Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Blue chips: Οι πρωταθλητές τριμήνου σε κέρδη και EBITDA

Συνεχίστηκε ο καλπασμός στην κερδοφορία των μεγάλων ομίλων. Τα αποτελέσματα ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ποια είναι η εικόνα για τζίρους, EBIDTA, καθαρά κέρδη.

Blue chips: Οι πρωταθλητές τριμήνου σε κέρδη και EBITDA

Σε υψηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινούνται τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024 των εισηγμένων εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης (πλην τραπεζών). Είναι εμφανές ότι αρκετές εταιρείες και όμιλοι από τα blue chips έχουν εισέλθει σε ανοδική τροχιά στα οικονομικά τους μεγέθη και συνεχίζουν να ευνοούνται από μια σειρά δεδομένων όπως ο πληθωρισμός, η μεγέθυνση της οικονομίας και της κατανάλωσης αλλά και η αύξηση του τουρισμού.

Θετική εντύπωση προκάλεσαν οι ισχυρές επιδόσεις πολλών παραγωγικών ομίλων όπως της Mytilineos (νυν Metlen), της Titan International, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της HELLENiQ ENERGΥ, της TΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, της Σαράντης και της Cenergy Holdings.

Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον λειτουργίας, ο όμιλος Metlen μπόρεσε να ξεχωρίσει και να αυξήσει σημαντικά τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα 252 εκατ. ευρώ από 225 εκατ. ευρώ ή +12% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, παρότι η μείωση στα έσοδα ήταν της τάξεως του 16%, λόγω τη εξομάλυνσης των τιμών ενέργειας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο, ο όμιλος ξεπέρασε σημαντικά τις ήδη ιδιαίτερα αυξημένες περσινές οικονομικές του επιδόσεις, με καθαρά κέρδη 158 εκατ. ευρώ από 143 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, προδιαγράφοντας μια πολύ επιτυχημένη οικονομική χρήση και φέτος.

Η Titan International, με συνεχόμενα ανοδικά τρίμηνα, και από τη δική της πλευρά μπόρεσε να ανταποκριθεί με επιδόσεις σε επίπεδα-ρεκόρ στο περιθώριο EBITDA, το οποίο προσέγγισε το 18%, διατηρώντας την αναπτυξιακή πορεία στις πωλήσεις. Το πρώτο τρίμηνο για την εταιρεία επίσης ξεκίνησε με σημαντική αύξηση κερδοφορίας και θετική δυναμική. Οι ενοποιημένες πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 6%, το EBITDA κατά 3% (στα 109,8 εκατ. ευρώ από 107,1 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη μετά φόρων ανέβηκαν στα 52,4 εκατ. ευρώ από 44,3 εκατ. ευρώ ή αύξηση 18%.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, η HELLENiQ ENERGΥ μπόρεσε να συνεχίσει σε υψηλή κερδοφορία, την υψηλότερη μεταξύ των εταιρειών πλην τραπεζών και να ξεχωρίσει στην κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων. Παρά την αύξηση των εσόδων κατά 5% στα 3.113 εκατ. ευρώ, τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 349,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα 25%, ενώ στα καθαρά κέρδη υπήρξε σημαντική ενίσχυση με 179,2 εκατ. ευρώ από 155,8 εκατ. ευρώ ή άνοδος 10%.

Σχετικά σταθερές οι επιδόσεις που κατέγραψε ο όμιλος του ΟΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σημειώνει ισχυρή αύξηση των εσόδων κατά 9% και διατήρηση των καθαρών κερδών στα 135 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, πέτυχε οριακά υψηλότερες επιδόσεις στα λειτουργικά κέρδη (326 εκατ. ευρώ από 322 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Μικρή μείωση στις επιδόσεις του πέτυχε ο ΟΠΑΠ στα καθαρά  κέρδη. Τα λειτουργικά  κέρδη διαμορφώθηκαν στα 190,3 εκατ. ευρώ από 196,5 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, με τα καθαρά  κέρδη στα 113,3 εκατ. ευρώ από 118 εκατ. ευρώ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βελτίωσε σημαντικά τη λειτουργική επίδοσή της στα 148,3 εκατ. ευρώ, με την τελική γραμμή να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο στα 34,8 εκατ. ευρώ από 23 εκατ. ευρώ πριν. Για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, επίσης τα μεγέθη ισχυροποιήθηκαν με ισχυρούς ρυθμούς αύξησης. Στα EBITDA, η επίδοση ήταν στα 62,7 εκατ. ευρώ στο φετινό πρώτο τρίμηνο έναντι 43,3 εκατ. ευρώ πέρυσι ή +45%. Στην τελική γραμμή, το αποτέλεσμα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, καθώς το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 27 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 17,5 εκατ. ευρώ για το 2023.

Η Cenergy Holdings επιβεβαίωσε την ανοδική πορεία στην οποία βρίσκεται, με τα έσοδα να προσεγγίζουν τα 395,7 εκατ. ευρώ από 381,3 εκατ. ευρώ ή +4%, τα EBITDA στα 53,5 εκατ. ευρώ από 41,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 23,6 εκατ. ευρώ από 15,4 εκατ. ευρώ με +54%.

Τέλος, για τη Σαράντης, το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ ανοδικό σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς, με τα έσοδα να αυξάνονται σημαντικά κατά 30% στα 141,6 εκατ. ευρώ από 109,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2023. Τα EBITDA ήταν αυξημένα κατά 46% σε 18,6 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο συγκρίνεται με τα 12,7 εκατ. ευρώ του περσινού πρώτου τριμήνου. Επίσης, τα καθαρά κέρδη «εκτοξεύτηκαν» με +54%, καθώς από 8,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, φέτος διαμορφώθηκαν σε 13,6 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v