Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Ερωταπαντήσεις για ΟΤΕ

Κρίσιμα ερωτήματα για καυτά θέματα που αφορούν τον ΟΤΕ θέτει η Morgan Stanley σε έκθεσή της (07/07) για τον Οργανισμό, παρέχοντας- όπως χαρακτηριστικά λέει ο τίτλος του report ”Ενα μικρό οδηγό” εν όψει του Investor Day που έχει προγραμματιστεί από τη διοίκηση του ΟΤΕ για τις 11 Ιουλίου.

Morgan Stanley: Ερωταπαντήσεις για ΟΤΕ
Σε ερωτήματα που ”καίνε” τους μετόχους του ΟΤΕ απαντά έκθεση της Morgan Stanley, με ημερομηνία 07/07, στην οποία διατηρείται η τιμή στόχος στα 12,10 ευρώ, ενώ δίνεται σύσταση equal weight.

Η έκθεση με τίτλο ”Μικρός Οδηγός για την Ημέρα του επενδυτή στην Αθήνα” αναφέρεται στην εκδήλωση Investor day, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιουλίου και κατά την οποία η διοίκηση θα επανεξετάσει τις πρόσφατες επιδόσεις όλων των δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley στην ανάλυσή της σχολιάζει ότι αν και η μετοχή του ΟΤΕ είναι φθηνή, απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τη στρατηγική της εταιρίας καθώς και επιπρόσθετες ενδείξεις δραστηριότητας, προτού προχωρήσει σε μια πιο θετική αναθεώρηση της στάσης της προς τις μετοχές του ΟΤΕ.

Η Morgan Stanley, στο ερώτημα που η ίδια θέτει (”αφού η μετοχή του ΟΤΕ είναι τόσο φθηνή, γιατί συνεχίζει να παρουσιάζει πορεία χαμηλότερη αυτή της αγοράς;”), δίνει δύο πιθανές απαντήσεις.

Οι απαντήσεις αφορούν την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική του ΟΤΕ, αλλά και την απουσία δράσης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στο θέμα της διαφάνειας, η Morgan Stanley τονίζει πως ο ΟΤΕ έχει αποτύχει να διαβεβαιώσει τους επενδυτές σχετικά με το στρατηγικό σχεδιασμό του για τη Ρουμανία αλλά και τις εκτιμήσεις του για το 2003.

Εξάλλου, τα περισσότερα εκ των θεμάτων διαφάνειας συνδέονται με τη Ρουμανία και το μέλλον του ΟΤΕ στη χώρα, όπως τονίζει η Morgan Stanley, η οποία σχολιάζει ότι δυστυχώς, ο ΟΤΕ ”έχει αποτύχει να καθησυχάσει τις αγορές για τα σχέδιά του στη Ρουμανία”.

Παράλληλα, ο ΟΤΕ έχει τονίσει πως η τωρινή μερισματική πολιτική αποτελεί προτεραιότητα για τον όμιλο, σε σχέση με τα όποια σχέδια επέκτασης. Η εκτίμηση της Morgan Stanley είναι πως η πιθανότητα κάποιας αλλαγής στη μερισματική πολιτική είναι ”σχετικά χαμηλή”.

Αναφορικά με την αξιολόγηση της εταιρίας, τα πράγματα περιπλέκονται ελαφρώς, καθώς όπως εκτιμά η Morgan Stanley, αρκετοί χρηματοπιστωτικοί οίκοι θα εξετάσουν ”διάφορα θέματα προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση του ΟΤΕ”.

Σε άλλο σημείο της έκθεσής της, η Morgan Stanley εξετάζει το κατά πόσον η Cosmorom αποτελεί νέο πονοκέφαλο για τον Οργανισμό και το κόστος που θα έχει το κλείσιμο της εταιρίας.

Η Morgan Stanley θεωρεί πως η δραστηριοποίηση του ΟΤΕ στη ρουμανική αγορά κινητής θα είναι δύσκολη αν πραγματοποιηθεί μεμονωμένα από την Cosmorom, καθώς οι ανταγωνιστές της στην συγκεκριμένη αγορά (Orange και Mobifon) έχουν ήδη περισσότερους από δύο εκατ. συνδρομητές, ενώ σε αυτή ανήκει μερίδιο αγοράς που μόλις φθάνει το 2%.

Προς το παρόν, αναφέρει η έκθεση, το μόνο που έχει κάνει ο ΟΤΕ είναι να ”παγώσει” όλες τις επενδύσεις του στη Ρουμανία, κάτι που ο οίκος θεωρεί θετικό. Σε περίπτωση που ο ΟΤΕ θελήσει να σταματήσει τη λειτουργία της Cosmorom, η Morgan εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα κοστίσει περίπου 95 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για το 2003, η διοίκηση του ΟΤΕ κάνει λόγο για αύξηση των εσόδων της Cosmote κατά 15%, ενώ περιμένει ελαφρώς χαμηλότερα τα EBITDA του ομίλου για το έτος.

Η Morgan Stanley θεωρεί ότι τα έσοδα της Cosmote θα σημειώσουν άνοδο κατά 12%, ενώ τα EBITDA του ΟΤΕ θα υποχωρήσουν κατά 8,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v