Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνική εικόνα και αποτιμήσεις για Motor Oil και Helleniq Energy

Οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις για τις μετοχές των δύο ενεργειακών ομίλων. Πώς έχουν κινηθεί το τελευταίο διάστημα και πού βάζουν τον πήχη οι χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Τεχνική εικόνα και αποτιμήσεις για Motor Oil και Helleniq Energy

Η ενέργεια αποτελεί ένα από τα επενδυτικά θέματα που θα κυριαρχήσουν όχι μόνο μεσοπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα, καθώς η ενεργειακή μετάβαση δεν θα λάβει χώρα γρήγορα και χωρίς κόστος. Στον αντίποδα, θα απαιτηθούν πλήθος επενδυτικών σχεδίων αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων και από πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων. Η Motor Oil και η Helleniq Energy είναι δύο από τις εγχώριες εισηγμένες που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την τάση και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες προς όφελος των μετόχων τους.

Το εγχώριο ευνοϊκό μακροοικονομικό μέτωπο, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας έχουν ανοίξει τον δρόμο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 και ως τα κορυφαία διυλιστήρια στην περιοχή και όχι μόνο στην Ελλάδα, η Motor Οil και η Helleniq Energy πρόκειται να είναι μεταξύ των κύριων ωφελημένων από τομ μειωμένο κίνδυνο χώρας και να επωφεληθούν από ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα επενδύσεων στην Ευρώπη, που υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα και τα 20 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα.

Οι δύο εταιρείες εμφανίζονται σε όρους κεφαλαιοποίησης χέρι χέρι στο ταμπλό του ΧΑ, με τη μεν Motοr Oil να εμφανίζεται με συνολική αξία 2,6 δισ. ευρώ και τη Helleniq Energy 120 εκατ. λιγότερα.

Οι αποδόσεις των δύο μετοχών είναι διαφορετικές, ωστόσο. Η Motor Οil, από τις αρχές του έτους αλλά και τους τελευταίους δώδεκα μήνες, σημειώνει άνοδο 7,5% και 24,5%. Αντίθετα, η Helleniq Energy υπολείπεται με +7% και +18%, αντίστοιχα. Κρίνοντας από την πορεία των δύο εταιρειών την τελευταία 10ετία, η Motor Οil έχει αποφέρει υψηλότερα οφέλη στους μετόχους της, ενώ η Helleniq Energy έχει υστερήσει.

Οι θεμελιώδεις αναλυτές τοποθετούν τη μέση τιμή-στόχο για τη Motor Οil στα επίπεδα των 26,03 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι χαμηλά της τάξεως του 11%, με τη σύσταση να είναι θετική από την πλειονότητα των αναλυτών. Για τη Helleniq Energy, η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι τα 7,48 ευρώ και το περιθώριο αρνητικό, ενώ και η σύσταση για τη μετοχή διαμορφώνεται από ουδέτερη έως ελαφρώς αρνητική στις τάξεις των αναλυτών.

Οι αποτιμήσεις των πετρελαϊκών μετοχών και η τεχνική εικόνα

Η Helleniq Energy διαπραγματεύεται σε περίπου 6 φορές σε όρους δείκτη EV/EBITDA για το 2024 και το 2025, πάνω από τα επίπεδα του μέσου όρου των ανταγωνιστών στην περιοχή, ενώ προσφέρει μια απόδοση FCF κάτω του μέσου όρου για το χρονικό διάστημα 2023-2024. Για αυτή την περίοδο, οι αποδόσεις για τους μετόχους της τάξης του 5%, κάτω από τις αντίστοιχες της Motor Οil, που είναι στο 6,5% περίπου.

Η Motor Οil διαπραγματεύεται σε περίπου 5 με 5,5 φορές σε όρους δείκτη EV/EBITDA το 2024 και 2025.

Από πλευράς ταμειακών αποδόσεων στους μετόχους, η Motor Οil προσφέρει μερισματική απόδοση περίπου 6% το 2023-24, η οποία σε συνδυασμό με μια απόδοση 2% περίπου με βάση το πρόγραμμα επαναγοράς μέχρι τον Μάιο του 2024, οδηγεί σε συνολική απόδοση 8% περίπου το 2023-2024.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο τεχνικό διάγραμμα, η Motor Οil βρίσκεται σε ένα ξεκάθαρο ανοδικό trend, έχοντας πραγματοποιήσει νέα ιστορικά υψηλά και έχοντας ήδη διορθώσει ελαφρώς έκτοτε. Σε όλη τη μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση, από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021, ο απλός κινητός μέσος όρος των 50 εβδομάδων ήταν η στήριξη για τον μετοχικό τίτλο.

Στο ημερήσιο διάγραμμα, από όταν στη διάρκεια του 2022 διασπάστηκε ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, όσες φορές κινήθηκε χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο, αποτέλεσε αγοραστική ευκαιρία. Η πρώτη αντίσταση για τη μετοχή, για όσο διάστημα παραμένει πάνω από τον ΚΜΟ 50 εβδομάδων, είναι τα 26,50 ευρώ και ο επόμενος τα 30 ευρώ. Στήριξη στο εβδομαδιαίο διάγραμμα είναι τα 20 ευρώ.

Για την περίπτωση της Helleniq Energy, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο τεχνικό διάγραμμα, η μετοχή επίσης βρίσκεται σε ανοδική τάση, έχοντας όμως «βρει τοίχο» στα πέριξ των 8,25/8,50 ευρώ στην ανοδική της προσπάθεια. Η επόμενη μεσοπρόθεσμη ανοδική αντίσταση είναι στα 9,50 ευρώ, επίπεδο που αποτελεί το 61,8% Fibonacci επίπεδο από το ιστορικό υψηλό της μετοχής στα 13,76 ευρώ, μέχρι το ιστορικό χαμηλό των 2,74 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016.

Στο ημερήσιο διάγραμμα, ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών στα 7,67 ευρώ είναι το stop στην τρέχουσα πορεία. Για πιο «γρήγορους», η απώλεια των 8 ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει το trigger point. Η πρώτη αντίσταση για τη μετοχή είναι τα πέριξ των 8,25/8,50 ευρώ στην ανοδική της προσπάθεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v