Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Γιατί η Eurobank είναι top pick σε Ελλάδα-αναδυόμενες αγορές

Στη λίστα των κορυφαίων 20 επιλογών με σύσταση αγοράς η ελληνική τράπεζα. Πού βάζει τον πήχη για την τιμή της μετοχής η ανάλυση του οίκου. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Eurobank έναντι του ανταγωνισμού.

HSBC: Γιατί η Eurobank είναι top pick σε Ελλάδα-αναδυόμενες αγορές

Η HSBC επισημαίνει είκοσι μετοχές από όλες τις αναδυόμενες χώρες (EM) που αποτελούν τις καλύτερες ιδέες των αναλυτών της, με βάση την bottom-up ανάλυση και συνάδουν με τη στρατηγική τους για τις αναδυόμενες αγορές. Σε αυτή τη σημαντική λίστα με τις είκοσι μετοχές περιλαμβάνεται και ο τίτλος της Eurobank, ενώ όλες οι επιλεγμένες μετοχές έχουν αξιολόγηση «αγορά» (Buy).

Η επενδυτική στρατηγική δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά από την αρχή του έτους για τη βρετανική HSBC, η οποία εξακολουθεί να δίνει έμφαση στις αγορές εμπορευμάτων και στους τομείς εντός των αγορών εμπορευμάτων, ενώ εστιάζει σε ορισμένες μετοχές με εγχώριο προσανατολισμό, ιδίως στον τραπεζικό τομέα.

Γιατί επιλέγει τη Eurobank

Για τη Eurobank (σύσταση αγορά, με τιμή-στόχο το 1,40 ευρώ ανά μετοχή), η HSBC εξηγεί ότι η τράπεζα είναι θετικά προσανατολισμένη στην άνοδο των επιτοκίων, ενώ και η ΕΤΕ φαίνεται καλά τοποθετημένη για να επωφεληθεί από την άνοδο επιτοκίων, έχοντας σχεδόν όλα τα δάνειά της κυμαινόμενου επιτοκίου και περίπου το 80% των καταθέσεών της ως βασικές καταθέσεις σχεδόν χωρίς πληρωμές τόκων. Ο προϋπολογισμός της τράπεζας για φέτος δεν περιλαμβάνει αυξήσεις επιτοκίων, ενώ μια αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης θα πρόσθετε 230 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) σε 12 μήνες. Ως εκ τούτου, η HSBC πιστεύει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (ROTE) θα κάνει άλμα με την εξομάλυνση των εξόδων προβλέψεων ενώ η ολοκλήρωση των προσπαθειών εξυγίανσης των NPEs είναι πίσω, καθώς η τράπεζα έχει δείκτη NPEs 6% και πολύ ισχυρό δείκτη κάλυψης 72%. Στα καθαρά NPEs, o σχηματισμός ήταν ευνοϊκός το πρώτο τρίμηνο και αναμένει ότι η τράπεζα θα κλείσει το έτος με κόστος προβλέψεων (CoR) 65 μονάδες βάσης έναντι 130 μ.β. πέρυσι. Η βελτίωση των εξόδων προβλέψεων θα οδηγήσει σε σημαντική επέκταση του επαναλαμβανόμενου ROTE προς το 9% από φέτος.

Η ισχυρή κερδοφορία και τα κεφάλαια ξεκλειδώνουν τα μερίσματα

Η βελτίωση των κεφαλαίων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μείωσης του κινδύνου ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή μερίσματος και η HSBC αναμένει ότι η Eurobank θα ξεκινήσει να διανέμει μερίσματα από το 2023 και μετά. Η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται σε 0,61 φορές την ενσώματη λογιστική αξία για φέτος (P/TBV), η οποία δεν αντικατοπτρίζει το ισχυρό 9% ROTE και παραμένει η προτιμώμενη στην έκθεση του βρετανικού οίκου μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, δεδομένου του ισχυρότερου ισολογισμού της, τις διαφοροποιημένες ροές εσόδων γεωγραφικά, το ήδη υψηλό ROTE και τις ισχυρές προοπτικές για πληρωμές μερισμάτων από το επόμενο έτος.

Αναφορικά με τους πτωτικούς κινδύνους, η HSBC αναφέρει: (1) περαιτέρω αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου λόγω γεωπολιτικών γεγονότων, (2) χαμηλότερα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας που επηρεάζουν αρνητικά τα περιθώρια αμοιβών, (3) θεσμική δράση σχετικά με την ποιότητα του κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των DTCs και (4) χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα δραστηριότητας για τις διεθνείς δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v