Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Τι θα δώσει τώρα το σήμα για «έξυπνες» αγορές μετοχών

Το βασικό σενάριο του διεθνούς οίκου για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και πώς πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές. Αυξάνεται η πρόβλεψη για το πετρέλαιο, οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια.

Citi: Τι θα δώσει τώρα το σήμα για «έξυπνες» αγορές μετοχών

Η επίθεση του Ιράν είναι απίθανο να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση προς το παρόν, ακόμη και αν οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα Citi.

«Στην αγορά πετρελαίου, οι εντάσεις μεγαλύτερης διάρκειας έχουν πλέον τιμολογηθεί και αυξάνουμε τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις μας για το πετρέλαιο από τα 80 στα 88 δολάρια. Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι το πετρέλαιο θα επιστρέψει στην περιοχή των 70-80 δολαρίων έως το γ' τρίμηνο. Σε περίπτωση σημαντικής κλιμάκωσης, οι τιμές θα μπορούσαν να κινηθούν πιο κοντά στα 100 δολάρια, αλλά αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο», προβλέπει ο οίκος.

Χωρίς μια πετρελαϊκή άνοδο, οι παγκόσμιες αγορές θα μπορούσαν γρήγορα να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση του αφηγήματος της Fed. Αλλά με τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους να έχουν αυξηθεί, οι αντισταθμίσεις χαρτοφυλακίου μπορεί να είναι ενδεδειγμένες και ο χρυσός και το short στην ισοτιμία δολαρίου ιαπωνικού γεν (USDJPY) να είναι καλές επιλογές.

Στις μετοχές, η Citi παρακολουθεί τις τιμές της ενέργειας και θα αγοράσει την πτώση, αν υπάρξει υποχώρηση χωρίς άνοδο του πετρελαίου. Τα ισραηλινά περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό να υποαποδώσουν σε όλες τις κατηγορίες, αλλά η μετάδοση σε άλλες αναδυόμενες αγορές ΕΜ θα πρέπει να είναι περιορισμένη.

Η επίθεση του Ιράν είναι απίθανο να οδηγήσει σε κλιμάκωση βραχυπρόθεσμα

Οι βασικοί παράγοντες φαίνεται να υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει επιθυμία κλιμάκωσης της τρέχουσας σύγκρουσης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οι κίνδυνοι έχουν σαφώς αυξηθεί, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτού του Σαββατοκύριακου. Γενικότερα, τα γεγονότα μπορεί να αποτελούν συμπτώματα ευρύτερων προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία.

«Αυξάνουμε τις προβλέψεις μας για την τιμή του πετρελαίου, δεδομένων των απαιτούμενων ασφαλίστρων κινδύνου. Η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψή μας για το brent αυξάνεται από τα 80 στα 88 δολάρια λόγω υψηλότερων ασφαλίστρων κινδύνου. Πιστεύουμε ότι η συνέχιση μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ δεν έχει τιμολογηθεί και θα μπορούσε να δει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια ή και υψηλότερα το βαρέλι», εξηγεί η Citi.

Χωρίς πετρελαϊκή άνοδο, οι αγορές θα επιστρέψουν στο βασικό σενάριο για τη Fed

Στο βασικό σενάριο της Citi, της μη περαιτέρω κλιμάκωσης, πιστεύει ότι οι αγορές θα επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση της αφήγησης της Fed και θα αντιστρέψουν τις κινήσεις της Παρασκευής, τουλάχιστον εν μέρει. Καθώς οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, οι θεμελιώδεις αντισταθμίσεις που πρέπει να εξεταστούν μπορεί να είναι ο χρυσός (σε πτώσεις) ή το short στην ισοτιμία USDJPY. Η τοποθέτηση τη στιγμή που θα χτυπήσει το σοκ θα έχει σημασία, ωστόσο, και μπορεί να είναι πιο σημαντική από τα θεμελιώδη στοιχεία.

Αγοράστε την πτώση στις μετοχές, αν δεν συνοδεύεται από μια ισχυρή άνοδο στο πετρέλαιο

Η Citi έχει επισημάνει στο παρελθόν τη γεωπολιτική ως βασικό κίνδυνο για την εποικοδομητική άποψή της για τις παγκόσμιες μετοχές. Ωστόσο, η ιστορία υποδεικνύει ότι οι αγορές τείνουν να ανακάμπτουν από τα γεωπολιτικά γεγονότα κινδύνου, εκτός εάν αυτά καταλύουν πιο σημαντικές κινήσεις στις αγορές εμπορευμάτων.

Σε περίπτωση που οι επενδυτές αποκομίσουν κέρδη στις αγορές μετοχών χωρίς σημαντική (και διατηρήσιμη) άνοδο των τιμών της ενέργειας, οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράζουν τις πτώσεις. Τα ισραηλινά περιουσιακά στοιχεία θα υποαποδώσουν, αλλά δεν αναμένει η Citi, προς το παρόν, σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων.

Η τοπική καμπύλη των ομολόγων θα πρέπει να γίνει και πάλι απότομη. Η μετάδοση σε άλλες αναδυόμενες αγορές θα είναι περιορισμένη, κατά την άποψή της, με πιθανή εξαίρεση τμήματα των χωρών του Κόλπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v