Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Υπέρβαση του στόχου κερδοφορίας για το έτος βλέπουν 10 αναλυτές

Η υπέρβαση του consensus και τα επιμέρους στοιχεία στα οποία στέκονται οι οίκοι μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Mytilineos: Υπέρβαση του στόχου κερδοφορίας για το έτος βλέπουν 10 αναλυτές

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Mytilineos ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων που είχε διατυπώσει η αγορά και δημιουργούν τις προϋποθέσεις να ξεπεραστεί η πρόβλεψη της διοίκησης για EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα από τις εκθέσεις των οίκων.

Η ανάλυση της Morgan Stanley κάνει λόγο για πρόοδο σε πολλά μέτωπα. Η Mytilineos την περασμένη εβδομάδα είδε την αξιολόγηση MSCI ESG να αναβαθμίζεται σε "AA", φέρνοντας την εταιρεία μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η αναβάθμιση προήλθε κυρίως από τις πρακτικές διαχείρισης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της εταιρείας σε θέματα Υγείας & Ασφάλειας, καθώς και από την εξειδίκευση και την εστίαση σε «πράσινα» έργα.

Επιπλέον, η εισηγμένη προσφέρει ελκυστική μόχλευση στην ελληνική οικονομία και οι πρόσφατες αναβαθμίσεις σε επενδυτική βαθμίδα από DBRS και S&P προσφέρουν θετικά δευτερογενή αποτελέσματα, μειώνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας και προσελκύοντας περισσότερες επενδύσεις, μεταξύ άλλων. Το χρέος της εισηγμένης βαθμολογείται BB/BB+ από S&P και Moody's και μια πιθανή αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα προσέφερε οικονομικά και εμπορικά οφέλη, σημειώνει.

Βλέπουμε τη σταθερή απόδοση EBITDA για το τρίμηνο ως πιθανό καταλύτη για μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω στη συναίνεση για ολόκληρο το έτος 2023, γράφει η Citi. Επιπλέον, η ισχυρή συμβολή από το νέο CCGT και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βοηθήσουν τα κέρδη του 2024 να αυξηθούν πάνω από τις τρέχουσες προσδοκίες. Το καθαρό χρέος στα 1,37 δισ. € θα μπορούσε να θεωρηθεί κάπως υψηλότερο, αλλά παραμένει άνετο στο 1,4 φορές έναντι του EBITDA.

Επιπλέον: 

AXIA: Η κερδοφορία είναι υψηλότερη σε σχέση με τις προσδοκίες μας και της αγοράς. Η εταιρεία κατέγραψε EBITDA 9μήνου 2023 ύψους 723 εκατ. ευρώ (+36% σε ετήσια βάση) με τα καθαρά κέρδη στα 462 εκατ. ευρώ (+48% σε ετήσια βάση).

Eurobank: Ισχυρά τα αποτελέσματα γ' τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις μας. Τα έσοδα γ' τριμήνου 23 διαμορφώθηκαν σε 1,57 δισ. ευρώ (-35% σε ετήσια βάση), με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 19% στα 285 εκατ. ευρώ, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας από τον τομέα της Ενέργειας (229 εκατ. ευρώ).

Εθνική: Πάνω από τις εκτιμήσεις μας τα αποτελέσματα, κυρίως λόγω του τμήματος Ενέργειας. Το Καθαρό Χρέος αυξήθηκε σε 1.372 εκατ. ευρώ (1,37x EBITDA), παρά το μεγάλο CapEx.

Alpha: Ιστορικά υψηλές τριμηνιαίες επιδόσεις, χάρη στη δραστηριότητα της θερμικής παραγωγής καθώς το νέο CCGT ξεκίνησε τη λειτουργία του, ενώ το σχέδιο εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων συνεχίστηκε δυναμικά, με την εταιρεία να ολοκληρώνει την πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία συνολικής ισχύος 211 MW και ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 56MW στη Νότια Ισπανία.

Beta: Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την καθοδήγηση της διοίκησης για ετήσια EBITDA €1 δισ. για το 2023, καθώς η κερδοφορία αναμένεται να επιταχυνθεί το 4ο τρίμηνο.

Πειραιώς: Μετά τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου του '23, αναμένουμε ότι θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση των ετήσιων προβλέψεων και της αποτίμησης ενσωματώνοντας ισχυρότερες από τις αναμενόμενες εταιρικές επιδόσεις και νέες συμφωνίες που ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία στους τομείς μετάλλων και ενέργειας. Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση για «υπεραπόδοση».

Optima: Τα αποτελέσματα του Mytilineos 9M2023 ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η Mytilineos ανακοίνωσε την υψηλότερη τριμηνιαία κερδοφορία στην ιστορία της το 3ο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις μας.

Παντελάκης: Η κερδοφορία αναμενόμενα βελτιώθηκε, αλλά ο ρυθμός αύξησης ήταν «άνετα» καλύτερα από τις εκτιμήσεις μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v