Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: 1 στις 5 μετοχές κάτω της ονομαστικής αξίας

Ποιες εισηγμένες εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία και ποια προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στην περίπτωση που προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Ποιες φλερτάρουν με το όριο.

ΧΑ: 1 στις 5 μετοχές κάτω της ονομαστικής αξίας
Ποιες εισηγμένες εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία και ποια προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στην περίπτωση που προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Στη Σοφοκλέους 64 μετοχές (δηλαδή περίπου η μία στις πέντε) ήταν διαπραγματεύσιμες κάτω από την ονομαστική τους αξία με βάση το κλείσιμο της 14ης Οκτωβρίου, ως αποτέλεσμα της τόσο έντονης υποχώρησης που έχει σημειωθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο (ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος με βάση το χθεσινό κλείσιμο του Χ.Α.!).

Σύμφωνα με τη θεωρία, μια μετοχή θεωρείται υποτιμημένη όταν ήταν διαπραγματεύσιμη κοντά στη λογιστική της αξία και πόσο μάλλον κάτω από αυτή. Με βάση ωστόσο τα τρέχοντα δεδομένα στο Χ.Α., ένας δείκτης P/BV χαμηλότερος της μονάδας αποτελεί πολύ συνηθισμένη περίπτωση.

Η πτώση όμως των τιμών στη Σοφοκλέους έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε όχι μόνο έχουμε 64 μετοχές εισηγμένων εταιριών που υπολείπονται της λογιστικής τους αξίας, αλλά που επίσης υπολείπονται και της ονομαστικής τους αξίας!

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται: 

* Δύο τράπεζες (Aspis Bank και Proton Bank). 

* Μία ασφαλιστική εταιρία (Ασπίς Πρόνοια). 

* Οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών (Νηρέας και Σελόντα). 

* Πολλές μεσαίες και μικρές εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου, άλλες εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και άλλες θεωρούνται υγιείς (ΔΙΕΚΑΤ, Τεχνική Ολυμπιακή, Betanet, Μοχλός, Αφοί Μεσοχωρίτη, Έδραση, ΒΙΟΤΕΡ, Πρροδευτική, ΑΕΓΕΚ). 

* Εισηγμένες που διακρίνονται για την πολύ ισχυρή (έως ηγετική) παρουσία τους στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται, όπως η Intracom, η Sato, ο Κατσέλης, η Ridenco, η ΕΛΓΕΚΑ κ.ά. 

* Μετοχές υγιών εταιριών, όπως η Εβροφάρμα, η Sanyo κ.ά. 

* Η πλειονότητα των εισηγμένων του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου (Κλωνατέξ, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Fintexport, Ελληνική Υφαντουργία, Μουζάκης, Τεξαπρέτ, Βαρβαρέσος). 

* Τίτλοι εταιριών που προσπαθούν να επανέλθουν σε κερδοφόρα πορεία (Compucon, Νεώριον Σύρου, Shelman, Alma - Ατέρμων, Μαΐλλης, Αλλατίνη, Ιπποτούρ, Spider κ.ά). 

* Μετοχές του κλάδου των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καθώς και άλλων εταιριών που αναφέρονται στον παρατιθέμενο πίνακα (Μπουτάρης, Q&R, CPI, Παΐρης, Κυριακίδης Μάρμαρα κ.ά.)

---Ποιες φλερτάρουν με το όριο

Άλλες 27 μετοχές της Σοφοκλέους με βάση το κλείσιμο της 14ης Οκτωβρίου ήταν διαπραγματεύσιμες μόλις έως και 20% πάνω από την ονομαστική τους αξία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν αυτές των εταιριών Χαΐδεμένος, Vell, Αθηνά, Ακρίτας, Altec, Sciens, Επίλεκτος, Μαθιός Πυρίμαχα, Μηχανική, Αττικάτ, Κούμπας, Forthnet, Πειραιώς Ακινήτων, Έλτον Χημικά κ.ά.

---Δυσκολία στην ΑΜΚ

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περιπτώσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο τιμής χαμηλότερο από την ονομαστική αξία του τίτλου. Επιπλέον, η ονομαστική αξία μιας μετοχής δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 30 λεπτών του ευρώ.

Με βάση λοιπόν τη νομοθεσία, οι εταιρίες των οποίων οι μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες κάτω από την ονομαστική τους αξία θα πρέπει, όταν κάνουν αύξηση κεφαλαίου, να διαθέσουν τις νέες μετοχές σε τιμή ανώτερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η συμμετοχή των μετόχων μειοψηφίας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα οριακή κι έτσι το εγχείρημα της έκδοσης θα βασιστεί σχεδόν αποκλειστικά είτε στον βασικό μέτοχο, είτε σε επικείμενο στρατηγικό εταίρο.

Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις εταιριών που διαθέτουν αρνητικά αποθεματικά (π.χ. συσσωρευμένες ζημίες). Σε μια τέτοια περίπτωση, μέσα από κεφαλαιοποίηση αρνητικών αποθεματικών υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί η ονομαστική αξία κι έτσι να υποχωρήσει κάτω από την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό.

Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή περιορίζεται: πρώτον, σε όσες εισηγμένες διαθέτουν αρνητικά αποθεματικά και, δεύτερον, σε όσες έχουν μετοχές ονομαστικής αξίας αρκετά ανώτερης των 30 λεπτών του ευρώ.

***  Ο πίνακας με τον δείκτη τιμή προς ονομαστική αξία δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v