Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό επταμήνου οι ασιατικές μετοχές λόγω Κίνας

Βουτιά έως και 50% σημειώνουν μετοχές του κλάδου της εκπαίδευσης μετά την αυστηροποίηση των κανόνων στην Κίνα, παρασύροντας χαμηλότερα Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ. Πτώση 4,4% για τον δείκτη blue chip της Κίνας.

Σε χαμηλό επταμήνου οι ασιατικές μετοχές λόγω Κίνας

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι κινεζικές μετοχές, με τους κλάδους της εκπαίδευης και των ακινήτων να κάνουν «βουτιά» λόγω ανησυχιών για αυστηροποίηση των κρατικών κανόνων μετά την απόφαση του Πεκίνου να απαγορεύσει τα ιδιαίτερα μαθήματα με κέρδος για βασικά σχολικά θέματα και να περιορίσει τις ξένες επενδύσεις στον κλάδο.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι μετοχές της εισηγμένης στο Χονγκ Κονγκ Scholar Education Group κατακρημνίστηκαν, καταγράφοντας πτώση που ξεπέρασε και το 40% σήμερα το πρωί, ενώ οι μετοχές της New Oriental Education & Technology Group έχασαν πάνω από το ένα τρίτο της αξίας τους στο Χονγκ Κονγκ μετά τη βουτιά των αντίστοιχων αμερικανικών μετοχών κατά περισσότερο από 50%. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες ιδιαίτερων μαθημάτων και προετοιμασίας εξετάσεων στην Κίνα.

Οι υποδείκτες που παρακολουθούν την εκπαίδευση και τους σχετιζόμενους κλάδους καταγράφουν σημαντικές απώλειες, με τον CSI Education Index να υποχωρεί κατά 9% και τον Hang Sent Tech Index κατά 4,22%.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές ανησυχούν για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει «χαλινάρι» στον υπερθερμασμένο κλάδο των ακινήτων, με την κεντρική τράπεζα της Κίνας να δίνει εντολή στις τράπεζες στη Σαγκάη να αυξήσουν το επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια για αυτούς που αγοράζουν για πρώτη φορά σπίτι. Την Παρασκευή, το υπουργείο Στέγασης είχε ανακοινώσει πως η Κίνα επιδιώκει να ξεκαθαρίσει τις ανωμαλίες στην αγορά ακινήτων μέσα σε τρία χρόνια.

Ο δείκτης CSI 300 Real Estate υποχωρούσε κατά περισσότερο από 4% και κατά 1,7% ο Hang Seng Properties.

Εν τω μεταξύ, πτώση 5,84% καταγράφουν οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές της Tencent, της Alibaba κατά 4,5% και της Meituan κατά 7,5%, με τον τεχνολογικό δείκτη Hang Seng Tech να κάνει "βουτιά" 5,37%, μετά την εντολή που έδωσαν οι κινεζικές αρχές ανταγωνισμού στην Tencent να εγκαταλείψει τα δικαιώματα αποκλειστικού licensing στη μουσική, επιβάλλοντας στην εταιρεία πρόστιμο για αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά.

Ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει πτώση 2,6% στις 3.457 μονάδες, έως 4,4% ο κινεζικός δείκτης blue chips CSI που τώρα διαμορφώνεται στις 4.912 μονάδες, ενώ «βουτιά» 3,6% κάνει ο Hang Seng στις 26.349 μονάδες.

Οι απώλειες αυτές παρασύρουν 2% χαμηλότερα και τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Ο Nikkei όμως ενισχύεται κατά 1% στις 27.833 μονάδες και ο ASX σταθεροποιείται στις 7.396 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,84% στις 3.227 μονάδες ο Kospi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v