Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Το ιστορικό ρεκόρ της μετοχής και το πακέτο των 76 εκατ. ευρώ

(upd) Σε μεγάλο ξένο οίκο διατέθηκε το 3,15% των μετοχών σε συναλλαγή που έγινε, με τη μετοχή να βρίσκεται σε τιμή-ρεκόρ. Οι ίδιες μετοχές που διατέθηκαν είχαν αποκτηθεί έναντι 11 ευρώ/μετοχή. Τιμή-στόχο στα 27 ευρώ δίνει η Edison.

Mytilineos: Το ιστορικό ρεκόρ της μετοχής και το πακέτο των 76 εκατ. ευρώ

Αίσθηση προκάλεσε το πακέτο 4.500.000 μετοχών της Mytilineos που πέρασε στα 17 ευρώ, σχεδόν με το άνοιγμα της συνεδρίασης. Λόγος και αφορμή για συζήτηση σε χρηματιστηριακά γραφεία, καθώς πραγματοποιήθηκε σε ιστορικά υψηλή αποτίμηση των 2,55 δισ. της εισηγμένης, αφορούσε σημαντικό ποσοστό, με τη συναλλαγή να ανέρχεται σε 76,5 εκατ. ευρώ και ερχόταν σε μία συγκυρία που ξένα σπίτια έδιναν -με τον ένα ή τον άλλον τρόπο- ηχηρό μήνυμα στήριξης τόσο της υφιστάμενης ισχύος της εταιρείας όσο κυρίως των προοπτικών της.

Το γεγονός πως το πακέτο αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ίδιες μετοχές (περί τις μισές εξ όσων είχε η εταιρεία), με αγοραστή μεγάλο ξένο οίκο, έρχεται ως αποτέλεσμα της στοχοθεσίας που δίνει η Edison, της αξιολόγησης της Fitch συνδυαστικά με το «Χρυσό Βραβείο» της Eco Vadis για τις επιδόσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Και είναι γνωστή η στροφή των hyper funds προς ομίλους, εταιρείες με έμφαση στα ESG κριτήρια.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» συνεπώς από τον μεγάλο ξένο οίκο, που επενδύει 76,5 εκατ. στην προοπτική της Mytilineos, όπως αναλύεται και από την Edison. Ο οίκος δίνει τιμή-στόχο τα 27 ευρώ (περιθώριο ανόδου άνω του 60% από τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά της μετοχής). Εστιάζει στον κομβικό ρόλο της εταιρείας στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και με σύντομο preview του «βλέπει» σημαντική αύξηση καθαρών κερδών, ακόμη και πάνω από τα 65 εκατ., για το πρώτο 3μηνο (θα ανακοινωθούν στις 4 Μαΐου), δηλαδή αύξηση που θα μπορούσε να ξεπεράσει το 75% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021.

Η ανάλυση στέκεται στα νέα υψηλά της μετοχής, με οδηγό την επίτευξη των στόχων για το πρώτο τρίμηνο και την πιθανή ένταξη της μετοχής στον MSCI. Για το 2022, η EDISON υπολογίζει EBITDA στα €518 εκατ. και καθαρά κέρδη πάνω από €270 εκατ. (αύξηση 110% σε σχέση με το 2020), με μερισματική απόδοση πέριξ του 4,5% (που φτάνει το 5,5%-6% το 2023-24).

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Mytilineos στο «BB» με σταθερές προοπτικές, στέλνοντας ωστόσο ισχυρό «σήμα» για τις αναπτυξιακές προοπτικές του ομίλου, καθώς αναμένει άμεση και ισχυρή άνοδο της κερδοφορίας του.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η MYTILINEOS ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή ζήτηση που έχει εκδηλωθεί από ξένους θεσμικούς επενδυτές για τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, με δεδομένες τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της, ως συνέπεια των σημαντικών επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί, προχώρησε σήμερα στην πώληση 4,5 εκατ. ιδίων μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,1493% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου αυτής, σε τιμή €17,00 ανά μετοχή και συνολική αξία
€76.500.000.

Σημειώνεται ότι οι ως άνω μετοχές είχαν αποκτηθεί με μέση τιμή κτήσης €11,00 ανά μετοχή. Μετά τα ανωτέρω, η MYTILINEOS κατέχει συνολικά 4.193.231 ίδιες μετοχές, ποσοστό 2,9346% του συνόλου των μετοχών της.

Αναφορικά με τις αποκτήσεις ιδίων μετοχών ισχύουν οι από 27.03.2020 και 23.03.2022 αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας για την απόκτηση μετοχών έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι συνολικά μέχρι 14.289.116 μετοχές, με ανώτερη τιμή τα €25.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v