Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τελική πρόβλεψη για τις αλλαγές στον MSCI Greece

Ποιες προσθήκες περιμένει η Société Générale και τι εκτιμά η Morgan Stanley. Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες πιθανότητες, οι πιθανές εισροές και εκροές και η επίπτωση για τον δείκτη MSCI Greece.

Η τελική πρόβλεψη για τις αλλαγές στον MSCI Greece

Η άνοδος που παρατηρείται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά από τα τέλη του προηγούμενου έτους συνεχίζει αμείωτη, καθώς μετά και την ετυμηγορία της Fitch Rating φαίνεται ότι τα πονταρίσματα συνεχίζονται και ενόψει των ανακοινώσεων της MSCI αύριο Πέμπτη.

Σε αυτό το κλίμα, αντικρουόμενες είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις πιθανές αλλαγές. Η μεν αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley δεν προβλέπει καμία αλλαγή (σ.σ. και κατά συνέπεια δεν παρέχει καμία περαιτέρω πληροφορία), ενώ στον αντίποδα σημαντικές αλλαγές προβλέπει η γαλλική τράπεζα Société Générale.

Η μεν Morgan Stanley δεν βλέπει αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI ή αύξηση στη στάθμιση του εγχώριου δείκτη στις αναδυόμενες αγορές ενώ η Société Générale βλέπει μέχρι και τρεις πιθανές νέες εισόδους στον δείκτη.

Η γαλλική τράπεζα στους τελευταίους υπολογισμούς της πιθανολογεί την προσθήκη της Motor Oil. Θεωρεί ότι δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο με τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της HELLENiQ ENERGY Holdings.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εισροές θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εισροές για τη Motor Oil τοποθετούνται στα 74,69 εκατ. δολάρια περίπου (3 εκατ. μετοχές περίπου), για την Τράπεζα Πειραιώς στα 70,37 εκατ. δολάρια (34,11 εκατ. μετοχές) και για τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 25,45 εκατ. δολάρια (3 εκατ. μετοχές). Βάσει της αξίας και της συναλλακτικής δραστηριότητας, για τη Motor Oil οι εισροές αντιστοιχούν σε 12 ημέρες συναλλαγών, 6 ημέρες για την Τράπεζα Πειραιώς και 20 ημέρες για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών συνολικά, αφού η αύξηση κατά 0,22% λόγω της Motor Oil και την ίδια στιγμή της Τράπεζας Πειραιώς κατά 0,017% θα φέρει συνολικό όφελος 0,039%. Αν τελικά εισέλθει και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, τότε το ποσοστό προσεγγίζει το 0,05%.

Για τη Motor Oil, η SoGen αναφέρει ως λόγο προσθήκης στον δείκτη την αύξηση της συμμετοχής του κλάδου ενέργειας στους δείκτες της MSCI (segment increase) και για την Τράπεζα Πειραιώς, παρόμοιο λόγο (close segment increase).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύει η MSCI, ο εγχώριος δείκτης μπόρεσε να ξεπεράσει σε απόδοση τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών τόσο πέρυσι όσο και το 2021. Πέρυσι έκλεισε με οριακό θετικό πρόσημο +0,3% έναντι -20% για τις αναδυόμενες και το 2021 +8% ο MSCI Greece έναντι -2,5%. Επίσης, η υπεραπόδοση συνεχίζεται αμείωτη και φέτος, με την απόδοση του MSCI Greece να υπολογίζεται σε 12,32% έναντι 7,9% για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

O εγχώριος δείκτης εμφανίζει χαμηλότερη μερισματική απόδοση 2,03% έναντι 3,17% για τις αναδυόμενες αγορές, αλλά σε όρους δεικτών αποτίμησης Ρ/Ε και P/BV έχει το προβάδισμα. Ο δείκτης Ρ/Ε του εγχώριου δείκτη εκτιμάται στις 10 φορές έναντι 12,83 φορές για τον δείκτη MSCI EM. Τέλος, ο δείκτης P/BV για τις εγχώριες αξίες υπολογίζεται σε 1,06 φορές και στις 1,66 φορές για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει τους τίτλους των Eurobank με ποσοστό 15,36%, ΟΤΕ 13,75%, Alpha Bank 13,23%, ΟΠΑΠ 13,03%, Εθνική Τράπεζα 11,38%, Mytilineos 11,31%, Jumbo 9,09%, ΔΕΗ 7,32% και Τέρνα Ενεργειακή 5,53%. Η μετατόπισή της στη Eurobank στην πρώτη θέση σε όρους ποσοστού λαμβάνει χώρα μετά από μια δεκαετία πρωτοκαθεδρίας του ΟΤΕ στην πρώτη θέση.

Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. θα γνωστοποιηθούν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στο κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ενώ η τυχαία ημερομηνία επιλογής των κεφαλαιοποιήσεων των εταιρειών ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε την 31η Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v