Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές άλλαξαν... πίστα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

Παράλληλα με την εισαγωγή νέων εταιρειών οι επενδυτικές επιλογές διευρύνονται από την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη ήδη εισηγμένων εταιρειών. Τα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ποιες μετοχές άλλαξαν... πίστα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

Το ελληνικό χρηματιστήριο διευρύνει με ταχείς ρυθμούς τις επενδυτικές του επιλογές, όχι μόνο λόγω της εισαγωγής νέων εταιρειών, αλλά κυρίως μέσα από την αναβάθμιση των οικονομικών επιδόσεων και του ρόλου που διαδραματίζουν ήδη εισηγμένες επιχειρήσεις.

Όμιλοι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση διευρύνουν τη μετοχική τους διασπορά, εισηγμένες που μέχρι πρότινος διαπραγματεύονταν στην κατηγορία της επιτήρησης και τώρα κερδίζουν τις εντυπώσεις των επενδυτών, αλλά και επιχειρήσεις που είτε «προήχθησαν» από την Εναλλακτική Αγορά, είτε κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να πολλαπλασιάσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα αλλάζουν εβδομάδα με την εβδομάδα την εικόνα του ΧΑ.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2024, τόσο στον τραπεζικό (βλέπε Πειραιώς), όσο και σε άλλους κλάδους (πχ εισαγωγές του Αεροδρομίου της Αθήνας, της Noval Properties, κ.λπ.).

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Ένα χρόνο μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, η Lavipharm που επί μακρά σειρά ετών διαπραγματευόταν στην κατηγορία της επιτήρησης, έχει δει την τιμή της μετοχής της να υπερδιπλασιάζεται, την εμπορευσιμότητά της να εκτινάσσεται και τις προοπτικές της να είναι ανοδικές, με αποτέλεσμα ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος να χαρακτηρίζει την περίπτωση ως «success story».

Η επιτυχής ολοκλήρωση μιας ακόμη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το φετινό φθινόπωρο, έφερε τα… κάτω-πάνω και σε μια άλλη εισηγμένη εταιρεία, την Intralot, η οποία από την κατηγορία της επιτήρησης διαπραγματεύεται σήμερα με κεφαλαιοποίηση άνω των 600 εκατ. ευρώ και προσελκύει σειρά θεσμικών χαρτοφυλακίων από Ελλάδα και εξωτερικό.

Ξεκίνησε στις 7 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε το placement για την πώληση μειοψηφικού πακέτου (το 11% προς 7 ευρώ ανά μετοχή) της Hellenic Energy, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το «στενό» free float του τίτλου και να δημιουργούνται πλέον οι προοπτικές για μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό του ΧΑ.

Μόλις πρόσφατα επίσης, είχαμε ένα πολύ πετυχημένο placement στην Εθνική Τράπεζα που πέρα από τη διόγκωση της ελεύθερης διασποράς και την προσέλκυση «μεγάλων σπιτιών» του εξωτερικού, σηματοδότησε και την αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την εισηγμένη.

H Ideal που την επόμενη εβδομάδα ξεκινά την έκδοση εταιρικού ομολόγου μέσω του ΧΑ, πριν από δύο περίπου χρόνια αποτιμάτο κοντά στα 20 εκατ. ευρώ και σήμερα προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, έχοντας διευρύνει δραστικά το φάσμα των δραστηριοτήτων της. «Προχωρούμε στην έκδοση ομολόγου επειδή θέλουμε να γίνουμε μια μεγάλη εταιρεία και άρα θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις μορφές χρηματοδότησης» ανέφερε ο πρόεδρος της εισηγμένης Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε για σχέδια νέων εξαγορών και επεκτάσεων το 2024.

Στο χώρο των εταιρειών ακινήτων είχαμε στο τελευταίο 18μηνο -και ιδιαίτερα μέσα στους τελευταίους μήνες- την είσοδο νέων εταιρειών όπως της Dimand, της Μπλε Κέδρος, της Trade Estates και της Orilina, ενώ επίκειται και αυτή της Noval. Έχουν βέβαια εκφραστεί προβληματισμοί για τα μεγάλα discount με τα οποία διαπραγματεύονται οι μετοχές τους έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού τους (NAV) πλην όπως η κυβέρνηση φαίνεται ανοιχτή να εξετάσει κάποια από τα αιτήματα του κλάδου τα οποία θα τροποποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο με στόχο τη μείωση φόρων, την παροχή ευελιξίας και την άρση αντικινήτρων.

Στον κλάδο της πληροφορικής οι μέχρι και το 2020 εταιρείες της Εναλλακτικής Αγοράς Entersoft και Epsilon Net, αποτελούν σήμερα δύο ισχυρά χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ άλλες δύο εισηγμένες του κλάδου (Performance Technologies και Real Consulting) ετοιμάζονται και αυτές να «μετακομίσουν» από την ΕΝΑ στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής, η φετινή κίνηση της Inform Λύκος να απορροφηθεί από τη μητρική της Austriacard και να διαπραγματεύεται παράλληλα σε ΧΑ και Αυστρία, δημιούργησε ένα πολύ μεγαλύτερο Ομιλικό σχήμα που είναι σε θέση να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εγχώριων και των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Πέραν όλων αυτών, δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρείες όλων των κεφαλαιοποιήσεων που έχουν καταφέρει κατά τα δύο-τρία τελευταία χρόνια (με διάφορους τρόπους) να επιτυγχάνουν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές επιδόσεις σε σχέση με το παρελθόν και να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Τέτοια παραδείγματα εισηγμένων είναι για παράδειγμα η Cenergy, η Intrakat, η Premia Properties, η Δομική Κρήτης, η Mevaco, οι Ευρωσύμβουλοι και αρκετές άλλες.

Όλες αυτές οι επιλογές έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες «κεντρικές» επιλογές του ΧΑ, όπως για παράδειγμα οι Μυτιληναίος, Jumbo, Τιτάν, Coxa-Cola HBC, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Quest Holdings, κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v