Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανανοίγει το κουτί της… Πανδώρας;

Τελείωσε το bear market rally; Αυτό είναι πλέον το καίριο ερώτημα μετά και τη βουτιά της Wall Street. Αρκετοί ξένοι traders πάντως «μαζεύουν» τις θέσεις τους, με τη Σοφοκλέους να γίνεται… προπομπός!

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ξανανοίγει το κουτί της… Πανδώρας;
Τελείωσε το bear market rally; Αυτό είναι πλέον το καίριο ερώτημα μετά την ανακοίνωση χειρότερων από τα αναμενόμενα αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου από την General Electric και τη «βουτιά» της Wall Street.

Καθαρά τεχνικά ο S&P έκλεισε την Παρασκευή κοντά στα όρια (περιοχή των 1.330 - 1.340 μονάδων) που τον κρατούν ακόμη εντός «καναλιού» ανοδικής αντίδρασης.

Από την άλλη, όμως, τα credit spreads επανήλθαν στα πρόσφατα υψηλά τους και τα money market funds συνεχίζουν να στραγγίζουν τη ρευστότητα, μαζί βέβαια με τις τράπεζες. Επομένως, σαφείς ενδείξεις ανάληψης υψηλότερου κινδύνου, που αποτελεί και το ζητούμενο για τις αγορές μετοχών, δεν προκύπτουν προς το παρόν.

Στον αντίποδα, το χτύπημα από την G.E. ήταν ισχυρό. Η μεγάλη αμερικανική βιομηχανία δεν εμφάνισε μόνο αποτελέσματα α΄ τριμήνου χαμηλότερα του consensus, αλλά προχώρησε σε μείωση πρόβλεψης για το σύνολο της χρήσης. Κι εδώ είναι το κλειδί.

Η απογοήτευση της G.E. ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» για αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων εταιρικής κερδοφορίας για το σύνολο των εταιριών του S&P.

Αφενός λόγω της βαρύτητάς της ως μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες που συμμετέχουν στον δείκτη και αφετέρου καθώς αποτελεί το πρώτο υπολογίσιμο δείγμα ότι η κρίση ακουμπά πλέον και τις εταιρίες του μη χρηματοοικονομικού τομέα.

Μόνο από τη μείωση προβλέψεων της G.E. υπάρχουν ανησυχίες ότι θα επέλθει μείωση των συγκλινουσών προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης των εταιρικών κερδών κατά… 10%. Επομένως, ο δρόμος των υποβαθμίσεων εταιρικής κερδοφορίας έχει ήδη ανοίξει.

Κι όμως βρίσκει τις αγορές με consensus που έβλεπε έναν καλό χρηματιστηριακά Απρίλιο. Εξ ου και η ταχύτητα των πωλήσεων και ο φόβος για χαμηλότερα επίπεδα. Αφού η συνολική αίσθηση ήταν ότι οι αγορές θα είναι ανοδικές τον Απρίλιο και καθοδικές τον Μάιο, οι πωλήσεις βγαίνουν τώρα για να κατοχυρωθούν καλού - κακού τα κέρδη.

Αν όντως τα αποτελέσματα και η πρόβλεψη κερδοφορίας της G.E. σηματοδοτήσουν και το τέλος της ανοδικής αντίδρασης, ενός bear market rally διάρκειας τριών εβδομάδων, τότε επιβεβαιώνεται ο «κανόνας» της περιόδου, ότι το Χ.Α. στη συγκυρία των τελευταίων μηνών λειτουργεί ως… προπομπός.

Ρηχό και απόλυτα ελεγχόμενο από τους ξένους το Χ.Α. έδειξε ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας τάσεις εκτροχιασμού, κυρίως λόγω Εθνικής και λοιπών τραπεζών.

Το βραχυπρόθεσμο χρήμα κατοχύρωσε μέρος των κερδών, ενώ τμήμα του μετακινήθηκε και πάλι σε μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά (ΟΠΑΠ, Coca Cola , ΔΕΗ). Για να αποδειχτεί ότι η έκθεση της Deutsche για τις ελληνικές τράπεζες θα έχει πιάσει πάλι ή θα έχει επιτείνει (κατά τους… κακεντρεχείς) την τάση.

Στα αξιοσημείωτα για το Χ.Α. το γεγονός ότι κατά τον τελευταίο μήνα για πρώτη φορά έπειτα από καιρό βγήκαν επιλεκτικές αγορές από μακροπρόθεσμου ορίζοντα χαρτοφυλάκια, όπως τα Α/Κ της Fidelity, σε ελληνικές μετοχές (JP Άβαξ, Κλουκίνας - Λάππας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v