Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είπαν οι Έλληνες τραπεζίτες σε συνέδριο της JP Morgan

Αισιόδοξος για τις ελληνικές τράπεζες και την πορεία του 2022 δηλώνει ο αμερικανικός οίκος και δίνει συστάσεις υπεραπόδοσης. Τι είπαν οι διοικήσεις των ομίλων στο CEEMEA Opportunities Conference.

Τι είπαν οι Έλληνες τραπεζίτες σε συνέδριο της JP Morgan

Η γεωπολιτική, τα επιτόκια και ο πληθωρισμός ήταν τα σημεία εστίασης των συζητήσεων με τους τραπεζίτες στο συνέδριo της JP Morgan για τις ευκαιρίες στην περιοχή CEEMEA. Η Ελλάδα ήταν στο προσκήνιο των συζητήσεων ενώ η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία κυριάρχησε στις συζητήσεις στη Ρωσία και ο πληθωρισμός και το νόμισμα ήταν το επίκεντρο στην Τουρκία.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το 2022, εξηγεί η JP Morgan. Η κυβέρνηση συνεχίζει προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της, ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται κοντά σε επίτευξη μονοψήφιων δεικτών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Μετά από χρόνια, η αγορά μετατοπίζεται τώρα στη βιώσιμη αύξηση των δανείων και στη βελτίωση των αποδόσεων των τραπεζών.

Τα έργα που σχετίζονται με το Ταμείο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, αλλά οι προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη και οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένεται να ακολουθήσουν το 2ο-3ο τρίμηνο φέτος.

Οι ομάδες διοίκησης φαίνονται άνετες με τους στόχους τους για το 8-10%, δείκτες αποδοτικότητας ROTE για την περίοδο 2022-2023, με τους βασικούς μοχλούς να κινούνται σύμφωνα με τις προσδοκίες και να σηματοδοτούν την έναρξη στις διανομές κεφαλαίου κατά την προσεχή περίοδο.

Η JP Morgan παραμένει αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες το 2022 και επισημαίνει τις Alpha, Eurobank και ΕΤΕ με συστάσεις υπεραπόδοσης ενώ πρόσφατα αύξησε και τις τιμές-στόχους για τις μετοχές.

Η JP Morgan, μετά τις σταθερές επιδόσεις των τιμών των μετοχών το 2021, βλέπει περαιτέρω περιθώρια για άνοδο για τις τράπεζες της CEEMEA το 2022 -σε ορισμένες τράπεζες τα έσοδα παραμένουν βασικός οδηγός των μελλοντικών επιδόσεων, αντισταθμίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις κόστους και το κόστος εξομάλυνσης του κινδύνου.

Η τράπεζα εκτιμά ότι οι αποδοτικότητες ROE μπορούν να φτάσουν σε νέα υψηλά επίπεδα, παρέχοντας ένα περαιτέρω στήριγμα στις αποτιμήσεις παρά τα ήδη υψηλά επίπεδα.

Οι τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με 1,3 φορές τον δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας για το 2023 (1,3x 2023e TBV) και σε όρους δείκτης τιμής προς κέρδη στις 9 φορές ενώ το μέσο περιθώριο ανόδου είναι 23% σε σχέση με τη δίκαιη αξία. Η προτίμηση της JP Morgan είναι οι ρωσικές, οι τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και οι ελληνικές τράπεζες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v