Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική-Π&Κ: Δύσκολοι καιροί για τράπεζες...

Τον προβληματισμό της για τις αυξημένες επισφάλειες και τα χαμηλότερα μερίσματα των τραπεζών καταθέτει η Εθνική-Π&Κ, αναφέροντας ότι η ανάκαμψη θα αργήσει. Σύσταση "neutral" για τον κλάδο.

Εθνική-Π&Κ: Δύσκολοι καιροί για τράπεζες...
Σε υποβάθμιση της σύστασης για τη Eurobank σε "neutral" από "outperform" προχωρά η Εθνική - Π&Κ σε έκθεσή της για τον κλάδο. Σε αυτή προχωρά επίσης σε αναπροσαρμογές εκτιμήσεων, σημειώνοντας ότι σε αυτά τα επίπεδα οι αποτιμήσεις προσφέρουν κάποια στήριξη, αλλά η ορατότητα κερδοφορίας παραμένει περιορισμένη. 

Στην ίδια έκθεση σημειώνει ότι προτιμά την Τράπεζα Πειραιώς και την Τράπεζα Κύπρου λόγω χαμηλότερων σχετικών αποτιμήσεων. 

Παράλληλα, κατά την εκτίμηση του αναλυτή, η χρήση του κυβερνητικού πακέτου στήριξης από τις τράπεζες ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξημένη πολιτική ανάμειξη, που θα περιορίσει τα διοικητικά σχήματα από την εφαρμογή των καλύτερων οικονομικών μεθόδων.

Η χρηματιστηριακή αναπροσαρμόζει τις εκτιμήσεις της για τον κλάδο, αντανακλώντας τις υψηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες που αναμένεται να εγγράψουν αλλά και τα περιορισμένα μερίσματα που θα διανείμουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο και των σχετικών περιορισμών από τη συμμετοχή στο πακέτο στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, σημειώνει η χρηματιστηριακή, οι αποτιμήσεις προσφέρουν κάποια στήριξη, ενώ εκτιμά ότι ο κλάδος θα παραμείνει σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης έως ότου αποκατασταθεί η ορατότητα στο μέτωπο της κερδοφορίας.

Η Εθνική - Π&Κ δίνει σύσταση "neutral" για τον κλάδο, σημειώνοντας ότι δεδομένων των συμπιεσμένων αποτιμήσεων μια σημαντική βελτίωση στις προοπτικές των οικονομικών και της πιστωτικής αγοράς θα μπορούσε να οδηγήσει τις τράπεζες σε ιδιαίτερα σημαντική ανάκαμψη, "αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό".   

Η Εθνική - Π&Κ διατηρεί συστάσεις "outperform" για την Τράπεζα Κύπρου (με τιμή-στόχο στα 4,5 ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (με τιμή-στόχο στα 9,5 ευρώ), ενώ δίνει σύσταση "neutral" για την Alpha Bank (με τιμή-στόχο στα 9,3 ευρώ), τη Eurobank (στα 7,4 ευρώ η τιμή-στόχος),  για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (με τιμή-στόχο στα 4,8 ευρώ) και για τη Marfin Popular (στα 2,8 ευρώ η τιμή-στόχος).
 
Παράλληλα, δίνει συστάσεις "underperform" για τις μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας (με τιμή-στόχο στο 1,5 ευρώ) και της Εμπορικής (τιμή-στόχος στα 6,1 ευρώ).

Η χρήση του πακέτου στήριξης 

Ο αναλυτής της  Εθνικής -  Π&Κ επισημαίνει ότι το μειονέκτημα από τη χρήση του κυβερνητικού πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ είναι το ενδεχόμενο πολιτικής εμπλοκής στις εγχώριες τραπεζικές δραστηριότητες.

Επισημαίνει ακόμη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης λογικά θα βελτιώσει τη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θεωρώντας ότι είναι ευθυγραμμισμένο με τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. 

Από την άλλη, θεωρεί ότι η ρευστότητα με ωρίμανση μεγαλύτερη του έτους θα είναι ακόμη ακριβή, δεδομένων των προμηθειών που θα πρέπει να καταβληθούν στην κυβέρνηση. 

Σε γενικές γραμμές, εκτιμά ότι το πακέτο θα εξυπηρετήσει τον σκοπό του παρέχοντας ρευστότητα στην οικονομία, αλλά από την άλλη, όπως επισημαίνει, υπάρχει ενδεχόμενο  κυβερνητικής εμπλοκής στις τραπεζικές εργασίες, στην περίπτωση των τραπεζών που θα επιλέξουν τη χρήση των πρώτων δύο μέτρων που μπορεί να δημιουργήσει κωλύματα στις δραστηριότητές τους,

Έτσι, ενώ μπορεί να αντιληφθεί γιατί μια τράπεζα θα έκανε χρήση του πακέτου, εμφανίζεται να ανησυχεί για την πολιτική εμπλοκή στις διαδικασίες που θα μπορούσε να περιορίσει τις διοικήσεις των τραπεζών από την εφαρμογή των καλύτερων οικονομικών πρακτικών και να υποκύψουν σε πολιτικές πιέσεις, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.  

Οι τράπεζες το 2009

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα για τις τράπεζες, δεδομένης της συμμετοχής τους στο κρατικό πακέτο στήριξης, αν και όπως αναφέρει η χρηματοδότηση δεν θα είναι φθηνή, ιδιαίτερα για μεγαλύτερους χρονικούς ορίζοντες, λόγω της διεύρυνσης των spreads των κρατικών ομολόγων.  

Οι χορηγήσεις αναμένεται να αυξηθούν με μέτριο ρυθμό (βλέπει αύξηση δανείων 10,5% στην Ελλάδα και οριακά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις υπόλοιπες οικονομίες). Έτσι προβλέπει σταθεροποιητικά καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης των καθαρών εσόδων από τόκους.

Τα έσοδα από προμήθειες δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα, λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στις αγορές, ενώ τα έσοδα από συναλλαγές, που ήταν ιδιαίτερα αδύναμα το 2008, αναμένεται να παραμείνουν αδύναμα, αν και δεν μπορούν να αποκλειστούν θετικές εκπλήξεις καθώς η απόδοση των αγορών το 2008 ήταν από τις χειρότερες στην ιστορία.  

Η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των προβλέψεων που θα απαιτηθούν είναι ένα τεράστιο ρίσκο κατά την επόμενη διετία, σημειώνει η χρηματιστηριακή. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική - Π&Κ δεν περιμένει υπεραπόδοση των τραπεζών έως ότου η ΕΚΤ φτάσει κοντά στην ολοκλήρωση των μειώσεων επιτοκίων. Προτείνει "παραμονή στο περιθώριο" και αγορές στις μεγάλες "βουτιές", καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν άθικτα σε πιο μακροπρόθεσμη βάση.    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v