Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιφέρεια: Δύο ταχύτητες πυροδοτούν τα 9μηνα

Τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα μετοχών, όπου λόγω των καλών αποτελεσμάτων εννεαμήνου είδαμε σημαντική άνοδο. Ποια μηνύματα προκύπτουν για τις υπόλοιπες εισηγμένες που θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Περιφέρεια: Δύο ταχύτητες πυροδοτούν τα 9μηνα
Τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα μετοχών, όπου λόγω των καλών αποτελεσμάτων εννεαμήνου είδαμε σημαντική άνοδο στο ταμπλό. Ποια μηνύματα προκύπτουν για τις υπόλοιπες εισηγμένες που θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα έως το τέλος του μήνα.

Δεκαπενθήμερο έντονων διακυμάνσεων πιθανολογείται ότι επίκειται στην περιφέρεια της Σοφοκλέους, καθώς στο γενικότερο κλίμα της πρωτόγνωρης αβεβαιότητας έρχεται να προστεθεί και ο παράγοντας της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα, αρκετές μετοχές της περιφέρειας έχουν καταφέρει να κερδίσουν πόντους στο ταμπλό, επειδή ανακοίνωσαν αποτελέσματα εννεαμήνου, τα οποία:

• Είτε ήταν ανώτερα των αντίστοιχων περυσινών.

• Είτε ήταν σαφώς καλύτερα από αυτά που φοβόταν η αγορά.

Αποτέλεσμα πάντως και των δύο περιπτώσεων ήταν να προκύψουν πολύ ελκυστικοί χρηματιστηριακοί δείκτες και έτσι να υπάρξει άνοδος, άλλοτε γιατί προέκυψαν αγοραστικές τοποθετήσεις και άλλοτε γιατί απλώς σταμάτησαν οι πωλητές να "πυροβολούν".

Αυτό που παρατηρήθηκε μάλιστα στο ταμπλό είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις το rebound των μετοχών δεν ξεκίνησε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, αλλά νωρίτερα.

Έτσι, και για άλλες περιπτώσεις εταιριών που δείχνουν "ζωηρές" το τελευταίο διάστημα στο ταμπλό, πιθανολογείται η ανακοίνωση καλών αποτελεσμάτων.

Αντίθετα, σε άλλες μετοχές της περιφέρειας, η πορεία τους στο ταμπλό είναι πολύ χειρότερη, καθώς είτε δεν έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν το ανοδικό rebound των τελευταίων 2 - 3 εβδομάδων, είτε ακόμη διότι έχουν υποχρεωθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο σε σημαντική πτώση.

Αρκετοί συνδυάζουν την εξέλιξη αυτή με τους φόβους της αγοράς για το περιεχόμενο των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που θα ανακοινωθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.

---Τέσσερις "καλές" περιπτώσεις

Ας δούμε όμως ορισμένα παραδείγματα μετοχών που συνδύασαν το τελευταίο χρονικό διάστημα ανοδική πορεία στο ταμπλό και καλά οικονομικά αποτελέσματα:

Μοτοδυναμική: Από το 1,90 ο τίτλος ανέβηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο στο 1,46 καθώς στο εννεάμηνο διαπιστώθηκε μεν κάμψη κερδών, αλλά όχι στον βαθμό που φοβόταν η αγορά. Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 12,6 εκατ. και με καθαρά κέρδη εννεαμήνου στα 2,13 εκατ. ευρώ, το P/E δείχνει έντονα μονοψήφιο, με την αγορά πάντως να περιμένει ένα αρκετά δύσκολο 2009.

Έλτον Χημικά: Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα εννεαμήνου, με τα κέρδη του ομίλου να εκτινάσσονται στα 2,6 εκατ. (αύξηση 40%). Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 17,6 εκατ. ευρώ, προκύπτει άλλη μία περίπτωση έντονα μονοψήφιου P/E. Εξηγείται λοιπόν το σημαντικό rebound της μετοχής το τελευταίο χρονικό διάστημα (στο 15ήμερο άνοδος από το 0,50 στο 0,66 ευρώ), συνοδευόμενο και από αγορές των βασικών μετόχων.

Γενική Εμπορίου: Κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο τίτλος έχει "σκαρφαλώσει" από τα 33 στα 40 λεπτά. Ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης στο εννεάμηνο σημείωσε περιορισμένη άνοδο και τα κέρδη της αυξήθηκαν από το 1,45 στο 1,84 εκατ. ευρώ, παρά την υποχώρηση της τιμής του χάλυβα. Επιπλέον, οι ταμιακές ροές ήταν θετικές και επέτρεψαν την εξόφληση δανείων άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Μπορεί βέβαια οι προοπτικές για το 2009 να αναμένονται δύσκολες, αλλά η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 9,6 εκατ. και τα κέρδη εννεαμήνου 1,84 εκατ. δημιουργούν αν μη τι άλλο έναν πολύ ελκυστικό δείκτη P/E.

Aegean Airlines: Ενδεικτική του έντονου επηρεασμού της μετοχής από τα αποτελέσματα εννεαμήνου είναι και η περίπτωση της Aegean Airlines, μιας εισηγμένης που διαπραγματεύεται με υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από τις προηγούμενες (240 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη της ΑΡΑΙΓ στο εννεάμηνο υποχώρησαν τελικά μόνο κατά 21% (στα 26,5 εκατ. ευρώ), οδηγώντας σε πολύ ελκυστικό δείκτη P/E.

Και μπορεί μεν λόγω της κρίσης να απειλείται η ζήτηση για αεροπορικές υπηρεσίες, μέσα στο 2009 (τουρισμός κ.λπ.) η εισηγμένη εταιρία έχει τρία σημαντικά όπλα για να αμυνθεί:

Πρώτον, το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατακόρυφα από τα επίπεδα του τρίτου τριμήνου και προμηνύεται έτσι πολύ χαμηλότερο κόστος καυσίμων για το 2009.

Δεύτερον, η κρίση πολύ πιθανόν να οδηγήσει ορισμένες μικρές εταιρίες εκτός αγοράς, με αποτέλεσμα να χαλαρώσει ο ανταγωνισμός για ορισμένα δρομολόγια εξωτερικού.

Και τρίτον, οι όλες οι σχεδιαζόμενες ανακατατάξεις στις Ολυμπιακές Αερογραμμές θα οδηγήσουν πιθανότατα σε υποχώρηση μεριδίων και σε περίοδο εσωστρέφειας - αναδιοργάνωσης τον εγχώριο ανταγωνιστή της Aegean.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v