Noval: Στα 2,6-2,82 ευρώ το εύρος διάθεσης για τις νέες μετοχές

Ξεκινά αύριο η δημόσια προσφορά της Noval Property, με ανώτατη τιμή διάθεσης τα 2,82 ευρώ. Το discount, ο πήχης για τα κεφάλαια και το free float.

Noval: Στα 2,6-2,82 ευρώ το εύρος διάθεσης για τις νέες μετοχές

Το εύρος τιμών για τη διάθεση νέων μετοχών στη δημόσια προσφορά που θα λάβει χώρα από αύριο 29 Μαΐου έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου έδωσε στη δημοσιότητα η Noval Property.

Η δημόσια προσφορά αφορά σε έως 17.388.025 νέες κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 2,5 ευρώ, με είσοδό τους στη συνέχεια στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου. 

Ως ανώτατη Τιμή Διάθεσης ορίστηκε, σε συνεργασία με τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους, το ποσό των €2,82 για έκαστη των Νέων Μετοχών με την από 17.05.2024 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, με την κατώτατη τιμή του εύρους να προσδιορίζεται στα 2,6 ευρώ.

Με βάση την Ανώτατη Τιμή Διάθεσης, τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε περίπου €49 εκατ. Η Τιμή Διάθεσης θα γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα δημοσιευθεί το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς. Ταυτόχρονα με τον καθορισμό της Τιμής Διάθεσης, θα αποφασιστεί και η οριστική κατανομή των Νέων Μετοχών.

Η Τιμή Διάθεσης θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές, Ειδικούς και Ιδιώτες, που θα συμμετάσχουν στη διάθεση των Νέων Μετοχών μέσω της Δημόσιας Προσφοράς.

Η Τιμή Διάθεσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε ύψος στο οποίο δεν καλύπτεται πλήρως η Δημόσια Προσφορά.

Σε κάθε περίπτωση, η Τιμή Διάθεσης θα καθοριστεί εντός του προαναφερθέντος Εύρους Τιμής Διάθεσης και θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 31.05.2024.

Noval: Το discount, ο πήχης για τα κεφάλαια και το free float

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της δημόσιας προσφοράς μετοχών της εισέρχεται η Noval Property, ολοκληρώνοντας και τον κύκλο εισαγωγής των εταιρειών του κλάδου στο Χρηματιστήριο

Η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της ελληνικής αγοράς αναμένεται να εκδώσει 17.388.025 νέες μετοχές που θα διατεθούν σε ανώτατο εύρος τιμής 2,82 ευρώ στο διάστημα 29-31 Μαΐου. Τα συνολικά καθαρά έσοδα της έκδοσης, με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης ανέρχονται σε περίπου 43,506 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων δαπανών της έκδοσης ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Επίσης κεφάλαια 10,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την κάλυψη του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από την EBRD, η οποία μετά τη δημόσια πρόταση θα ελέγχει το 1,25% της Noval.

Ο βασικός μέτοχος -όμιλος Βιοχάλκο- μετά τη διαδικασία θα ελέγχει το 61,83% της ΑΕΕΑΠ, ενώ ποσοστό περίπου 5,2% θα διακρατήσουν ο Ιπποκράτης και ο Μιχάλης Στασινόπουλος, έκαστος. Το ποσοστό ελεύθερης διασποράς  των μετοχών της εταιρείας υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 15,6%. Υπενθυμίζεται δε ότι η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα χρήσης 2023 (διανέμει σταθερά εδώ και χρόνια το 50% των λειτουργικών της κερδών) και τους νέους μετόχους που θα προκύψουν μετά την ΑΜΚ.

Discount 30%

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, με αφορμή τη δημόσια εγγραφή, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Π. Καπετανάκος ανάφερε πως η αρχιτεκτονική της δημόσιας πρότασης έλαβε υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της αγοράς, εξ ου και η μετοχή της αναμένεται να ενταχθεί για διαπραγμάτευση με discount 30% έναντι της εσωτερικής της αξίας.

«Παρά το γεγονός του ότι η εταιρεία έχει αποδείξει ότι παράγει αξία, έχοντας διπλασιάσει το μέγεθός της, αυξάνοντας διαρκώς τα έσοδά της από ακίνητα εκμετάλλευσης και δημιουργώντας νέες συνθήκες ανάπτυξης με το τρέχον επενδυτικό της πλάνο, εντούτοις οφείλουμε να υπολογίσουμε τα δεδομένα διαπραγμάτευσης του κλάδου».

Ερωτηθείς σχετικά με το μειωμένο αίτημα άντλησης κεφαλαίων (υπήρχε αρχική εκτίμηση για άντληση περίπου 100 εκατ. ευρώ), ο κ. Καπετανάκος διευκρίνισε πως τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας (75 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023), καθώς και η προγραμματισμένη ΑΜΚ, δημιουργούν επαρκές επίπεδο κεφαλαίων για την υλοποίηση των επενδύσεων. Υπογράμμισε δε πως η εταιρεία εμφανίζει τη χαμηλότερη δανειακή μόχλευση (μόλις 27,5%) ανάμεσα στις εγχώριες ΑΕΕΑΠ, και ίσως μια από τις χαμηλότερες του ευρωπαϊκού χώρου, γεγονός που της επιτρέπει στο μέλλον να αντλήσει δανειακά κεφάλαια.

Επενδυτικό πρόγραμμα 340 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται πως η Noval Property διαθέτει επενδυτικό πρόγραμμα 340 εκατ. ευρώ έως το 2023 για την ανάπτυξη 6 νέων projects. Σημειώνεται δε πως από τα αντληθέντα κεφάλαια της δημόσιας προσφοράς το 82% θα κατευθυνθεί στην υποστήριξη του υφιστάμενου επενδυτικού σχεδίου, ενώ 18% σε νέες αναπτύξεις. Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκο διατηρούνται διαπραγματεύσεις για την απόκτηση νέων ακινήτων και την ανάπτυξή τους με έμφαση τα οικιστικά ακίνητα, τα logistics και το retail.

Υπογραμμίστηκε δε πως η εταιρεία διατηρεί καθετοποιημένη δομή, ασκώντας και τον ρόλο του developer των αναπτύξεών της, γεγονός που της παρέχει συγκριτικό ποιοτικό και οικονομικό πλεονέκτημα.

Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα έργα του χαρτοφυλακίου της AEEAΠ, ήδη η συνεπένδυση με την BrookLane για την ανάπτυξη κτιρίου γραφείων στο ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι έχει κατά το ήμισυ ήδη μισθωθεί.

Επιπλέον, το οικιστικό ακίνητο που αναπτύσσει η εταιρεία στο Μετς, έχει επίσης μπει στη φάση εμπορευματοποίησης, καθώς έχει ήδη μισθωθεί ο τελευταίος όροφος του κτιρίου.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η εταιρεία κατέχει 60 ακίνητα, καθώς συμμετοχή (κατά 50%) στο παραπάνω γραφειακό συγκρότημα. Η μεικτή αξία των ακινήτων της στο τέλος του 2023 διαμορφώθηκε σε 571,2 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v