2021-2022. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται από αρνητικά επίπεδα φέτος σε 3,4% το 2021. 
  • -Τράπεζα Πειραιώς: Η τιμή-στόχος στην παρούσα φάση είναι στα 1,80 ευρώ ανά μετοχή και τα περισσότερα τμήματα ανάλυσης αλλά και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι προτείνουν σύσταση ουδέτερη. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται σε αρνητικά επίπεδα φέτος και σε +0,1% το 2022. Με στόχο τη διευκόλυνση της εκκαθάρισης των NPEs, η τράπεζα στοχεύει να βελτιώσει τα κεφάλαιά της κατά 2,6 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ, η τράπεζα έχει συγκεντρώσει 1,38 δισ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και 600 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης AT1 και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ μέσω λοιπών κεφαλαιουχικών ενεργειών. Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει ότι οι παραπάνω κεφαλαιουχικές ενέργειες θα τη βοηθήσουν να αυξήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε περίπου 700 μονάδες βάσης έως το 22,5%, παρέχοντας επαρκές buffer για να απορροφήσει τις απώλειες που έρχονται από την εκκαθάριση των NPE (περίπου 18 δισ. ευρώ). Ο δείκτης P/E είναι 67 φορές για το 2021 και 4,96 φορές το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v