Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες κινήσεις από ΕΧΑΕ για αναβάθμιση του ελληνικού «brand»

Τα σχέδια της διοίκησης του ελληνικού Χρηματιστηρίου μετά το road show στο Λονδίνο. Οι διεθνείς συνεργασίες και η κινητοποίηση σε μια σειρά από μέτωπα για ουσιαστική αναβάθμιση της αγοράς. Τι δηλώνει ο CEO Γ. Κοντόπουλος.

Νέες κινήσεις από ΕΧΑΕ για αναβάθμιση του ελληνικού «brand»

Μετά το road show που πραγματοποίησε στο Λονδίνο η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με την Morgan Stanley, η διοίκηση του ΧΑ δρομολογεί σειρά κινήσεων σε πολλά μέτωπα, προκειμένου να αναπτύξει τη δυναμική της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο CEO της EΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος εξέφρασε την έντονη ικανοποίησή του για την πορεία του πρόσφατου road show στο Λονδίνο, τονίζοντας μεταξύ άλλων όχι μόνο το μεγάλο αριθμό των ξένων θεσμικών που παραβρέθηκαν, αλλά και το ότι η παρουσία τους έγινε από υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία έσπευσαν να παρακολουθήσουν διά ζώσης τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΧΑ (παρακολούθησαν 96 θεσμικοί που διαχειρίζονται κεφάλαια άνω των 30 δισ. δολαρίων και έλαβαν χώρα 527 επενδυτικές συναντήσεις).

Μάλιστα, ο CEO της EΧΑΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr σημείωσε πως οι ξένοι θεσμικοί αναγνωρίζουν ένα ενδεχόμενο πολιτικό ρίσκο της χώρας, πλην όμως αυτή την περίοδο δεν φαίνεται να πτοούνται, καθώς έλαβαν απαντήσεις με αρκετή αυτοπεποίθηση. Πάντως, συμπλήρωσε, είναι πιθανόν να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στο συγκεκριμένο θέμα σε επόμενη χρονική στιγμή.

Μετά το road show του Λονδίνου που έγινε σε συνεργασία με την Morgan Stanley (εξετάζεται η επανάληψή του σε ετήσια βάση), η EΧΑΕ σχεδιάζει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τους διεθνείς οίκους. Ενδεικτική είναι μια στοχευμένη κίνηση στις ΗΠΑ, ενώ έχουν ξεκινήσει αρχικές συζητήσεις για διεξαγωγή road shows τόσο στην Ασία, όσο κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Πέραν αυτών, η EΧΑΕ δραστηριοποιείται αυτή την περίοδο ενεργά σε μια σειρά από μέτωπα προκειμένου να βελτιώσει την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

  • Το θέμα της μετάταξης του ΧΑ από τις αναπτυσσόμενες στις αναπτυγμένες αγορές. Στο συγκεκριμένο πεδίο έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος σε ότι αφορά τα τεχνικά προαπαιτούμενα, ωστόσο θα πρέπει παράλληλα να επιτευχθούν κάποια στοιχεία σε σχέση με το μέγεθος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αλλά και την αντίληψη που έχουν οι διεθνείς οίκοι και οι ξένοι διαχειριστές γι’ αυτήν. «Θα είμαστε ιδιαίτερα επιτυχημένοι αν καταφέρουμε κάτι τέτοιο μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννος Κοντόπουλος.
  • Με στόχο την αύξηση των συναλλαγών γίνονται συζητήσεις για κάποιες αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των market makers, ενώ υλοποιούνται τεχνολογικές επενδύσεις με στόχο την βελτίωση της ταχύτητας της εκτέλεσης εντολών.
  • Η διοίκηση της EΧΑΕ περιμένει το 2023 την νομοθετική ψήφιση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών που έλαβαν χώρα στα πλαίσια της ΔΕΘ (μείωση του τέλους επί των πωλήσεων, φορολογική απαλλαγή εταιρικών ομολόγων, κ.λπ.) καθώς και τη θέσπιση κάποιων φορολογικών κινήτρων για την ένταξη εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ (πχ φοροαπαλλαγή για τις δαπάνες Εταιρικής Διακυβέρνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

«Να σπάσει ο φαύλος κύκλος»

Ο CEO της EXAE μίλησε για την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος του αρνητικού αφηγηματισμού, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσα από την έλευση θετικών εκπλήξεων, όπως πχ εκδηλώσεων όπως αυτή του Λονδίνου, ή της εισόδου μιας μεγάλης εταιρείας στο ΧΑ, κ.λπ. «Από τη στιγμή που αναβαθμιστεί το προϊόν, θα προκύψει και το ενδιαφέρον των επενδυτών και αξίζει να προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΧΑ, αυτή την περίοδο υπάρχει ενδιαφέρον εταιρειών για να εισαχθούν τόσο στην Κύρια όσο και στην Εναλλακτική Αγορά, με τον κ. Κοντόπουλο να δίνει πιθανότητα 55% στην είσοδο στο ΧΑ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v