Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό για ασφάλεια...

Τα παγκόσμια αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκαν κατά 333,2 τόνους το πρώτο εξάμηνο, κατά 39% υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας εξετάζοντας τη συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με το World Gold Council.

Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό για ασφάλεια...

Η όρεξη των κεντρικών τραπεζών για χρυσό αυξάνεται, παρέχοντας ένα φωτεινό σημείο για το παραδοσιακό καταφύγιο, συνήθως σε συνθήκες αβέβαιες και επικίνδυνες, για τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. καθώς την ίδια στιγμή μειώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Τα παγκόσμια αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκαν κατά 333,2 τόνους το πρώτο εξάμηνο, κατά 39% υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας εξετάζοντας τη συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκαν ισχυρές αγορές χρυσού από την Ταϊλάνδη, την Ουγγαρία και τη Βραζιλία, μεταδίδει το Βloomberg. Στην 6η θέση κατατάσεται η Τουρκία. 

Εάν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να αγοράζουν με αυτούς τους ανοδικούς ρυθμούς που παρατηρήθηκαν πρόσφατα, θα αποτελέσει ισχυρό υποστηρικτικό στοιχείο για την αγορά, σύμφωνα με την Louise Street, υψηλόβαθμη αναλύτρια των αγορών στο World Gold Council.

Την ίδια ώρα, δυο φορές πάνω θα ανέβει η τιμή του χρυσού στα επόμενα 3-5 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Προεξοφλούν ισχυρό ράλι εν μέσω της ενίσχυσης του πληθωρισμού και της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του Ντιέγκο Παρίγια, αναλυτή του fund Quadriga Igneo, ο οποίος θεωρεί ότι παρά την επικείμενη απόσυρση των ενέσεων από τις κεντρικές τράπεζες, θα επέλθει μια ταχεία αύξηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείει αύξηση της τιμής του χρυσού από τα σημερινά επίπεδα των 1.800 δολαρίων στα 3.000 ή ακόμη και στα 5.000 δολάρια σε 3-5 χρόνια.

Πάντως, πέραν της άποψης του Παρίγια, υπάρχει και η αντίθετη γνώμη, με τη UBS να αναμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση της τιμής του χρυσού, η οποία θα μπορούσε να φθάσει έως και τα 1.700 δολάρια στα τέλη του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v