Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες ποντάρουν σε νέα ρεκόρ κερδοφορίας

Οι εκτιμήσεις για την πορεία μεγάλου και μεσαίου μεγέθους ομίλων. Οι εταιρείες που προέρχονται από ρεκόρ και ποιες πιστεύουν ότι τα καλύτερα είναι... μπροστά. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Ποιες εισηγμένες ποντάρουν σε νέα ρεκόρ κερδοφορίας

Αν και το σύνολο των παραγόντων της αγοράς μιλά για ένα φετινό περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες και εκπλήξεις, το πρώτο τρίμηνο του 2023 φαίνεται πως εξελίχθηκε σαφώς ικανοποιητικά για την πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών.

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, οι περισσότερες διοικήσεις είτε προσδοκούν για το σύνολο της χρονιάς βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων είτε εκτιμούν ότι φέτος θα καταγράψουν μεν μειωμένα κέρδη, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να τις ενοχλεί, καθώς οι επιδόσεις του 2022 θεωρήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις ως εξαιρετικές και μη επαναλαμβανόμενες στο ορατό μέλλον.

Φυσικά, θα υπάρξουν και εκείνες οι εταιρείες που θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, επηρεαζόμενες από μια πιθανή υποχώρηση της ζήτησης στους κλάδους δραστηριοποίησής τους ή και από τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης, λόγω των ανοδικών επιτοκίων.

Για παράδειγμα, οι αναλυτές προσδοκούν για φέτος αύξηση κερδών τόσο για την Coca-Cola HBC (πέρυσι υπήρχαν έκτακτες ζημίες λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου), όσο για τον όμιλο Μυτιληναίου (π.χ. η Edison προβλέπει φέτος EBITDA άνω των 930 εκατ. έναντι 823 εκατ. πέρυσι).

Σαφώς καλύτερα ξεκίνησε το πρώτο φετινό τρίμηνο η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, με τη ζήτηση στις βασικότερες αγορές της να είναι ανοδική, τις τιμές της αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και το ενεργειακό της κόστος αποκλιμακούμενο.

Από την πλευρά της, η Jumbo παρουσιάζει στο πρώτο δίμηνο του 2023 αύξηση πωλήσεων κατά 40%, η οποία όμως -σύμφωνα με τη διοίκησή της- θα παρουσιάσει τάσεις αποκλιμάκωσης κατά τους επόμενους μήνες. Κλίμα αισιοδοξίας επίσης επικρατεί και σε όσους ομίλους επηρεάζονται σημαντικά από την πορεία του εισερχόμενου τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, η Αεροπορία Αιγαίου, η Autohellas, η Μοτοδυναμική, κ.λπ.

Αντίθετα, σε αρκετές εισηγμένες τα περυσινά κέρδη ήταν τόσο υψηλά, που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να επαναληφθούν φέτος. Για παράδειγμα, στην ElvalHalcor αναμένουν μια ισχυρή κερδοφορία, που όμως δεν θα πιάσει τα περυσινά επίπεδα.

Επίσης, στην περίπτωση του ΟΛΠ θα γίνει προσπάθεια να επαναληφθούν οι τόσο υψηλές περυσινές επιδόσεις. Ζητούμενο είναι το αν θα επαναληφθούν τα τόσο μεγάλα περιθώρια κέρδους στα διυλιστήρια, ενώ στις εταιρείες προφίλ αλουμινίου και σιδήρου-χάλυβα το 2023 ξεκίνησε με ικανοποιητικούς όγκους πωλήσεων, χωρίς όμως να μπορεί να προβλεφθεί από τώρα το πώς θα εξελιχθούν τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους.

Άλλες έντεκα περιπτώσεις

Austriacard: Ο όμιλος αύξησε πέρυσι το EBITDA από τα 21,8 στα 39,4 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη από τα 4,88 στα 17,1 εκατ. ευρώ, πλην όμως λόγω αρνητικών λογιστικών προσαρμογών ύψους 11,6 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν από τα 9,22 στα 4,69 εκατ. ευρώ. Για τη φετινή χρονιά, η διοίκηση της Austriacard αναφέρεται μεν στις αδυνατισμένες οικονομικές προοπτικές σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς και σε μια σειρά αβεβαιοτήτων, πλην όμως ευελπιστεί σε αύξηση τόσο του κύκλου εργασιών της όσο και του προσαρμοσμένου EBITDA.

Cenergy: Μετά το περυσινό ιστορικό ρεκόρ επιδόσεων, ο εισηγμένος όμιλος αναμένεται φέτος να επιτύχει ακόμη υψηλότερα οικονομικά μεγέθη, βασιζόμενος στο υπερδιπλάσιο ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων στα υποβρύχια καλώδια και στους σωλήνες χάλυβα, αλλά και στην υψηλή ζήτηση που υπάρχει για τα καλωδιακά προϊόντα.

Entersoft: Η εισηγμένη εταιρεία ανεβάζει για φέτος τον πήχη των προσδοκιών της, μιλώντας για ισχυρό διψήφιο ποσοστό αύξησης εσόδων και για διεύρυνση του περιθωρίου EBITDA γύρω στο 35%-36%.

Fourlis: Με αξιοσημείωτη άνοδο ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο για τον εισηγμένο όμιλο, με τα ΙΚΕΑ να αντιμετωπίζουν σταδιακά το ζήτημα της έλλειψης εμπορευμάτων και την Intersport να ευνοείται από την προβλεπόμενη αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας. Στόχος του ομίλου για τα μέσα της δεκαετίας ή λίγο αργότερα είναι η αύξηση των πωλήσεων από τα 500 στα 750 εκατ. ευρώ και υπερδιπλασιασμός του περιθωρίου EBIT.

Ideal: Σύμφωνα με εκτιμήσεις του εισηγμένου ομίλου, το 2023 ο κύκλος εργασιών από τα 174,7 εκατ. θα αυξηθεί φέτος μεταξύ 183 και 187 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων από τα 21,5 εκατ. πέρυσι, θα κυμανθούν φέτος μεταξύ 23,9 και 25 εκατ. ευρώ.

Lavipharm: Οι πωλήσεις του ομίλου προ rebate και clawback αυξήθηκαν από τα 45,7 εκατ. του 2021 στα 52,09 εκατ. πέρυσι. Στο πρώτο φετινό δίμηνο εμφάνισαν άνοδο 29,1% και η εξέλιξη αυτή -σύμφωνα με την εισηγμένη- βρίσκεται σε πλήρη ακολουθία με τον στόχο ετήσιων πωλήσεων 59,7 εκατ. ευρώ.

Profile: Φετινός στόχος της εισηγμένης είναι φέτος να φτάσει ο κύκλος εργασιών της τα 30 εκατ. ευρώ, έναντι των 25 εκατ. ευρώ που κυμάνθηκε πέρυσι. Καταλυτικό ρόλο θα παίξουν οι νέες συμβάσεις έργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Sarantis: Ο όμιλος σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 24% στο πρώτο τρίμηνο (+18% αν αφαιρεθούν οι επιδράσεις των εποχικών πωλήσεων λόγω του Πάσχα). Η διοίκηση της εισηγμένης αναμένεται να προχωρήσει σε εκτίμηση των φετινών οικονομικών της επιδόσεων (guidance) μέσα στον Απρίλιο, όπου θα συνεκτιμηθεί τόσο η μέχρι σήμερα ανοδική πορεία των πωλήσεων όσο και η διεύρυνση των λειτουργικών περιθωρίων κέρδους (περιορισμένες ανατιμήσεις, σταθεροποίηση κόστους πρώτων υλών).

ΕΧΑΕ: Το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε με υψηλότερη αξία χρηματιστηριακών συναλλαγών σε σχέση με πέρυσι, πράγμα που επηρεάζει θετικά την κερδοφορία της εισηγμένης. Ειδικότερα, έως την 24η Μαρτίου, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών είχε διαμορφωθεί στα 115 εκατ. ευρώ, όταν η ίδια επίδοση ήταν 73 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το 2022. Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των συναλλαγών κατά τους επόμενους εννέα μήνες του έτους.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Η εισηγμένη εταιρεία θα επιδιώξει διψήφια αύξηση πωλήσεων και προσδοκά σαφή βελτίωση στα περιθώρια κέρδους, λόγω αυξημένων τιμολογίων και αποκλιμακούμενου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών.

Π. Πετρόπουλος: Η διοίκησή της, αν και θεωρεί ότι το περιβάλλον παραμένει απρόβλεπτο, επισημαίνει πως όλες οι επιχειρηματικές της μονάδες προσδοκούν για φέτος ισχυρή ανάπτυξη, με τις πωλήσεις να φτάνουν σε νέα ιστορικά μεγέθη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v