Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι «παίζει» τώρα στις μετοχές EXAE, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ

Ποια είναι τα κομβικά σημεία για την πορεία των τριών μετοχών, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν τον δικό τους αέρα στο νέο πολιτικό τοπίο που έχει προκύψει μετά τις κάλπες. Τα διαγραμματικά σήματα.

Τι «παίζει» τώρα στις μετοχές EXAE, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ

Οι μετοχές που «τράβηξαν» στη χθεσινή συνεδρίαση τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εκτός των τραπεζών, ήταν η ΕΧΑΕ, η ΑΔΜΗΕ και λίγο λιγότερο η ΕΥΔΑΠ, καθώς είναι τρεις επιλογές που είτε συνδέθηκαν με την εκλογική αναμέτρηση, είτε οι επενδυτές εκτιμούν ότι ευνοούνται από τη νέα πολιτική κατάσταση που έχει προκύψει.

Για την περίπτωση της ΕΧΑΕ, εν πολλοίς, το μέλλον της είναι δεμένο με την πορεία του Γενικού Δείκτη αλλά και τη συναλλακτική δραστηριότητα των επόμενων ετών, με τις δημόσιες εγγραφές να φαίνεται ότι μπορεί να ξεκινήσουν και πάλι, αλλά και τις αξίες των συναλλαγών να είναι σταθερά πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Η διαδικασία της επανένταξης του ΧΑ στις ανεπτυγμένες διεθνείς κεφαλαιαγορές μπορεί να αποτελεί μακροπρόθεσμο στοίχημα και υπόθεση, ωστόσο το 60%-70% των σχετικών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να προσελκυσθούν από το εξωτερικό θα προκύψει με τη λήψη της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, πιθανότατα φέτος, ενώ ένα ακόμη μεγάλο τμήμα του όλου οφέλους θα επέλθει με την ανακοίνωση της πρόθεσης αναβάθμισης του ΧΑ, δηλαδή δώδεκα μήνες πριν την επίσημη ημερομηνία αναβάθμισης.

Η τεχνική εικόνα για την ΕΧΑΕ είναι σε κομβικό σημείο. Με κίνηση πάνω από την αντίσταση των 5,30 - 5,40 ευρώ, ανοίγει ο δρόμος για τα 7,40 - 7,50 ευρώ για τον τίτλο της ΕΧΑΕ. Σε εντελώς βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η μετοχή της είναι υπεραγορασμένη, αλλά όσο παραμένει υψηλότερα των 4,70 ευρώ, η τρέχουσα κίνηση δείχνει να μπορεί να την οδηγήσει υψηλότερα.

Την τελευταία φορά που ο τίτλος της ΕΧΑΕ διέσπασε με επιτυχία τη ζώνη αντίστασης των 5,30 - 5,40 ευρώ κινήθηκε μέχρι τα 7,40 ευρώ (Απρίλιος του 2014). Στην πρόσφατη ανάλυσή της η Eurobank Equities επισήμανε την ισχυρή καθαρή ταμειακή θέση, η οποία αφήνει πολλά περιθώρια για γενναιόδωρες διανομές στους μετόχους και αναμένει για φέτος μερίσματα 0,21 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα αυξηθεί στα 0,27 - 0,32 ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.

Η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ σίγουρα έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με τον κοινό τόπο που φαίνεται ότι βρίσκουν η ρυθμιστική αρχή ΡΑΑΕΥ με τον διαχειριστή, αναφορικά με την αναθεώρηση του WACC (μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου). Το θέμα αυτό, που παραμένει ως εκκρεμότητα εδώ και ένα χρόνο, οδεύει πλέον προς ρύθμιση.

Αν επαληθευτούν οι προσδοκίες που θέλουν το WACC να ξεπερνά το 8%, τότε η αύξηση της τιμής στη μετοχή δείχνει μονόδρομος. Στον αντίποδα, πάντως, φαίνεται ότι είναι επίσης πιθανό να κινηθεί η ΡΑΑΕΥ σε WACC πιο κοντά στα επίπεδα του 7,2% με 7,6%. Αρνητικό στοιχείο όμως είναι η συνέχιση στην πτώση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για πέμπτο μήνα από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τον προηγούμενο μήνα, η συνολική ζήτηση σημείωσε πτώση κατά 6,5%, ποσοστό που ξεπερνάει σημαντικά την πτώση του Απριλίου, που είχε διαμορφωθεί στο -2,4%.

Η τεχνική εικόνα της μετοχής του ΑΔΜΗΕ είναι ξεκάθαρα ανοδική, με τη μετοχή να είναι έτοιμη να έρθει αντιμέτωπη με την αντίσταση των 2,35 ευρώ. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, ο τίτλος φαίνεται να είναι στα πιο υπεραγορασμένα επίπεδα που έχει βρεθεί ποτέ, από την είσοδο στο ΧΑ. Δεν θα ήταν απίθανη μια επιστροφή προς τα 2 ευρώ, ειδικά αν η ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ είναι στο κάτω εύρος των εκτιμήσεων. Αν ο τίτλος βρει στήριξη στα πέριξ των 2 ευρώ, τότε η επιστροφή στην ανοδική κίνηση θα φέρει τα 2,35 ευρώ και έπειτα τα 2,55 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, για την ΕΥΔΑΠ, όπως τονίζει και η AXIA, οι εταιρείες κατασκευών/υποδομών θα επωφεληθούν από την αδιάλειπτη διαγωνιστική δραστηριότητα και τις ρυθμιστικές διαδικασίες.

Το υψηλό καθαρό ταμείο των 322 εκατ. ευρώ, οι καλύτερες τιμές της ενέργειας και το νέο τιμολόγιο της ΡΑΑΕΥ, θα ευνοήσουν την πορεία της μετοχής. Καθαρά τεχνικά επίσης, η επιστροφή υψηλότερα από τη σημαντική στήριξη στα πέριξ των 6,30 ευρώ δίνει πόντους για συνέχεια στον ανοδικό σχηματισμό, ο τελικός στόχος του οποίου μπορεί να δείχνει τα 10 ευρώ ανά μετοχή.

Οι ενδιάμεσες στάσεις είναι τα 7,30 ευρώ και έπειτα τα 8 ευρώ ανά μετοχή. Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή των 6,30 ευρώ είναι το stop και πάλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v