Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eισηγμένες: Φρένο στις αυξήσεις κεφαλαίου λόγω Ουκρανίας

Εταιρείες που προγραμμάτιζαν επίσης να αντλήσουν κεφάλαια με εκδόσεις ομολόγων, καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα αναμένοντας καλύτερη ορατότητα για τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Eισηγμένες: Φρένο στις αυξήσεις κεφαλαίου λόγω Ουκρανίας

Προσωρινό τουλάχιστον φρένο στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων φαίνεται να βάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει επιδεινωθεί δραστικά και οι αποδόσεις (yields) στις ομολογιακές αγορές έχουν ανεβεί σημαντικά.

Το σχετικά ευχάριστο είναι ότι -ούτως ή άλλως- δεν περιμέναμε σπουδαία πράγματα στα συγκεκριμένα μέτωπα στους αμέσως επόμενους μήνες, ωστόσο υπάρχει ο φόβος ότι η σκόνη που έχει σηκωθεί στο ενεργειακό μέτωπο δεν θα καθίσει σύντομα και πως το πολύ καλό κλίμα που επικρατούσε κατά το δεύτερο μισό του 2021 και το πρώτο φετινό δίμηνο δεν επανέλθει σύντομα.

Πάντως, η πρώτη επισήμανση των αναλυτών αφορά το πόσο ευνοημένες είναι οι εισηγμένες εταιρείες που είτε προχώρησαν το τελευταίο δωδεκάμηνο σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου (π.χ. Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, Intrakat, Τζιρακιάν, Performance Technologies, Ευρωσύμβουλοι), είτε εξέδωσαν με επιτυχία εταιρικά ομόλογα (πχ Motor Oil, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ElvalHalcor, Noval, Prodea).

Η Premia Properties μάλιστα, ολοκλήρωσε από το καλοκαίρι του 2021 έως σήμερα, τόσο αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, όσο και εταιρικό ομόλογο μέσω του ΧΑ.

Εταιρείες όπως οι προαναφερθείσες, κατάφεραν είτε να αντλήσουν «δωρεάν» κεφάλαια μέσω των ΑΜΚ σε μια περίοδο όπου το κόστος του χρήματος ανεβαίνει, είτε να «κλειδώσουν» για πολύ σημαντικό τμήμα του συνολικού τους δανεισμού τους χαμηλά επιτόκια για τα επόμενα πέντε ή επτά έτη κερδίζοντας τόκους και μειώνοντας κινδύνους (δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι τιμές των ομολόγων αυτών στη δευτερογενή αγορά του ΧΑ διαπραγματεύονται μεταξύ του «93» και του «97», όταν εκδόθηκαν πριν από λίγους μήνες στο «100»).

Από την άλλη πλευρά, αρκετές εταιρείες που προγραμμάτιζαν αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, η οποία θα προκύψει μετά την εκτίμηση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για τη μετέπειτα πορεία της οικονομίας.

Για παράδειγμα, μέσα στο 2022 ετοιμάζεται η είσοδος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με τη μέθοδο της δημόσιας εγγραφής δύο ΑΕΕΑΠ, με ενδεικτική περίπτωση αυτή της Noval (θυγατρική του Ομίλου Viohalco).

Επίσης, κύκλοι της αγοράς περιμένουν μέσα στη φετινή χρονιά κάποια κίνηση νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης στην Ελλάκτωρ, προκειμένου η εταιρεία να αντιμετωπίσει από καλύτερη θέση τις υπάρχουσες προκλήσεις.

Η διοίκηση της Performance Technologies είχε αφήσει ανοιχτό το σενάριο για νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου φέτος (μετά την επιτυχημένη περυσινή). Προφανώς, η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει κανένα ζήτημα ρευστότητας, ωστόσο αφ’ ενός δείχνει διατεθειμένη να εμπλακεί στο πεδίο των εξαγορών και αφ’ ετέρου κανείς δεν αρνείται την άντληση κεφαλαίων για ανάπτυξη, αν οι συνθήκες της αγοράς επιτρέπουν ευνοϊκές αποτιμήσεις στον πολύ «ζεστό» κλάδο της πληροφορικής.

Οι Ευρωσύμβουλοι μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσαν πρόσφατα, σχεδιάζουν και δεύτερη, στο βαθμό που θα υλοποιηθεί η συμφωνία με Αμερικανό επενδυτή που επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα.

H γενική συνέλευση της Alpha Trust Ανδρομέδα ψήφισε μεν πρόσφατα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, πλην όμως δεν έχει κανέναν ιδιαίτερο λόγο να βιάζεται για μια τέτοια κίνηση, καθώς λόγω του αντικειμένου της δραστηριότητάς της (εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου) δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις.

Μόλις την Πέμπτη (10/3/2022) η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της CPI εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, αν αυτό κριθεί επιθυμητό μέσα στην επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αριστείδη Παπαθάνο, η ρευστότητα της CPI είναι ισχυρή και η απόφαση αυτή δεν αποσκοπεί σε κάποια άμεση κίνηση από την πλευρά της εταιρείας, αλλά δίνει την ευελιξία στην εισηγμένη -αν αυτό κριθεί πως είναι προς το συμφέρον της εισηγμένης- να ενισχυθεί με κεφάλαια που δεν θα συνεπάγονται κόστος χρηματοδότησης. «Και το ενδεχόμενο μιας ομολογιακής έκδοσης θα μπορούσαμε να εξετάσουμε στο μέλλον, όπως επίσης και το ζήτημα της φτηνής χρηματοδότησης μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη λάβει και άλλες δύο εισηγμένες, η Interwood-Ξυλεμπορία και η Unibios.

Η πρώτη μετά από μια δεκαετία έντονης κρίσης στον κλάδο της ξυλείας, σημείωσε πέρυσι υψηλή κερδοφορία και προσδοκά σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης κατά τα επόμενα χρόνια, στο βαθμό που θα αυξηθούν οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία και απορροφηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προγραμματιζόταν για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οπότε η εκδήλωση του πολέμου ενδέχεται να μην ανατρέψει τους αρχικούς σχεδιασμούς της εισηγμένης.

Σε ό,τι αφορά τη Unibios (προσδοκά και αυτή οφέλη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης), η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου είχε συνδυαστεί περισσότερο με κάποιες ενδεχόμενες κινήσεις στο μέτωπο των εξαγορών άλλων επιχειρήσεων.

Υπάρχουν τέλος και οι εισηγμένες εταιρείες που πιέζονται χρηματοδοτικά και θα ήθελαν να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, μέσα από την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα, με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, καθίσταται δυσκολότερο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v