Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μερισματικές αποδόσεις θα "αντέξουν"

Δεν είναι λίγες οι μετοχές που με βάση τις τρέχουσες τιμές τους προσφέρουν πολύ υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Πόσο διατηρήσιμες είναι - Τι δείχνει η εξέταση 22 μετοχών με δείκτη ανώτερο του 5% ή και του 10%.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑ: Ποιες μερισματικές αποδόσεις θα αντέξουν
* Ο πίνακας των μετοχών του FT 140 με τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

Πόσο διατηρήσιμες είναι οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις των εισηγμένων εταιριών - Τι δείχνει η εξέταση 22 μετοχών με δείκτη ανώτερο του 5% ή και του 10%...

Δεν είναι καθόλου λίγες οι μετοχές που με βάση τις τρέχουσες τιμές τους προσφέρουν πολύ υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Κάποιες από αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται σε χρηματιστηριακούς δείκτες, λόγω του μικρού μεγέθους τους ή της περιορισμένης εμπορευσιμότητάς τους (π.χ. Μοτοδυναμική, ΓΕΚΕ).

Από τις εταιρίες ωστόσο που συγκαταλέγονται στη λίστα του FTSE/ATHEX ALL 140 παρατηρούμε ότι με βάση το κλείσιμο της 25ης Ιουλίου:

Είκοσι δύο μετοχές προσφέρουν μερισματική απόδοση άνω του 5%, τρεις εκ των οποίων (MIG, FG Europe, Πετρόπουλος) ξεπερνούν και το όριο του 10%, με βάση το κλείσιμο στις 31/7/2008 (βλέπε στοιχεία σχετικού πίνακα στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό").

Στις μετοχές αυτές συγκαταλέγονται πολλά από τα πλέον ισχυρά blue chips του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Motor Oil, η Eurobank, η Marfin Popular Bank και η Τράπεζα Κύπρου.

Συγκαταλέγονται επίσης τίτλοι της περιφέρειας, όπως του Πετρόπουλου, του Βάρδα, της Mevaco κ.ά., καθώς και οι δύο εταιρίες του κλάδου των ΑΕΕΑΠ, Eurobank Properties και Πειραιώς Ακινήτων.

Το ζητούμενο ωστόσο για τον επενδυτή είναι το κατά πόσο οι τόσο υψηλές αυτές μερισματικές αποδόσεις είναι διατηρήσιμες και στο μέλλον.

Τα κέρδη και το μέρισμα της MIG (μερισματική απόδοση 20,19%) δεν είναι προβλέψιμα, όπως συμβαίνει και για τις πλείστες εταιρίες συμμετοχών. Στα αρνητικά εντάσσεται το ότι η κατάσταση στις αγορές έχει επιδεινωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό από την αρχή του έτους.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ας μην ξεχνάμε και τα πολύ αξιόλογα κέρδη που προέκυψαν από την πώληση του 20% του ΟΤΕ στους Γερμανούς της Deutsche Telekom.

H FG Europe (μερισματική απόδοση 10,14%) διένειμε πέρυσι πολύ υψηλό ποσοστό των κερδών της, έχοντας στα σχέδιά της να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Με δεδομένο ότι αύξηση κεφαλαίου δεν έγινε (και λόγω του κλίματος, δύσκολα θα προχωρήσει στο ορατό μέλλον), η εισηγμένη μάλλον θα διανείμει χαμηλότερο ποσοστό των κερδών της.
 
Από την άλλη πλευρά, όμως, τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου παρουσιάστηκαν κατά 75% αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ή αλλιώς διαμορφώθηκαν στα 12,33 εκατ., όταν σε ολόκληρο το 2007 είχαν ανέλθει στα 13,5 εκατ. Μάλιστα, η εισηγμένη προβλέπει ότι στο δεύτερο εξάμηνο οι πωλήσεις δεν θα υστερήσουν των αντίστοιχων περυσινών, με αποτέλεσμα να προκύπτει ότι τα φετινά κέρδη θα είναι πολύ αυξημένα σε σχέση με πέρυσι! Παρά λοιπόν τη γενικότερη αστάθεια στον χώρο του εμπορίου, οι προοπτικές για το μέρισμα του 2009 διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές, καθώς η εταιρία ήδη αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος 12 λεπτών ανά μετοχή.

Παρά τις έντονες δυσκολίες της αγοράς, η Πετρόπουλος (μερισματική απόδοση 10,51%) φαίνεται ότι στο εξάμηνο θα καταφέρει να διατηρήσει τα περυσινά «κεκτημένα», ενισχυόμενη από τις αυξημένες πωλήσεις γεννητριών.

Σε επίπεδο κερδών, πέρυσι είχε επιβαρυνθεί στο δ΄ τρίμηνο από έκτακτη αρνητική υπεραξία περίπου 900 χιλιάδων ευρώ, η οποία φέτος δεν θα επαναληφθεί. Άρα λοιπόν το guidance της εισηγμένης για φετινή κερδοφορία ανάλογη της περυσινής παραμένει ισχυρό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μερισματική απόδοση της μετοχής. Πέρυσι, πάντως, είχε διανεμηθεί υψηλό ποσοστό των κερδών, λόγω και των εσόδων από τις πωλήσεις ιδίων μετοχών.

Στην περίπτωση της Motor Oil (απόδοση 9,33%), που φέτος διένειμε μέρισμα 1,20 ευρώ, η Cheuvreux προβλέπει ότι μέσα στην τριετία 2008 - 2010 η εισηγμένη θα διανείμει συνολικό μέρισμα 3,64 ευρώ (1,30 ευρώ για τη χρήση του 2008, 1 ευρώ για τη χρήση του 2009 και 1,34 για το 2010). Η HSBC, από την πλευρά της, προβλέπει συνολικό μέρισμα τριετίας τα 3,69 ευρώ (1,20 για τη χρήση 2008, 1,13 για το 2009 και 1,35 για το 2010), γεγονός που οδηγεί σε μέση προβλεπόμενη μερισματική απόδοση οριακά υψηλότερη από εκείνη που εκτίμησε η Cheuvreux.

Όλα δείχνουν ότι η ΕΧΑΕ (απόδοση 8,28%) του χρόνου θα διανείμει σαφώς χαμηλότερο μέρισμα από το φετινό. Ο πολύ χαμηλότερος όγκος των συναλλαγών στο Χ.Α. έχει "ψαλιδίσει" τα κέρδη του πρώτου επταμήνου και θεωρείται απίθανο να αλλάξει κάτι τόσο δραστικά μέσα στους υπόλοιπους πέντε μήνες του έτους.

Η Πειραιώς Ακινήτων (απόδοση 7,98%) βρίσκεται σε φάση εκπόνησης σχεδίου αναδιοργάνωσης και σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι ενδείξεις πάντως είναι ότι δεν θα μεταβληθεί η μερισματική πολιτική (διανέμεται το σύνολο σχεδόν των κερδών που προέρχεται από λειτουργικά κέρδη) με τους αναλυτές να θεωρούν πιθανότερο σενάριο τη διατήρηση του μερίσματος στα φετινά επίπεδα.

Η πολύ υψηλή μερισματική απόδοση της Κυριακίδης Μάρμαρα (8%) προήλθε από τη δραστική υποχώρηση της τιμής της μετοχής (από τα 2,5 ευρώ του περυσινού καλοκαιριού στα επίπεδα των 70 - 80 λεπτών σήμερα). Δεν είναι βέβαιο το κατά πόσο η εισηγμένη θα διατηρήσει φέτος την περυσινή κερδοφορία της, ενώ παράλληλα ούτε ο δανεισμός της είναι ευκαταφρόνητος ούτε νέες μεγάλες συμβάσεις έχει αναλάβει στο εξωτερικό για να αντικαταστήσει προϋπάρχουσες.

Πολύ δύσκολοι καιροί για τον κλάδο της ένδυσης και η Βάρδας (απόδοση 7,73%) θα "παλέψει" στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, μήπως και επαναλάβει την περυσινή κερδοφορία της. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου αναμένονται αρκετά χαμηλότερα των περυσινών, ωστόσο πέρυσι το ισχυρό εξάμηνο ήταν το πρώτο και το αδύναμο το δεύτερο. Ενδεχομένως να έχουμε "αντιστροφή ρόλων φέτος".

Να σημειωθούν επίσης τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης για τη νέα αλυσίδα Tie Rack (που προφανώς θα απαιτήσουν κεφάλαια) καθώς και το γεγονός ότι και φέτος η εισηγμένη διένειμε μεγάλο ποσοστό των κερδών της στους μετόχους.

Η Autohellas (απόδοση 7,83%) έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη, φέτος, τουριστική χρονιά και επίσης θα επιβαρυνθεί με αυξημένους τόκους, μετά και τη γενναία επιστροφή κεφαλαίου στην οποία προχώρησε. Άρα λοιπόν -και παρά την αύξηση μεριδίων αγοράς- δεν θα εκπλήξει μια "συντηρητική" υποχώρηση των φετινών κερδών. Οι μακροπρόθεσμες πάντως προοπτικές της εταιρίας παραμένουν θετικές, ιδίως στις αγορές των Βαλκανίων.

Όλα δείχνουν ότι τα κέρδη του ΟΠΑΠ (μερισματική απόδοση 7,57%) θα είναι φέτος σημαντικά αυξημένα και το μέρισμα που θα διανεμηθεί το 2009 ανώτερο του φετινού (η νέα διοίκηση έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να μεταβάλει τη μερισματική πολιτική της, καθώς άλλωστε "λιμνάζουν" στα ταμεία του οργανισμού μετρητά).

Η όποια ανησυχία είναι μακροπρόθεσμη και σχετίζεται με το μέλλον του ΟΠΑΠ σε μια ενδεχομένως απελευθερωμένη αγορά. Ωστόσο, ούτε κάτι τέτοιο είναι δεδομένο ούτε και αν γίνει είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις του οργανισμού.

Marfin Popular Bank (απόδοση 7,58%): Το φετινό guidance αναφέρεται σε φετινή κερδοφορία μεταξύ 400 - 500 εκατ. ευρώ, μικρότερη από πέρυσι, η οποία ωστόσο είχε ενισχυθεί και από έκτακτης φύσεως αποτελέσματα. Η προβλεπόμενη μείωση ωστόσο των κερδών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουμε και μείωση του μερίσματος. Ίσως, μάλιστα, να υπάρξει και θετική έκπληξη.

Καλπίνης - Σίμος (απόδοση 7,09%): Η πολύ υψηλή μερισματική απόδοση προέκυψε από την "κατακόρυφη πτώση" της μετοχής, που από τα 3,5 ευρώ του φθινοπώρου έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,5 ευρώ. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 η κερδοφορία της εισηγμένης σημείωσε μικρή πτώση.

ΚΑΕ (απόδοση 6,11%): Η εξαγορά της Elmec Sport μπορεί μεν να επιδράσει θετικά στην κερδοφορία, ωστόσο περιόρισε τη ρευστότητα και πολύ πιθανόν αυτό να οδηγήσει και στη διανομή χαμηλότερου μερίσματος.

Κλουκίνας - Λάππας (απόδοση 6,16%): Η υψηλή μερισματική απόδοση είναι αποτέλεσμα της μεγάλης υποχώρησης στην οποία υποχρεώθηκε ο τίτλος κατά το τελευταίο δίμηνο (άνω του 30%). Η διοίκηση της εισηγμένης έχει προβλέψει άνοδο κερδών 45% για φέτος, 30% για το 2009 και 15% για το 2010.

Eurobank Properties (απόδοση 5,81%): Μέχρι σήμερα δεν έχει επηρεαστεί πτωτικά η αξία των ακινήτων της από τη γενικότερη συγκυρία στη διεθνή αγορά ακινήτων. Η εισηγμένη έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις, χρησιμοποιώντας και τα κεφάλαια που άντλησε από την περυσινή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

Δεν είναι γνωστό βέβαια τι μέρισμα θα διανεμηθεί του χρόνου, ωστόσο παραδοσιακά οι ΑΕΕΑΠ ακολουθούν γενναία μερισματική πολιτική, διανέμοντας το σύνολο σχεδόν των λειτουργικών κερδών τους (όχι εκείνων που προέρχονται από ανατιμήσεις αξιών ακινήτων).

Μevaco (απόδοση 5,67%): Το πρώτο εξάμηνο "έτρεξε" με ρυθμό αύξησης στις πωλήσεις ανώτερο του 20%, ενώ θετικές είναι και οι προοπτικές του δευτέρου εξαμήνου. Οι στόχοι της εταιρίας είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι για την επόμενη πενταετία και εφόσον αυτοί επιτευχθούν όχι μόνο το τρέχον μέρισμα θα είναι διατηρήσιμο, αλλά θα έχει και μεγάλα περιθώρια ανόδου.

ΟΤΕ (απόδοση 5,60%): Από τα 25 ευρώ του φθινοπώρου, ο τίτλος υποχώρησε στα 13 - 14 ευρώ και η μερισματική απόδοση ανέβηκε στα ύψη. Οι αναλυτές δεν προβλέπουν υποχώρηση των κερδών του Οργανισμού κατά τα επόμενα χρόνια (μάλλον άνοδο βλέπουν), ενώ η συμβολή των Γερμανών στο management μάλλον ως θετική θα πρέπει να εκληφθεί.

Ειδικότερα για φέτος, κατά μέσο όρο οι αναλυτές προβλέπουν βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων, ωστόσο πέρυσι υπήρξε και το έκτακτο κέρδος από την πώληση της Infote. Οι αναλυτές λοιπόν δεν προβλέπουν πτώση κερδών, ωστόσο κύκλοι της αγοράς ανησυχούν μήπως το business plan των Γερμανών που θα ανακοινωθεί το προσεχές φθινόπωρο θα περιλαμβάνει και διαγραφές, απομειώσεις ή άλλες κινήσεις που θα μπορούσαν θεωρητικά να επηρεάσουν το μέρισμα του 2009.

Αλουμύλ - Μυλωνάς (απόδοση 5,43%): Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επηρεάζει αρνητικά τη δραστηριότητα στον κλάδο του προφίλ αλουμινίου, ενώ επιπλέον η εταιρία δεν μπόρεσε να μετακυλίσει άμεσα στους πελάτες της το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να υπάρξει αξιοσημείωτη πτώση κερδών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, πτώση όμως που στην εισηγμένη εταιρία ελπίζουν ότι θα "μαζευτεί" στο σύνολο της φετινής χρονιάς.

Nexans (απόδοση 5,38%): Η στροφή των πωλήσεων της εταιρίας σε εξαγωγές καλωδίων με υψηλότερα περιθώρια κέρδους έχει επιδράσει όχι μόνο στις περυσινές αλλά και στις φετινές πωλήσεις. Κατά το πρώτο τρίμηνο είχαμε άνοδο των κερδών κατά 150% (από το 1,045 στα 2,5 εκατ. ευρώ) και οι ενδείξεις είναι ότι θα έχουμε επίσης ένα πολύ καλό πρώτο εξάμηνο.

Byte (απόδοση 5,08%): Πολύ δύσκολα βλέπουμε εταιρίες πληροφορικής να είναι διαπραγματεύσιμες με υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Στην περίπτωση της Byte, η πορεία της αναμένεται για φέτος ανοδική και για την επόμενη τριετία η εισηγμένη έχει προβλέψει διψήφια ποσοστά ανόδου σε κύκλο εργασιών και κέρδη. Μηδενικός ο τραπεζικός δανεισμός της.

Eurobank (απόδοση 5,13%): Η τράπεζα έχει ανακοινώσει αυξημένα κέρδη στο πρώτο εξάμηνο, διαψεύδοντας "όσους φοβούνταν τα χειρότερα", με τους αναλυτές τώρα να αναμένουν για το σύνολο της χρονιάς συντηρητική άνοδο επιδόσεων.

Τράπεζα Κύπρου (απόδοση 5,1%): Ανακοίνωσε ανοδικά αποτελέσματα στο εξάμηνο και επέμεινε στο guidance που είχε δώσει για ανοδική κερδοφορία. Είναι άγνωστο ποια μερισματική πολιτική θα ακολουθήσουν του χρόνου οι τράπεζες -ιδίως αν μέχρι τότε διατηρείται η στενότητα στην αγορά κεφαλαίων-, ωστόσο υπάρχει η ευχέρεια για το κυπριακό συγκρότημα να συνεχίσει την ίδια μερισματική πολιτική, δίνοντας και πάλι το δικαίωμα της επανεπένδυσης στους μετόχους που το επιθυμούν, προκειμένου να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίου.

* Ο πίνακας των μετοχών του FT 140 με τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v