Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλα περιθώρια ανόδου στις τράπεζες βλέπει η Eurobank Equities

Σε καλό δρόμο τα σχέδια των τραπεζών, τονίζει σε έκθεσή της η χρηματιστηριακή. Η εικόνα για τα κόκκινα δάνεια, τα κέρδη, τις αποτιμήσεις και γιατί προτιμά τον τίτλο της Εθνικής. Οι τιμές-στόχοι για ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς.

Μεγάλα περιθώρια ανόδου στις τράπεζες βλέπει η Eurobank Equities

Οι ομάδες διαχείρισης των τραπεζών αναφέρουν καλή πρόοδο όσον αφορά τα στρατηγικά σχέδια, με τις περισσότερες δράσεις να πραγματοποιούνται εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Όπως εξηγεί: «Παραμένουμε θετικοί χωρίς αλλαγή στις εκτιμήσεις μας. Διατηρούμε θετική στάση για τα θεμελιώδη μεγέθη του κλάδου και τις επιδόσεις της αγοράς. Αφήνουμε τις εκτιμήσεις μας αμετάβλητες σε αυτό το στάδιο, με τις προβλέψεις μας να βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με αυτές που ορίζονται στα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών, αν και ενσωματώνουν κάποιον επιπλέον συντηρητισμό».

«Η αποτίμηση αφήνει πολλά περιθώρια για άνοδο και η ΕΤΕ είναι η προτιμώμενη επιλογή μας. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται λίγο πάνω από τον δείκτη 0,4x P/TBV για το 2022, εξακολουθώντας να έχουν έκπτωση 25% σε σχέση με τους ομολόγους της περιφέρειας της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές προοπτικές κερδοφορίας, πιστεύουμε ότι κάποια περαιτέρω σύγκλιση είναι πιθανή στο μέλλον, ενώ αναμένουμε αυξανόμενα TBV και μετατόπιση της εστίασης στους πολλαπλασιαστές κερδών να οδηγήσουν τις μετοχές υψηλότερα στο φάσμα των αποτιμήσεων. Η ΕΤΕ παραμένει η προτιμώμενη επιλογή μας, δεδομένης της ελκυστικής αποτίμησής της σε συνδυασμό με ένα ισχυρό σύνολο θεμελιωδών μεγεθών», επισημαίνει η Eurobank Equities.

Η χρηματιστηριακή θέτει στόχους:

Αlpha Bank - Rating: Hold, Τιμή-στόχος €1,37

ΕΤΕ - Rating: Buy, Τιμή-στόχος €3,48

Πειραιώς - Rating: Buy, Τιμή-στόχος €1,84

Η ταχεία υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων μετασχηματίζει τους ισολογισμούς και τις λειτουργίες των τραπεζών, αφενός, ενώ αφετέρου, δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά για την αποφασιστικότητά τους να επιστρέψουν στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.

Σημαντική απόκλιση στα κέρδη του γ' τριμήνου του 2021. Αυτό ήταν άλλο ένα τρίμηνο με αρκετές έκτακτες περιστάσεις που αλλοίωσαν τις βασικές τάσεις και σημαντική απόκλιση μεταξύ των επιμέρους ονομάτων. Ο αντίκτυπος από την προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζών ήταν εμφανής τόσο στο NII όσο και στις προβλέψεις, ενώ η αύξηση των εσόδων της F&C, τα OpEx και οι οργανικές τάσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων ήταν μεταξύ των βασικών θετικών στοιχείων των κερδών του Γ' τριμήνου.

Οι ομάδες διαχείρισης αισιοδοξούν για την ποιότητα του ενεργητικού & την αύξηση των δανείων. Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών conference calls για τα κέρδη, οι ομάδες διαχείρισης τόνισαν τις καλύτερες από τις αναμενόμενες τάσεις στις οργανικές τάσεις της ποιότητας του ενεργητικού, οι οποίες μετριάζουν τις ανησυχίες για ένα νέο κύμα NPEs που σχετίζονται με την πανδημία. Επιπλέον, εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η αύξηση των δανείων θα είναι πολύ ισχυρότερη από το επόμενο έτος, η οποία, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ανάπτυξη της F&C, θα στηρίξει τις τάσεις της πρώτης γραμμής τους.

Οι βασικές λειτουργικές τάσεις θα επιδεινωθούν περαιτέρω προτού πιάσουν πάτο. Αναμένουμε ότι οι βασικές λειτουργικές τάσεις σε επίπεδο τομέα θα επιδεινωθούν περαιτέρω προτού αρχίσουν να βελτιώνονται λόγω της περαιτέρω αδυναμίας των NII που επισκιάζει τις καλύτερες τάσεις στις F&C και τα OpEx. Με λίγες μόνο συναλλαγές σε εκκρεμότητα, ο μακροπρόθεσμος στόχος της σύγκλισης των δεικτών NPE με την υπόλοιπη ΕΕ είναι πλέον πολύ πιο κοντά, με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους εξυγίανσης να αναμένεται να καταγραφεί το 4ο τρίμηνο του 2021.

Έμφαση στην κερδοφορία, θετικές προοπτικές για το μέλλον

Κοιτάζοντας μπροστά, η Eurobank Equities πιστεύει ότι οι επενδυτές θα εστιάσουν πολύ περισσότερο στις προοπτικές κερδοφορίας για το 2022 και μετά, οι οποίες θα αποτελέσουν τον βασικό μοχλό των επιδόσεών τους. Οι ελληνικές τράπεζες προβλέπουν RoTEs μεταξύ 5% και 10% για το 2022, με το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον να παρέχει σημαντικές ανοδικές τάσεις για τις λειτουργικές τους επιδόσεις. Πιθανές αναβαθμίσεις της αξιολόγησης θα μπορούσαν επίσης να προσελκύσουν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v