Ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο αναμένει η Optima bank για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Οι τράπεζες παραμένουν σε τροχιά επίτευξης των αναθεωρημένων ετήσιων στόχων τους, αν και τα κέρδη υποχωρούν σε σχέση με το ιδιαίτερα δυνατό β' τρίμηνο.
Ο αναλυτής Κωνσταντίνος Κόμνος διατηρεί τη σύσταση «αγορά» και για τις τέσσερις τράπεζες, με αμετάβλητες τιμές-στόχους.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους των τεσσάρων τραπεζών εκτιμώνται στα 2,25 δισ. ευρώ. Η αύξηση είναι 2,8% σε τριμηνιαία βάση και 11% σε ετήσια. Στην άνοδο συμβάλλουν τα υψηλότερα επιτόκια, η συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση και το συγκρατημένο κόστος καταθέσεων. Η πιστωτική επέκταση είναι πιο μετριοπαθής στο τρίμηνο λόγω εποχικότητας, αλλά παραμένει εντός στόχων. Οι εισροές καταθέσεων είναι ισχυρές, με στήριξη από τον τουρισμό.
Οι προμήθειες παραμένουν βασικός μοχλός εσόδων, στα 701 εκατ. ευρώ. Αυξάνονται 18% σε ετήσια βάση, αλλά υποχωρούν περίπου 10% σε τριμηνιαία, καθώς εξομαλύνονται τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα του β' τριμήνου. Τα έσοδα από trading πιέζονται από τη μεταβλητότητα στις ομολογιακές αγορές. Οι προβλέψεις για επισφάλειες ανεβαίνουν στα 253 εκατ. ευρώ, από 220 εκατ. Συνολικά, τα κέρδη προ έκτακτων εκτιμώνται στα 1,26 δισ. ευρώ.
Eurobank: Στο επίκεντρο Eurolife και Βουλγαρία
Η Eurobank ανοίγει την περίοδο αποτελεσμάτων την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς. Η Optima εκτιμά δημοσιευμένα κέρδη 379 εκατ. ευρώ, αυξημένα 11% σε ετήσια βάση. Προ έκτακτων, τα κέρδη φτάνουν τα 392 εκατ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονται στα 702 εκατ. ευρώ, αυξημένα 11% σε ετήσια βάση. Οι προμήθειες κινούνται κοντά στα επίπεδα του β' τριμήνου. Το κόστος κινδύνου ανεβαίνει στις 56 μονάδες βάσης, κοντά στον ετήσιο στόχο των 55 μ.β. Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται στο 16,2%. Τα έσοδα από τόκους είναι σύμφωνα με τη συναίνεση της αγοράς, ενώ τα κέρδη υπολείπονται 5%. Στο επίκεντρο βρίσκονται το χρονοδιάγραμμα της Eurolife και ο έκτακτος φόρος στη Βουλγαρία.
Αlpha Bank: Η δωρεά για τα σχολεία και οι προμήθειες
Η Alpha Bank ανακοινώνει αποτελέσματα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, πριν το άνοιγμα της αγοράς. Η Optima εκτιμά δημοσιευμένα κέρδη 220 εκατ. ευρώ, αυξημένα 19% σε ετήσια βάση. Προ έκτακτων, τα κέρδη φτάνουν τα 245 εκατ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανεβαίνουν 3,2% σε τριμηνιαία βάση και 12% σε ετήσια, στα 450 εκατ. ευρώ, χάρη στο υψηλότερο Euribor και την αύξηση των δανείων. Οι προμήθειες ενισχύονται εποχικά από τις συναλλαγές πληρωμών, ενώ οι προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής υποχωρούν. Το κόστος κινδύνου εκτιμάται στις 44 μ.β., έναντι ετήσιου στόχου 45 μ.β. Τα αποτελέσματα θα επιβαρυνθούν με 25 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση σχολείων (πρόγραμμα «Γιαννάκου»).
Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται στο 11,2%. Τα έσοδα από τόκους κινούνται ελαφρώς πάνω από τη συναίνεση της αγοράς, ενώ τα δημοσιευμένα κέρδη είναι 6% χαμηλότερα.
Πειραιώς: Αυξημένο κόστος κινδύνου
Την ίδια ημέρα, πριν το άνοιγμα, ανακοινώνει αποτελέσματα και η Πειραιώς. Η Optima εκτιμά δημοσιευμένα κέρδη 300 εκατ. ευρώ, αυξημένα 15% σε ετήσια βάση. Προ έκτακτων, τα κέρδη φτάνουν τα 309 εκατ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξάνονται 2,2% σε τριμηνιαία βάση, στα 520 εκατ. ευρώ. Οι προμήθειες υποχωρούν 11% σε σχέση με το β' τρίμηνο λόγω μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων, αλλά αυξάνονται 37% σε ετήσια βάση. Η συνεισφορά της Εθνικής Ασφαλιστικής εκτιμάται κοντά στα επίπεδα του β' τριμήνου. Η τράπεζα αναμένεται να καταγράψει ζημιά 10 εκατ. ευρώ από trading.
Το κόστος κινδύνου ανεβαίνει στις 73 μ.β., από 59 μ.β., λόγω προληπτικής διαχείρισης. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχωρεί στο 2,1%. Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται στο 14,7% και ο δείκτης CET1 στο 12,9%. Τα κέρδη υπολείπονται 3% της συναίνεσης της αγοράς.
Εθνική: Υψηλή ευαισθησία στα επιτόκια
Η Εθνική κλείνει την περίοδο αποτελεσμάτων στις 4 Νοεμβρίου. Η Optima αναμένει «ισχυρό» τρίμηνο, με δημοσιευμένα κέρδη 297 εκατ. ευρώ, αυξημένα 8% σε ετήσια βάση. Προ έκτακτων, τα κέρδη φτάνουν τα 312 εκατ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξάνονται 3,4% σε τριμηνιαία βάση, στα 574 εκατ. ευρώ, χάρη στην υψηλή ευαισθησία της τράπεζας στην άνοδο των επιτοκίων. Οι προμήθειες υποχωρούν 7%, καθώς εξομαλύνονται οι προμήθειες από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και η δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές. Το κόστος κινδύνου εκτιμάται στις 39 μ.β., σύμφωνα με τον στόχο για κάτω από 40 μ.β., το χαμηλότερο στον κλάδο. Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται στο 13,9% και ο δείκτης CET1 στο 17,4%.
Αποτιμήσεις κάτω από τις ευρωπαϊκές
Οι ελληνικές τράπεζες έγραψαν νέα υψηλά τον Σεπτέμβριο, με ώθηση από τις εισροές που συνδέθηκαν με την αναβάθμιση της αγοράς σε ανεπτυγμένη. Στη συνέχεια διόρθωσαν κατά 16% έως 17% από τα υψηλά τους. Η διόρθωση συνδέεται με το ασθενέστερο κλίμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τη διεύρυνση των spreads των ομολόγων και τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Οι συστημικές διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με 9,2 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2027, έναντι 9,6 φορές για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης. Παρά το πιο απαιτητικό περιβάλλον και την πιθανή μεταβλητότητα, η Optima επαναλαμβάνει τις συστάσεις αγοράς για όλο τον κλάδο.
| Τράπεζα | Σύσταση | Τιμή-στόχος (€) | Περιθώριο ανόδου* | Εκτ. κέρδη γ' τριμ. (εκατ. €) |
|---|
| Eurobank | Αγορά | 5,05 | 17% | 379 |
| Αlpha Bank | Αγορά | 4,79 | 13% | 220 |
| Πειραιώς | Αγορά | 10,52 | 12% | 300 |
| Εθνική | Αγορά | 18,10 | 18% | 297 |
*Με βάση το κλείσιμο της 26ης Οκτωβρίου. Τα κέρδη είναι δημοσιευμένα. Πηγή: Optima bank