Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Γιατί τρομάζει το νέο ρεκόρ αρνητικής πραγματικής απόδοσης στο 10ετές ομόλογο

Η αναβίωση παλιών φαντασμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και τα διλήμματα της Fed. Γιατί ορισμένοι πιστεύουν ότι οι κερδοσκοπικές θέσεις επιτρέπουν στις αποδόσεις «να κινούνται περισσότερο σύμφωνα με τα θεμελιώδη».

ΗΠΑ: Γιατί τρομάζει το νέο ρεκόρ αρνητικής πραγματικής απόδοσης στο 10ετές ομόλογο

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών κατρακύλησε η πραγματική απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις που αναζωπυρώνονται, δημιουργείται ένα κοκτέιλ φόβου που φέρνει στο προσκήνιο φαντάσματα περασμένων δεκαετιών, όταν το '70 ο στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή o συνδυασμός πολύ χαμηλής, ή στάσιμης ανάπτυξης έως υφεσιακών πιέσεων στην οικονομία, σε συνδυασμό με την ανοδική τροχιά στις τιμές, ήταν ο δράκος που δάγκωνε τα πάντα στο πέρασμά του, σχολιάζουν αναλυτές.

Το πραγματικό ποσοστό της απόδοσης του 10ετούς, αφαιρώντας τον πληθωρισμό, μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο μείον 1,127%, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να κάνει ίσως κάποιες πολιτικές κινήσεις για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ή ανακοινώσεις προθέσεων αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Η πτώση στις ασιατικές αγορές έστρεψε αρκετούς παίκτες στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων οδηγώντας τις αποδόσεις ακόμα χαμηλότερα. Το ράλι των ομολόγων αντικατοπτρίζει τις διευρυμένες ανησυχίες για την πορεία της πολυπόθητης ανάκαμψης διεθνώς στη σκιά του κορωνοϊού.

Τα σήματα από την Κίνα, που θεωρείται οδηγός για αυτή την προσπάθεια, δεν είναι και τα καλύτερα. 

Οι επενδυτές ανησυχούν για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει «χαλινάρι» στον υπερθερμασμένο κλάδο των ακινήτων, με την κεντρική τράπεζα της Κίνας να δίνει εντολή στις τράπεζες στη Σαγκάη να αυξήσουν το επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια για αυτούς που αγοράζουν για πρώτη φορά σπίτι. Την Παρασκευή, το υπουργείο Στέγασης είχε ανακοινώσει πως η Κίνα επιδιώκει να ξεκαθαρίσει τις ανωμαλίες στην αγορά ακινήτων μέσα σε τρία χρόνια.

Στα μέσα του μήνα τα στοιχεία του ΑΕΠ έδειξε ότι η Κίνα χάνει δυνάμεις, διαψεύδοντας όσους ανέμεναν μια γρήγορη και δυνατή ανάκαμψη τύπου "V"

Xαμηλότερα από τις προσδοκίες διαμορφώθηκε το ΑΕΠ του ασιατικού γίγαντα. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7,9% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, που για τα δεδομένα της Κίνας είναι πολύ λίγο. Οι εκτιμήσεις στο Reuters έκαναν λόγο για 8,1% για το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι κερδοσκοπικές αρνητικές θέσεις στο αμερικανικό 10ετές από παίκτες της αγοράς επιτρέπουν στα «επιτόκια να κινούνται περισσότερο σύμφωνα με τα θεμελιώδη», όπως είπε ο Τζεν Τανούζο του Columbia Threadneedle.

Το ETF $ GOVT που διαχειρίζεται 16,3 δισ. δολ. είχε αρνητικό ρεκόρ ημέρας με εκροές 1,3 δισ. δολ. την Παρασκευή.

«Ο πληθωρισμός άσκησε πρόσθετη πίεση στο βιοτικό επίπεδο, ιδίως στα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και ανέβαλε τα σχέδια μεγάλων αγορών περιουσιακών στοιχείων, ιδίως μεταξύ των νοικοκυριών υψηλού εισοδήματος», σχολιάζουν άλλοι αναλυτές.

Οι αρνητικές πραγματικές αποδόσεις δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στα συνταξιοδοτικά ταμεία (!) και άλλους μακροπρόθεσμους επενδυτές περιουσιακών στοιχείων που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα στα χρηματιστήρια με τις υψηλές αποτιμήσεις που επικρατούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v