Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες έκλεψαν την παράσταση το 9μηνο!

Τριαντατρείς εταιρίες που ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους και πώς αυτές αναμένεται να επηρεαστούν από την επερχόμενη "προσγείωση" της οικονομίας μέσα στο 2009 - Αναλυτική παρουσίαση ανά κλάδο.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Ποιες εισηγμένες έκλεψαν την παράσταση το 9μηνο!
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου εμφανίστηκαν σαφώς χαμηλότερα των αντίστοιχων περυσινών, όπως άλλωστε αναμενόταν. Σε μικρό βαθμό, όμως, οι επιδόσεις αυτές μπορούμε να ισχυριστούμε ότι επηρεάστηκαν από τη λεγόμενη οικονομική κρίση.

Πρώτα απ’ όλα, φέτος απουσίαζαν σημαντικά κέρδη από πωλήσεις μετοχών και χρεογράφων, ή από άλλα μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα που σε σημαντικό βαθμό υπήρξαν πέρυσι.

Δεύτερον, είχαμε γενικότερη επίπτωση από την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά, ιδίως για τις επιχειρήσεις που εισάγουν "βαριά" προϊόντα και πρώτες ύλες. Το κόστος μεταφοράς από το λιμάνι του Αστακού είναι πολύ μεγαλύτερο.

Τρίτον, βιώσαμε μια αναμενόμενη σοβαρή κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα, έπειτα από έναν ξέφρενο ρυθμό ανόδου που υπήρξε μέχρι και το τέλος του 2006.

Τέταρτον, η άνοδος των επιτοκίων επιβάρυνε τις επιχειρήσεις με αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα.

Και πέμπτον, είδαμε κάποιους κλάδους της οικονομίας να επηρεάζονται πρώτοι από την αρνητική ψυχολογία η οποία δημιουργήθηκε, όπως αυτοί των ηλεκτρικών συσκευών και της ένδυσης.

Πέραν όμως αυτών, δεν ήταν λίγες και οι εισηγμένες εταιρίες που συνέχισαν να σπάνε τα κοντέρ της κερδοφορίας, αψηφώντας τις μέχρι εκείνη τη στιγμή επιπτώσεις από τη γενικότερη επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος.


ΟΤΕ: Διακρίθηκε… λόγω στασιμότητας
Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, την καλύτερη επίδοση σημείωσε ο ΟΤΕ, ο οποίος κατάφερε να σταθεροποιήσει το EBITDA (+2,1%) και να αυξήσει τα καθαρά του κέρδη κατά 15,9% (στα 501,7 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα κέρδη του Οργανισμού αναμένεται και το 2009 να διατηρηθούν λίγο-πολύ στα φετινά επίπεδα, χωρίς να προεξοφλούνται κάποια οφέλη από την παρέμβαση των Γερμανών της Deutsche Bank.

Motor Oil: Ευνοήθηκε από τα περιθώρια

Η Motor Oil παρουσίασε αύξηση κερδών κατά 11,7% (στα 133,1 εκατ.), όταν τα ΕΛΠΕ υποχρεώθηκαν σε πτώση 42,2% (στα 153,2 εκατ.). Η διαφορετική κατεύθυνση των αποτελεσμάτων οφείλεται σε δύο παράγοντες:

Πρώτον, στη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, καθώς τα ΕΛΠΕ έχουν μεγαλύτερα υποχρεωτικά αποθέματα κι έτσι τα αποτελέσματά τους είναι περισσότερο ευαίσθητα στις μεταβολές της τιμής του "μαύρου χρυσού" (κέρδη ή ζημίες αποθεμάτων).

Και δεύτερον, στην πορεία των περιθωρίων διύλισης, καθώς καλύτερη πορεία είχαν τα περισσότερο σύνθετα παραγόμενα πετρελαιοειδή, στα οποία έχει μεγαλύτερη έκθεση η Motor Oil.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ομαλή προσγείωση στα κέρδη της Motor Oil το 2009 (μείωση περιθωρίων διύλισης) και rebound από το 2010 λόγω της αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 25% από τις επενδύσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί τη συγκεκριμένη χρονιά.


Πληροφορική: Ποιες ξεχώρισαν

Μέχρι στιγμής ο κλάδος έχει επιδείξει ισχυρή αντοχή στην επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, ωστόσο κύκλοι της αγοράς φοβούνται πως η αναβολή επιχειρηματικών επενδύσεων θα επηρεάσει τη ζήτηση κυρίως μέσα στο 2009. Επί του παρόντος, πάντως, δεν ήταν καθόλου λίγες οι εισηγμένες του κλάδου που σημείωσαν πολύ συμπαθητικές οικονομικές επιδόσεις στο εννεάμηνο. Αρκετές από αυτές διαπραμτεύονται με μονοψήφιους δείκτες P/E. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Τη SingularLogic, στην οποία φαίνεται να αποδίδει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και έτσι στο εννεάμηνο εμφάνισε άνοδο κύκλου εργασιών κατά 36% και καθαρών κερδών κατά 229% (στα 3,25 εκατ. ευρώ).

Την Inform Λύκος, που παρά τις αντιξοότητες της αγοράς στην Ελλάδα και στη Ρουμανία βλέπει την επένδυσή της στην Austria Card να αποφέρει καρπούς με το "καλημέρα". Ενισχυμένη και από κάποια μη επεναλαμβανόμενα αποτελέσματα, τα κέρδη εννεαμήνου διαμορφώθηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ (+47%).

Την MLS (αύξηση κερδών κατά 60,3%, στο 1,13 εκατ. ευρώ) καθώς οι επενδύσεις της προηγούμενης τριετίας έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Να συνεκτιμηθεί ο μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 9,1 εκατ. ευρώ.

Στη Centric, όπου η επέκταση στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών συνοδεύτηκε από εκτίναξη της κερδοφορίας (4,7 εκατ. έναντι μόλις 57 χιλιάδων ευρώ).

Ξεχώρισαν επίσης για την ανοδική τους πορεία οι επιδόσεις της Alpha Γκρίσιν (+74,5%, καθώς ευνόησε η απορρόφηση των κλιματιστικών Panasonic), ενώ περιορισμένες ήταν οι απώλειες κερδών για την Byte (-5,2%, στο 1,98 εκατ., μηδενικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός) και την Profile.


Διέλαση αλουμινίου: "Άντεξε" η ΑΛΟΥΜΥΛ

Η ΑΛΟΥΜΥΛ αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 5,6% (περισσότερο από τις υπόλοιπες εισηγμένες), διατήρησε περίπου στάσιμες τις λειτουργικές της επιδόσεις (EBITDA) και τελικά σημείωσε άνοδο κερδών κατά 10,2% (στα 9,34 εκατ. ευρώ).

Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 29 εκατ. ευρώ, το P/E του τίτλου καθίσταται έντονα μονοψήφιο, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως ο δανεισμός του εισηγμένου ομίλου, καθώς και το γεγονός ότι οι προοπτικές του κλάδου για το 2009 δείχνουν να είναι πτωτικές. Να σημειωθεί ότι συνήθως ο κλάδος του προφίλ αλουμινίου ακολουθεί την πορεία του κλάδου του τσιμέντου με χρονική υστέρηση 6 - 12 μηνών.

Ιασώ και Υγεία

Σύμφωνα με τη θεωρία, ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας συγκαταλέγεται στους πλέον αμυντικούς, πράγμα αρκετά σημαντικό ιδίως σε περιόδους πιθανολογούμενης κρίσης. Με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου, το Ιασώ πέτυχε να αυξήσει το EBITDA κατά 6,8% (στα 37,7 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη κατά 38,7% (στα 20,34 εκατ. ευρώ).

Ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση του EBITDA σημείωσε το Θεραπευτήριο Υγεία (+159%, στα 42,6 εκατ.), ωστόσο η κερδοφορία ανέβηκε μόνο κατά 1,7% (στα 10,52 εκατ.) λόγω των υψηλών τόκων του ομολογιακού δανείου.

Χονδρικό εμπόριο

Πολλές ήταν οι εισηγμένες του κλάδου που εμφάνισαν στο εννεάμηνο σημαντική βελτίωση στην κερδοφορία τους. Οι λόγοι ήταν πολλοί, όπως για παράδειγμα το ότι σε συγκεκριμένες αγορές η ζήτηση εξακολούθησε και φέτος να είναι ισχυρή (π.χ. κλιματιστικά), ή ακόμη ότι οι εταιρίες χονδρικού εμπορίου καταλαβαίνουν την κρίση με χρονική καθυστέρηση, ή, τέλος, ότι ορισμένες εταιρίες κέρδισαν μερίδια αγοράς.

Πολλές από τις εταιρίες που σημείωσαν άνοδο κερδών διαπραγματεύονται με σαφώς μονοψήφια P/E, ωστόσο επικρατεί σε αρκετές από αυτές προβληματιμσός για το αν το 2009 θα είναι εξίσου καλό με το 2008.

Στα καλύτερα εννεάμηνα του κλάδου συγκαταλέγονται αυτά των AS Company (κέρδη +31%, στα 3,2 εκατ. ευρώ), του Βογιατζόγλου (+72,4%, στα 2,77 εκατ.), της Fashion Box (+29,3%, στο 1,53 εκατ. ευρώ), Γενική Εμπορίου (+26,7% στο 1,84 εκατ.), της ΕΛΓΕΚΑ (+480%, στα 5,36 εκατ.), της ΕΛΤΟΝ Χημικά (+39,8%, στα 2,64 εκατ.), της Στ. Κανάκης (+15,1%, στο 1,21 εκατ.), της Κορρές (+29,4%, στα 3,01 εκατ.), της Medicon (+6,2%, στο 1,38 εκατ.) και της Σαράντης (+33,8%, στα 21,5 εκατ. ευρώ).

Στο λιανικό εμπόριο ξεχώρισαν τα εννεάμηνα της Φουρλής Συμμετοχών και της Sprider, καθώς και το τρίμηνο της Jumbo, ωστόσο οι μετοχές των παραπάνω εταιριών δέχονται τους τελευταίους μήνες τα πυρά ορισμένων αναλυτών, οι οποίοι προσγειώνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης των εταιριών αυτών λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Οι άλλοι κλάδοι

Από τους υπόλοιπους κλάδους της Σοφοκλέους, αρκετές ήταν οι εισηγμένες που ξεχώρισαν για τα καλά τους αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε:

ΟΠΑΠ: Το ένα ρεκόρ κερδών του οργανισμού καταρρίπτεται από το άλλο. Στο +38,3% τα κέρδη (549,6 εκατ. ευρώ) και πολύ υψηλές οι θετικές ταμειακές ροές. Νέα άνοδος κερδών προβλέπεται το 2009 από τους αναλυτές.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξησε τα κέρδη της κατά 84% (στα 17,4 εκατ. ευρώ) και αναμένει σαφή βελτίωση επιδόσεων στο μέλλον. Το ύψος του growth θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα καταφέρει η εισηγμένη να λειτουργήσει νέες μονάδες εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Κεφάλαια για επενδύσεις υπάρχουν, καθώς στο γερό ταμείο που προήλθε από τη δημόσια εγγραφή έρχονται να προστεθούν και οι μεγάλες κρατικές επιχορηγήσεις.

ΜΕΤΚΑ: Ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 38%, το EBITDA 16,5% και τα καθαρά κέρδη 5,2% (στα 30,3 εκατ. ευρώ). Η πολύ ικανοποιητική της ρευστότητα και το μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων προοιωνίζονται νέα άνοδο της κερδοφορίας κατά τις επόμενες οικονομικές χρήσεις.

ΕΥΑΘ: Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 85% (στα 11,4 εκατ.) λόγω των αυξημένων τιμολογίων αλλά και του περιορισμού των δαπανών, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης στον αριθμό των εργαζομένων (συνταξιοδοτήσεις). Οι αναλυτές προσδοκούν περιορισμένη άνοδο κερδών και για το 2009, παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε το "πάγωμα" των τιμολογίων για τους περισσότερους πελάτες της εταιρίας.

Crown Hellas Can: Κατά 41% (στα 19,5 εκατ. ευρώ) αυξήθηκαν τα κέρδη εννεαμήνου, καθώς η εισηγμένη είχε "κλειδώσει" στα χαμηλά μέσω της αγοράς παραγώγων την τιμή της πρώτης ύλης.

Nexans: Σε αντίθεση με τα Ελληνικά Καλώδια, η Nexans σημείωσε στο εννεάμηνο μεγάλη αύξηση κερδών (+103,7%, στα 5,07 εκατ.) με αντίστοιχη άνοδο του EBITDA κατά 50% και των πωλήσεων κατά 0,6%. Η έκρηξη της κερδοφορίας οφείλεται σε μεταβολή του μίγματος των πωλήσεων και σε στροφή προς προϊόντα υψηλότερου περιθωρίου κέρδους.

Mevaco: Στο +27% ο τζίρος, στο +22,1% το EBITDA, στο +15,6% στα κέρδη (1,94 εκατ. ευρώ). Η εισηγμένη εταιρία σχεδιάζει νέα επενδυτικά προγράμματα προκειμένου να διευρύνει την γκάμα των παραγόμενων προϊόντων της, ενώ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις ώστε να μετριάσει τις απώλειες από μια ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά.

Ευρωσύμβουλοι: Η κερδοφορία εκτινάχτηκε στο 1,15 εκατ. ευρώ (+614%), όταν η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης κυμαίνεται γύρω στα 13 εκατ. ευρώ. Οι προοπτικές της δείχνουν ανοδικές, ωστόσο λόγω της φύσης των εργασιών της η πορεία των κερδών της συχνά παρουσιάζει διακυμάνσεις.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v