Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jefferies: Τσεκούρι στην πρόβλεψη κερδοφορίας των εισηγμένων

Γιατί ο αμερικανικός οίκος μειώνει δραματικά τις εκτιμήσεις του για την κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων φέτος αλλά και το 2022. Τα σινιάλα από το μέτωπο των αποτιμήσεων και η εικόνα σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές.

Jefferies: Τσεκούρι στην πρόβλεψη κερδοφορίας των εισηγμένων

Μετά τη Citigroup που γύρισε σε αρνητικό έδαφος την εκτίμηση της για τα φετινά κέρδη ανά μετοχή της ελληνικής αγοράς, και η Jefferies αλλάζει σημαντικά την εκτίμησή της, σε πλήρη αντίθεση με την αστρονομική άνοδο που ανέμενε προηγουμένως.

Ο αμερικανικός οίκος αναμένει αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών μετοχών της τάξεως του 43,6% για το 2021 αλλά από την άλλη, περιορίζει σημαντικά την εκτίμηση της για τους επόμενους 24 μήνες στο 25,9%.

Σημειώνεται ότι με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, ανέμενε άνοδο των κερδών ανά μετοχή των ελληνικών μετοχών κατά 99,8% φέτος, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 56% για το επόμενο 24μηνο. 

Στην Ευρωζώνη τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να ενισχυθούν κατά 29,7% (40,3% προηγούμενη εκτίμηση) και κατά 11,6% (15,3% προηγούμενη εκτίμηση) για τους επόμενους 12 και 24 μήνες, στις ΗΠΑ κατά 20,3% και 8,9% και στη Βρετανία κατά 28,4% και 7% αντίστοιχα.

Υψηλότερα ωστόσο θα κινηθεί η εγχώρια αγορά, συγκριτικά με τις αναπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές, με τους αναλυτές του οίκου να αναμένουν αύξηση των EPS κατά 24,7% και 10,1% για τις πρώτες (σε 12μηνο και 24μηνο) και κατά 24,6% και 10,5% αντίστοιχα για τις δεύτερες.

Παράλληλα, η εγχώρια αγορά μετοχών, σύμφωνα με τη Jefferies διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στις 11,3 φορές τους επόμενους 12 μήνες, δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) στις 0,93 φορές και δείκτη PEG (δείκτης τιμής προς κέρδη σταθμισμένος προς αύξηση των κερδών ανά μετοχή) στις 0,7 φορές και στις 0,5 φορές για τους επόμενους 12 και 24 μήνες.

Η μερισματική απόδοση (D/Y) υπολογίζεται σε 3,44% και η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) στο 8,6%. Αξίζει να σημειωθεί πως στο scorecard, η εγχώρια αγορά τοποθετείται χαμηλότερα στις αναθεωρήσεις της κερδοφορίας σε σύγκριση με άλλες αγορές.

Τι εκτιμά για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Η Jefferies βελτιώνει τις εκτιμήσεις της για την αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη στο 5,5% από 5,2% για φέτος και στο 5% από 4,8% το 2022 που εκτιμούσε προηγουμένως, ενώ η οικονομία της αναμένεται να επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι ανέμενε στις αρχές του έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συμπληρωματικά σε αυτό, οι αναλυτές του οίκου διατηρούν στο ακέραιο την εκτίμησή τους για «έκρηξη» των εταιρικών κερδών ανά μετοχή (EPS) των εισηγμένων που απαρτίζουν τον δείκτη Stoxx 600 κατά 67% περίπου τη φετινή χρονιά και κατά 22% περίπου το 2022 σε ετήσια βάση, «βλέποντας» το δείκτη να σκαρφαλώνει στις 500 μονάδες (το 2021) από τις 474,32 μονάδες που βρίσκεται σήμερα. Επιπρόσθετα, με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχει ανακοινώσει ένα ποσοστό περίπου 70% των εταιρειών, το 33% περίπου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με το κλάδο των τηλεπικοινωνιών να ξεχωρίζει.

Η Jefferies προτείνει ένα χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από 21 ευρωπαϊκές εταιρείες ειδών πολυτελείας και υπηρεσιών με σύσταση «αγοράς». Από τις 217 ευρωπαϊκές εταιρείες σε σύνολο 272 εταιρειών που εξέτασε η Jefferies σε συγκεκριμένους κλάδους, ανακοίνωσαν αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, το 70% ανακοίνωσε EPS υψηλότερα των εκτιμήσεων και το 27% χαμηλότερα. Αναφορικά με τα έσοδα των εταιρειών, ένα ποσοστό της τάξεως του 74% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, με το 15% να παραμένει χαμηλότερα. Θετικότερα σήματα προήλθαν από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, των ειδών πολυτελείας των χρηματοοικονομικών, και του real estate στο σκέλος των πωλήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v