Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Βλέπει νέο ράλι για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Καίει το κερδοσκοπικό κρεσέντο που σαρώνει την ευρωπαϊκή προθεσμιακή αγορά (TTF), με την επενδυτική τράπεζα να προβλέπει περαιτέρω ράλι. Προτρέπει τους παίκτες του χώρου να λάβουν long θέσεις, μη χάσουν... το τρένο. Νέες τιμές-στόχοι.

Goldman Sachs: Βλέπει νέο ράλι για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs αναφορικά με τις τιμές του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο διαπραγμάτευσης στην Ολλανδία (TTF) βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα, αφού προτρέπει τους επενδυτές να αποκτήσουν long θέσεις μέχρι και το καλοκαίρι του 2023 ή και το τέλος του 2023.

«Η μείωση κατά 60% των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 (NS1) που εφαρμόζεται από τα μέσα Ιουνίου έχει αυξήσει την αβεβαιότητα για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ενόψει της πλήρους συντήρησης του NS1 στα μέσα Ιουλίου. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου στο TTF σε άνοδο 70% κατά την περίοδο αυτή σε 164 ευρώ/MWh, με το ράλι να επιδεινώνεται πιο πρόσφατα από μια πιθανή κλιμάκωση της απεργίας των εργαζομένων, που επηρεάζει έως και το 13% των νορβηγικών εξαγωγών φυσικού αερίου τις επόμενες ημέρες», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

«Ενώ αρχικά υποθέσαμε πλήρη αποκατάσταση των ροών του NS1, μετά το επερχόμενο συμβάν συντήρησής του, δεν το θεωρούμε πλέον ως το πιο πιθανό σενάριο, λόγω της μη επίλυσης των απαιτούμενων επισκευών των στροβίλων, καθώς και της απουσίας οποιασδήποτε επαναδρομολόγησης των μειωμένων ροών του NS1 μέσω εναλλακτικών αγωγών. Κατά συνέπεια, αναθεωρούμε τις προβλέψεις για τις τιμές του TTF, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις ροές του NS1 μετά τη συντήρηση».

«Φωτιά» παίρνουν οι νέες τιμές-στόχοι

Συγκεκριμένα, αυξάνουμε τις προβλέψεις μας για τις τιμές TTF για το τρίτο, τέταρτο τρίμηνο φέτος και πρώτο τρίμηνο και σύνολο του 2023 σε 153, 121, 77 και 138 ευρώ/MWh αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκιών για τιμές TTF άνω των 200 EUR σε ένα δυσμενές σενάριο για τις προμήθειες NS1 από 104, 105, 76, και 75 ευρώ/MWh προηγουμένως και έναντι των σημερινών προθεσμιακών αγορών σε 163, 166, 159 και 106 ευρώ/MWh», προβλέπει η Goldman Sachs.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της τράπεζας ενσωματώνουν ένα τυπικό σενάριο επιστροφής των ροών NS1 μετά τη συντήρηση στο σημερινό ποσοστό 40%, ενώ θεωρεί ότι η πλήρης περικοπή των ροών NS1 που θα γίνει μόνιμη είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο, καθώς θα μείωνε σημαντικά την ευελιξία των ρωσικών ροών, καθώς και τα έσοδά της με βάση το TTF.

Δεδομένης της μεγάλης μεταβλητότητας στις τιμές των επόμενων μηνών και της εκτίμησης της Goldman Sachs ότι η συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή στενότητα δεν είναι πιθανό να επιλυθεί βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, συνεχίζει να συνιστά τη μακροπρόθεσμη έκθεση στο TTF στο συμβόλαιο του Δεκεμβρίου του 2023, το οποίο σήμερα τιμολογείται στα 104 ευρώ/MWh. Ένας εναλλακτικός τρόπος για να εκφράσει αυτή την άποψη είναι να τοποθετηθούν οι επενδυτές με long θέσεις στο καλοκαίρι του 2024, καθώς τιμολογείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, στα 69 ευρώ/MWh, κάτω από τα ελάχιστα επίπεδα τιμών βιομηχανικής ζήτησης των 75 ευρώ/MWh.

Τι γίνεται με την αποθήκευση

Οι στόχοι αποθήκευσης είναι πλέον στο 90% της δυναμικότητας έως το τέλος Οκτωβρίου από 20% έως το τέλος Μαρτίου. «Ενώ η ΕΕ έχει δημοσιεύσει στόχο πλήρους αποθήκευσης στο 80% για το τέλος του φετινού καλοκαιριού (και 90% πλήρους από το επόμενο έτος), η Γερμανία και η Γαλλία έχουν καθοδηγήσει ανεξάρτητα σε υψηλότερους στόχους, τουλάχιστον 90% πλήρους αποθήκευσης.

Επιπλέον, η δράση των τιμών του TTF μετά τις περικοπές NS1 στα μέσα Ιουνίου υποδηλώνει ότι η αγορά τοποθετείται ώστε να επιτύχει επίπεδα αποθήκευσης άνω του στόχου της ΕΕ για πλήρη αποθήκευση 80%, συμβάλλοντας στη μείωση της αβεβαιότητας της προσφοράς και των τιμών τον χειμώνα», καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v