Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Πολύ πάνω από τις προβλέψεις το εξάμηνο, λένε αναλυτές

Ποια είναι τα δομικά συστατικά που εξασφαλίζουν τη συνέχιση της αυξητικής τάσης της κερδοφορίας της Mytilineos, στα επόμενα τρίμηνα. Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Mytilineos: Πολύ πάνω από τις προβλέψεις το εξάμηνο, λένε αναλυτές

Ισχυρά χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα εξαμήνου της Mytilineos στα σχόλιά τους οι αναλυτές των Piraeus Sec. Axia, Pantelakis, NBG, Wood, Optima, Beta, Euroxx και Eurobank, επισημαίνοντας ότι ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις. 

Το σύνολο σχεδόν των εγχώριων αναλυτών σημειώνουν τη μείωση του καθαρού δανεισμού παρά το ρεκόρ επενδύσεων. Τονίζουν δε ότι οι τελευταίες, λόγω του ότι κατά 80-90% αφορούν σε δαπάνες για ανάπτυξη της εταιρείας, θα οδηγήσουν ουσιαστικά σε εκ νέου αύξηση της κερδοφορίας της Mytilineos στο εγγύς μέλλον.

Οι «εγγυήσεις» για τη μελλοντική κερδοφορία 

Οπως εκτιμούν, τα δομικά συστατικά που εξασφαλίζουν τη συνέχιση της αυξητικής τάσης της κερδοφορίας της Mytilineos τα επόμενα τρίμηνα αναλύονται ως εξής:

  • Η ταχύτητα ωρίμανσης των έργων ΑΠΕ της εταιρείας, μέσω ενός σταθερά ενισχυόμενου χαρτοφυλακίου έργων, που σήμερα αγγίζει τα 8,6GW. Ως αποτέλεσμα, πέραν από τα έργα ΑΠΕ του Τομέα Ενέργειας, οι αναλυτές πλέον αναμένουν σημαντική ενίσχυση του τομέα RSD της Εταιρείας, μέσω σημαντικών πωλήσεων που έχουν δρομολογηθεί για τα επόμενα τρίμηνα.
  • Η είσοδος σε εμπορική λειτουργία, σε μία κρίσιμη, ενεργειακά περίοδο για τη χώρα, του πιο αποδοτικού και φθηνού χρήστη φυσικού αερίου στην Ελληνική αγορά, η οποία πέραν ότι θα ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία της Mytilineos , θα αποτελέσει ταυτόχρονα την πιο οικονομική θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή!
  • Η εξασφάλιση προμήθειας καυσίμου σε ανταγωνιστικούς όρους, μέσω ενός διαφοροποιημένου δικτύου προμήθειας φυσικού αερίου, αποτελούμενο τόσο από αέριο αγωγού και όσο και από LNG, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, σε ανταγωνιστικούς όρους.

Ως εκ τούτου η αγορά εκτιμά ότι η Ελλάδα και προφανώς η Mytilineos είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μία βίαιη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με κύριο πρόβλημα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να αποτελούν οι υψηλές τιμές του καυσίμου, στις οποίες, τα προηγούμενα τρίμηνα, η Mytilineos απέδειξε έμπρακτα ότι μπορεί να ανταπεξέρχεται με επιτυχία.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν και αναμένεται να συνεχίσουν να ωφελούν σημαντικά τη μελλοντική κερδοφορία της Mytilineos  είναι η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ και η σταθεροποίηση των premia αλουμινίου στα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα.

Τέλος, σχολιάστηκε θετικά το γεγονός πως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίoς, λειτουργώντας με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων που εκπροσωπεί, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επ’ ωφελεία των μετόχων, ακόμα και αυτό της εισαγωγής της εταιρείας σε μεγάλο ξένο χρηματιστήριο.

Σε συνέχεια των πολύ δυνατών αποτελεσμάτων οι αναλυτές αναμένεται να αναθεωρήσουν υψηλότερα τις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία της εταιρείας τα επόμενα έτη, συμπεριλαμβάνοντας στα μοντέλα τους τα νέα δεδομένα όπως αυτά αναλύθηκαν στο conference call των αποτελεσμάτων.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας, στα σημερινά επίπεδα, θεωρείται ελκυστική από το σύνολο των αναλυτών, οι οποίοι πλέον τη θεωρούν ως ένα ιδανικό σημείο επανατοποθέτησης των επενδυτών. Πιο συγκεκριμένα, ο αναλυτής της Πειραιώς, υπολογίζοντας πλέον το EBITDA της εταιρείας για το 2022 πάνω από τα €650εκ. (από €504εκ. προηγουμένως) και μία απόδοση μερίσματος για τη χρήση του 2022 της τάξης του 6%, αναμένει ένα re-rate για τη μετοχή της Mytilineos , και προαναγγέλλει ότι θα επιστρέψει σύντομα με νέα τιμή-στόχο για την εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v