Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor Oil-Helleniq Energy: Θεμελιώδη, αποτιμήσεις και η σύγκριση στο ταμπλό

Τα θεμελιώδη μεγέθη των δύο μεγάλων ελληνικών ομίλων. Οι αποτιμήσεις των μετοχών και η προοπτική. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για τα όρια κίνησης στις τιμές των δύο μετοχών.

Motor Oil-Helleniq Energy: Θεμελιώδη, αποτιμήσεις και η σύγκριση στο ταμπλό

Η Motor Oil και η Helleniq Energy είναι δύο από τις εγχώριες εισηγμένες που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την τάση και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες από την κλιματική αλλαγή και τις επενδύσεις που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια.

Ταυτόχρονα, οι δύο εταιρείες τελούν υπό διαπραγμάτευση σε παραπλήσια επίπεδα σε όρους κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ, με τη Motοr Oil να εμφανίζεται με συνολική αξία 2,81 δισ. ευρώ και τη Helleniq Energy στα 2,54 δισ. ευρώ.

Οι αποδόσεις, όμως, των δύο μετοχών είναι διαφορετικές. Η Motor Οil, από τις αρχές του έτους αλλά και τους τελευταίους δώδεκα μήνες, σημειώνει άνοδο 6% περίπου και για τις δύο περιόδους. Αντίθετα, η Helleniq Energy καταγράφει +13,5% και +2%, αντίστοιχα.

Κρίνοντας από την πορεία των δύο εταιρειών την τελευταία τριετία αλλά και πενταετία, η Motor Οil έχει αποφέρει υψηλότερα οφέλη στους μετόχους της, ενώ η Helleniq Energy έχει υστερήσει. Σε πιο βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, αυτή η σχέση υποαπόδοσης έχει δείξει τα πρώτα σημάδια αντιστροφής από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, όπου η Motor Oil σημειώνει πτώση 9% σε επίπεδο μήνα και η Helleniq Energy πτώση 4%.

Οι θεμελιώδεις αναλυτές τοποθετούν τη μέση τιμή-στόχο για τη Motor Οil στα επίπεδα των 31 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι χαμηλά, της τάξεως του 25%, με τη σύσταση να είναι θετική από την πλειονότητα των αναλυτών. Συμπεριλαμβάνοντας τη μερισματική απόδοση, το περιθώριο ανόδου ανέρχεται σε 30% περίπου.

Για τη Helleniq Energy, η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι τα 9 ευρώ και το περιθώριο είναι 8%, ενώ και η σύσταση για τη μετοχή να εμφανίζει 5 «αγορά» (buy) αλλά και 2 «πώληση» (sell). Mε την προσδοκώμενη μερισματική απόδοση, το περιθώριο ανόδου είναι κοντά στο 15%.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών και η τεχνική εικόνα

Η Helleniq Energy τελεί υπό διαπραγμάτευση σε περίπου 5,5 φορές σε όρους δείκτη EV/EBITDA για το 2025 και το 2026 και κοντά στις 4,6 φορές φέτος. Για αυτή την περίοδο, οι μερισματικές αποδόσεις για τους μετόχους υπολογίζεται να είναι της τάξης του 9,5% φέτος, 8% το 2025 και 7,5% το 2026, επίπεδα αρκετά υψηλά και πάνω από τον μέσο όρο του κλάδου.

Ο τίτλος της Motor Οil τελεί υπό διαπραγμάτευση σε περίπου 4,2 φορές φέτος, 4,6 φορές το 2025 και με 5,4 φορές σε όρους δείκτη EV/EBITDA το 2025. Από πλευράς ταμειακών αποδόσεων στους μετόχους, η Motor Οil προσφέρει μερισματική απόδοση περίπου 6,4% το 2023-24, η οποία σε συνδυασμό με μια απόδοση 2% περίπου, με βάση το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, οδηγεί σε συνολική απόδοση 8%.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο τεχνικό διάγραμμα, η Motor Οil βρίσκεται σε ένα ξεκάθαρο ανοδικό trend, έχοντας πραγματοποιήσει νέα ιστορικά υψηλά και έχοντας ήδη διορθώσει ελαφρώς έκτοτε. Σε όλη τη μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση, από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021, ο απλός κινητός μέσος όρος των 50 εβδομάδων (ΚΜΟ 50 εβδομάδων) ήταν η στήριξη για τον μετοχικό τίτλο.

Στο ημερήσιο διάγραμμα, από το 2022 όσες φορές διασπάστηκε ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών και κινήθηκε χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο, αποτέλεσε αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές και σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται τώρα η μετοχή της Motοr Oil. Η πρώτη αντίσταση για τη μετοχή είναι τα 26,50 ευρώ και η επόμενη τα 30 ευρώ. Στήριξη στο εβδομαδιαίο διάγραμμα είναι αρχικά τα 25 ευρώ και έπειτα τα 23,50 ευρώ.

Στην περίπτωση της Helleniq Energy, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο τεχνικό διάγραμμα, η μετοχή επίσης βρίσκεται σε ανοδική τάση, έχοντας βρει τρόπο να εισέλθει στη δύσβατη περιοχή των 8,25/8,50 ευρώ στην ανοδική της προσπάθεια. Η επόμενη μεσοπρόθεσμη ανοδική αντίσταση είναι στα 9,50 ευρώ, επίπεδο που αποτελεί το 61,8% Fibonacci (από το ιστορικό υψηλό της μετοχής στα 13,76 ευρώ, μέχρι το ιστορικό χαμηλό των 2,74 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016).

Στο ημερήσιο διάγραμμα, ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών στα 7,9 ευρώ είναι το stop στην τρέχουσα πορεία. Για τους πιο βραχυπρόθεσμους επενδυτές, επίσης η απώλεια των 8 ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει stop loss. Η πρώτη αντίσταση για τη μετοχή είναι τα πέριξ των 8,25/8,50 ευρώ στην ανοδική της προσπάθεια.*Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v